Γκουτέρες: Ζωντανές οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού αλλά…

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (στη φωτογραφία με Αναστασιάδη-Ακιντζί) επισημαίνει με σαφή τρόπο στην έκθεσή του την ενδεχόμενη πρόκληση εντάσεων στην Κύπρο, για το θέμα της ΑΟΖ και συστήνει σοβαρότητα στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της νήσου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην διαπίστωση ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού παραμένουν ζωντανές προβαίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τονίζει, επίσης, ότι για να καρποφορήσει μια νέα ώθηση «μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες».

Οι θέσεις Γκουτέρες περιέχονται στην έκθεσή του για το Κυπριακό, που επιδόθηκε, τη Δευτέρα, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Τηρώντας την προσφιλή τακτική των Ηνωμένων Εθνών δεν επιρρίπτει ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες, αλλά, την ίδια στιγμή, χωρίς να εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, υιοθετεί:

* τη θέση που επανειλημμένα εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για καλή προετοιμασία ενός νέου γύρου συνομιλιών και

* την πάγια τουρκική θέση για συνομιλίες με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αναθέσει στην προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, να συνεχίσει τις συζητήσεις της με τα εμπλεκόμενα μέρη «για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν».

Αναλυτικότερα:

Με την έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζει ότι, δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού. Παρατηρεί, επίσης, ότι το πολιτικό αδιέξοδο μείωσε περαιτέρω τις προσδοκίες στο νησί και συνέβαλε στη μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των μερών συνολικά.

Περαιτέρω, εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη απουσία διαλόγου και τις αβέβαιες προοπτικές για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ώστε οι πλευρές να δράσουν αποφασιστικά για να χαράξουν μία κοινή πορεία προς τα εμπρός.

Ο κ. Γκουτέρες τονίζει και τα εξής:

* Παρατηρώ ξεκάθαρα ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Σημειώνω την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo – όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού – δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνο ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα”, αναφέρει.

* Το μήνυμα αυτού του Οργανισμού ήταν συνεπές: ενώ τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βοηθήσουν τα μέρη, μια διαρκής λύση του κυπριακού επαφίεται στους Κυπρίους να την αποφασίσουν. Η άποψη μεταξύ πολλών ενημερωμένων παρατηρητών είναι ότι μια λύση θα βελτιώσει υπολογίσιμα τις μελλοντικές συνθήκες κάθε Κύπριου.

* Tα εμπλεκόμενα μέρη υπενθυμίζουν το πλαίσιο των έξι σημείων που ο ίδιος πρότεινα τον περασμένο Ιούνιο, αναγνωρίζω, όμως, ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα ώθηση. Επιπλέον, είμαι σθεναρά πεπεισμένος ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και να εστιαστεί στο ν’ αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν.

* Πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους αναφοράς οι οποίοι θα αποτελέσουν την συναινετική αφετηρία για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού ζητήματος.
Στην έκθεση γίνεται, επίσης, αναφορά στις εντάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προειδοποιώντας ότι:

Οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές για διάλογο μεταξύ των μερών.
Επαναλαμβάνει, επίσης, τη θέση του ότι: οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν σοβαρά προς μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available