Αγανάκτηση στην Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής για τη συμφωνία του Τσίπρα με τον Ζάεφ

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σοκ, αγανάκτηση, οργή και απογοήτευση επικρατούν στην Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τα Σκόπια για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», τόνισε ότι «η Παμμακεδονική, όπως και ο ελληνικός λαός γενικότερα βρίσκεται πρώτον σε κατάσταση σοκ και δεύτερον αγανάκτησης, οργής και απογοήτευσης».

Τόνισε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγνοήσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος διατράνωσε την αντίθεσή του σε μία σύνθετη ονομασία και δυστυχώς δεν βλέπουμε μόνο να παραχωρείται το όνομα, αλλά και η γλώσσα και η ταυτότητα».

Στην ερώτηση αν υπήρχε στην Παμμακεδονική κάποια υπόνοια ότι προς τα εκεί πήγαινε το θέμα, είπε πως «εδώ και πολύ καιρό από τη συνάντηση που κάναμε με τον Νίκο Κοτζιά στην Ουάσιγκτον στις 17 Οκτωβρίου είχαμε δει τα μηνύματα να έρχονται και τα δεδομένα και θεωρούσαμε ότι αυτή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης. Ελπίζαμε όμως μέχρι την ύστατη στιγμή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποφύγει μία τέτοια απαράδεκτη ενέργεια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραδώσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας».

Ανέφερε ακόμα πως «μπορεί να προβλέψαμε αρκετά πράγματα, αλλά όχι δυστυχώς τον βαθμό αποφασιστικότητας αυτής της κυβέρνησης να ξεπεράσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προχωρήσει σ’ αυτήν την απαράδεκτη και ανιστόρητη απόφαση».

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.», έπειτα από αυτή τη συνάντηση ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Λαλάκος είχε κάνει παρέμβαση στην Παμμακεδονική να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην προβεί σε ενέργειες.

Ο κ. Φιλιππίδης αποκάλυψε ότι «πραγματικά δεν ήταν η μόνη παρέμβαση από την ελληνική πρεσβεία, αλλά υπήρξε και για τα συλλαλητήρια κι αυτό το οποίο καταγγέλλουμε είναι ότι από εκείνη την ημέρα υπήρχαν αρκετές ενδείξεις και αρκετοί παράγοντες που έλεγαν ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει και δεν ήθελαν η Παμμακεδονική να είναι επί ποδός».

Στην ερώτηση τι παρέμβαση έγινε για το συλλαλητήριο, απάντησε ότι «υπήρξαν οχλήσεις από την πρεσβεία προς αρκετές κατευθύνσεις για να μη συμμετέχουν θεσμικοί παράγοντες. Η κυβέρνηση ούσα ενοχλημένη από τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επεδίωξε να βάλει τρικλοποδιές στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης. Αυτές οι παρεμβάσεις είχαν φτάσει και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα που μαζί διοργανώσαμε το συλλαλητήριο».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος ο πρέσβης έκανε παρεμβάσεις, είπε «όχι ο πρέσβης, αλλά άνθρωποι από το περιβάλλον».

Αναφορικά με τις ενέργειες της Παμμακεδονικής, σημείωσε πως «υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με Οργανισμούς στην Ελλάδα, επίσης το συντονιστικό των συλλαλητηρίων. Ανακοινώνουμε το συλλαλητήριο, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα την ημέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή, την Παρασκευή, οπότε θα υπάρξει και πρόταση μομφής. Πριν από λίγο δώσαμε στη δημοσιότητα μία επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητούμε την παραίτησή του ή την προκήρυξη δημοψηφίσματος για μία τέτοια σημαντική απόφαση».

Αναφορικά με την στάση της Αρχιεπισκοπής, είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στήριξε τον αγώνα της Παμμακεδονικής με την παρουσία του στο συλλαλητήριο» και συμπλήρωσε πως «θα υπάρξει επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο».

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, τόνισε πως «θεωρούμε τη συμφωνία αυτή προδοτική, πρωτοφανή και ανιστόρητη και είναι ενάντια στην ίδια την πατρίδα μας».

Οταν τον ρωτήσαμε «δεν νομίζεται πως η λέξη προδοτική είναι βαριά;» απάντησε: «Νομίζουμε ότι είναι πιο βαριά η κίνηση της κυβέρνησης να κάνει μια συμφωνία χωρίς να την περάσει από τη Βουλή, να αγνοήσει τον ελληνικό λαό και τις Οργανώσεις και είναι ακόμα πιο βαριά η διάθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει και στηλιτεύσει την διάθεση του κόσμου να διαδηλώσει για την πατρίδα του».

1 Comment

 1. My dear Niko Dimou,
  Wise words you reiterate, first penned by you (unknown to me) nearly 30 years ago, about the futility of our native land’s demonstrated paroxysm over a non-issue: the naming of its northern impoverished, and much-weaker northern neighbor Macedonia. You may not be aware, that I, too, have weighed in on the outrageous jingoism, and self-destructive hyper-nationalism of our Greek expatriates in America; specifically, the ill-mannered, extremist and reactionary, implicitly irredentist Pan-Macedonian Association-USA, based in Astoria, NY.
  Its current leader, one ostensible nominal journalist, Dimitris Filippides (not to be confused with Nikos of the same name, easily more distinguished practicing his craft on Athens radio), has sustained a campaign of invective; accusing elected Greek officials, including the superior politician Mayor Yannis Boutaris of Thessaloniki, on all whom he and his comrades heap vile epithets, and allegations of national betrayal.
  “Somewhat sobering and depressing,” in a different context —- the fiasco our unfit President caused in the recently-concluded G-7 meeting —- was the assessment the reluctant default leader of the West Chancellor Angela Merkel of Germany gave; it could be amply applied to the deficient politics and diplomacy of Greece, too!
  You, Niko, we’ll say, that the mass of Macedonia is divided among four nations: its eponymous Makedonia, as well as Bulgaria, Serbia, and Greece; the childish, immature Greek rants express the expectation of all the territory belonging to Greece. Then, why stop there? How about the Pontian Black Sea, Asia Minor, Middle East, even Afghanistan (where Alexander visited)? Is Greece prepared for perpetual war? Give me a break!
  But, then, and alas, such is the miserable aspirations of inconsequential nations, possessed of inadequate learning, development, and moral clarity. Deflection, and denial of resolve to tackle real problems of the fickle, and those scoundrels who seek refuge of chauvinist patriotism! There is hope for Greece yet, provided that people like you continue to speak truth to power!
  With fraternal affection,
  Asher
  Prof Asher J Matathias
  Woodmere, NY
  http://www.palmografos.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available