Αβέβαιο το μέλλον για εκατοντάδες χιλιάδες νέους μετανάστες στις ΗΠΑ

Η Νάνσι Βίλλα από το Σικάγο, με καταγωγή από το Μεξικό, είναι μία από τους δεκάδες χιλιάδες νέους μετανάστες στις ΗΠΑ που απειλούνται σε περίπτωση που καταργηθεί το πρόγραμμα DACA. AP Photo/Nam Y. Huh

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια βιώνουν 740.000 χιλιάδες νέοι μετανάστες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανανεώσει τις διετείς άδειες εργασίες που είχαν λάβει από την Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) που είχε συσταθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και που ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να καταργήσει.

Εξ αυτών, 30.000 ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη σε τομείς όπως στην εκπαίδευση, στο νομικό σύστημα, στην Ιατρική, ακόμα και σε κυβερνητικές θέσεις, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «New York Times».

Η Βανέσα Λούνα έφτασε στη Νέα Υόρκη από το Περού όταν ήταν 10 ετών και μεγάλωσε ως μία μετανάστρια χωρίς χαρτιά. Οι γονείς της εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, αλλά η ίδια κατάφερε να τελειώσει το σχολείο και με τη βοήθεια ενός συμβούλου εισήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάινχαμπτον (Binghamton), ώστε να σπουδάσει Αμερικανική Ιστορία.

Ηταν πρωτοετής εκεί όταν το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στην Βανέσα Λούνα, και σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους σαν και αυτή, προσωρινές άδειες ώστε να μείνουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ. Η ίδια ήθελε να γίνει δασκάλα.

«Για πρώτη φορά ένιωσα ότι είμαι αποδεκτή σε αυτή τη χώρα», ανέφερε στην «ΝΥΤ» η 25χρονη Βανέσα Λούνα, η οποία διδάσκει Κοινωνιολογία σε ένα Γυμνάσιο στο Κάτω Ιστ Σάιντ. Αλλά, πλέον δεν ξέρει τι να σκεφτεί.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πως θα καταργήσει το πρόγραμμα DACA, αλλά με σχόλιά του στο περιοδικό «Time» την περασμένη εβδομάδα έδειξε να απαλύνει τη θέση του.

«Πρόκειται να εργαστούμε πάνω σε κάτι που θα κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και περήφανους», ανέφερε ο κ. Τραμπ χωρίς να παραθέσει κάτι πιο συγκεκριμένο, παρά το ότι την τελευταία εβδομάδα κατατέθηκε στη Γερουσία ένα νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει να συνεχίσει το DACA για τρία ακόμα χρόνια.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε για τους νέους μετανάστες: «Εχουν εργαστεί εδώ, έχουν πάει στα σχολεία εδώ. Κάποιοι είναι καλοί μαθητές. Κάποιοι έχουν υπέροχες δουλειές. Και βρίσκονται στην ‘χώρα του ποτέ’ επειδή δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί». Η κ. Λούνα σχολίασε περί αυτού: «Για κάποιον σαν εμένα η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί».

Ο Τσάντραπολ Λάτσμαν ήρθε σε ηλικία 5 ετών από την Γουιάνα με κάποιους ξένους ώστε να συναντήσει τους γονείς του στο Λονγκ Αϊλαντ. Πήγε σχολείο και στο Κολέγιο Baruch, ενώ εργάστηκε για την επενδυτική εταιρεία BlackRock πριν καταλήξει στην JPMorgan Chase.

Σήμερα, στα 23 του, είναι ένας από τους 100 αναλυτές πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, εκτιμώντας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δάνεια επενδυτών ακινήτων και εταιρειών ψυχαγωγίας. Ξέρει πώς θα αισθανθεί σε περίπτωση που ο κ. Τραμπ καταργήσει το πρόγραμμα, γνωστό ως DACA.

«Είναι το συναίσθημα της απόρριψης», δήλωσε στην «ΝΥΤ», ο κ. Λάτσμαν. «Ακόμα και αν έχεις προσπαθήσει τόσο σκληρά και προσπέρασες τόσους πολλούς ανθρώπους ώστε να φτάσεις εδώ, στο τέλος δεν είσαι αρκετά καλός και δεν σε θέλουν», τόνισε εμφανώς απογοητευμένος.

Επειδή ο κ. Ομπάμα ξεκίνησε το πρόγραμμα με εκτελεστική πράξη, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να την ανακαλέσει με την κίνηση ενός στυλό. Δεν χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *