Αίσιο τέλος στο θέμα του οικοπέδου για νέα ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής τη συμφωνία παραχώρησης  οικοπέδου της Μονής έκτασης οκτώ στρεμμάτων που βρίσκεται στην οδό Αγίου Προκοπίου, απέναντι από το Μετόχι στη Λευκωσία, ώστε σε αυτό να ανεγερθεί το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικηφόρο για την καλοσύνη του να δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο, ένα κόσμημα της Λευκωσίας – μεταφέροντας και ευχαριστίες από τον ελληνικό λαό – που δίνει την ευκαιρία ώστε στο κεντρικότερο ίσως σημείο της Λευκωσίας να κυματίζει η ελληνική σημαία.

«Η δωρεά είναι δείγμα των μεγάλων δεσμών που έχει ο Ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται και όποια μορφή κι αν έχει είτε ως εκκλησία, είτε ως κράτος», είπε, προσθέτοντας πως με την πίστη που πηγάζει από την ορθοδοξία έχουμε τα ίδια όνειρα, να δούμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα κανονικό κράτος, όπως το υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα και κατοχή.

«Ο Ελληνισμός ονειρεύεται την αδελφοσύνη με τον κυπριακό λαό να υλοποιείται και με τους αγώνες να αποκαταστήσουμε αυτά που το 1974 με δικά μας εγκλήματα προκαλέσαμε» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι εκ μέρους της πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί ζητά συγνώμη από τον κυπριακό λαό.

«Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε αυτά που προκαλέσαμε» είπε προς τον Μητροπολίτη ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η μεγαλοψυχία του δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει το ελληνικό κράτος στο πιο όμορφο και κεντρικό σημείο της Λευκωσίας.

Στη δήλωση που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «το όνειρο μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, παραγωγική και δημιουργική ελληνική πρεσβεία, αλλά το όνειρο μας είναι αυτή η πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Ο Κύκκου Νικηφόρος ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τη Μονή Κύκκου και την προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και τους αγώνες του έθνους με έμψυχο και άψυχο υλικό.

Ανέφερε ότι η δωρεά δεν έγινε από μεγαλοψυχία, αλλά ως επιβαλλόμενο χρέος από την μακραίωνη παράδοση της Ιεράς Μονής Κύκκου που ανέκαθεν ήταν αρωγός στους αγώνες του Έθνους.

Ο Κύκκου Νικηφόρος είπε πως προσδοκά στην ανέγερση καλλιμαρμάρου μεγάρου, κατά προτίμηση αρχαιοελληνικού, κλασσικού ρυθμού, προς στέγαση της ελληνικής πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available