Αγαπητή Σταυρούλα, δεν απάντησες σωστά στο πρόβλημα της Μάρθας

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

Αγαπητή Σταυρούλα,

Λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά στην περίπτωση της Μάρθας που φοβάται πως η κοπέλα του γιου της θέλει να τον παντρευτεί για να κάνει τα χαρτιά της, δεν απάντησες σωστά.

Στην περίπτωση αυτή η μητέρα έχει δίκιο και το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να είχες συμβουλέψει τον γιο και τη φίλη του είναι να πάνε σε έναν καλό δικηγόρο που να ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης, έτσι ώστε να καταλάβουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα πριν προχωρήσουν παρακάτω.

Υπάρχουν πολλοί καλοί δικηγόροι σε αυτήν την χώρα και αν χρειάζονται βοήθεια για να βρουν κάποιον μπορούν να ψάξουν στην ιστοσελίδα http://aila.org/ για να βρουν κάποιον.

Θα έπρεπε να έχεις σκεφτεί ότι το κορίτσι πιθανόν παραβιάζει το είδος της βίζας που έχει δουλεύοντας. Οπότε έχεις κάποιον που έρχεται με τουριστική βίζα στη χώρα και εργάζεται.

Αυτό είναι το πρώτο που θα έπρεπε να σε προβληματίσει. Επειτα, ο γιος που όπως λέει η μητέρα του είναι αφελής, πώς θα αποδείξει στο USCIS ότι μπορεί να στηρίξει οικονομικά μία οικογένεια;

Αν σπουδάζει και δουλεύει πιθανότατα θα έχει μια εργασία μερικής απασχόλησης που του παρέχει περιορισμένο εισόδημα. Τρίτον, η κοπέλα του κόλλησε από την αρχή και αυτό είναι μια πρακτική όσων επιδιώκουν να πάρουν μέσω γάμου τα χαρτιά τους.

Τέλος, ξέρεις αν ο γιος έχει γνωρίσει τους γονείς της κοπέλας; Πολύ αμφιβάλλω. Ολα τα παραπάνω με κάνουν να πιστεύω ότι ο γιος θα κάνει ένα μεγάλο λάθος αν παντρευτεί το κορίτσι αυτό, τόσο νομικά όσο και προσωπικά.

Για αυτό και θα έλεγα πως θα ΠΡΕΠΕΙ να συμβουλέψεις τη μητέρα να επέμβει και να εμποδίσει τον γάμο αυτόν.

Εχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει να είσαι παιδί σε ένα γάμο με στόχο την πράσινη κάρτα και ξέρω καλά ποιοι πληρώνουν το τίμημα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Τα παιδιά.

Αγγελος

Αγαπητέ Αγγελε,

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου στο ερώτημα της Μάρθας και για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα που επεσήμανες. Σίγουρα το να επισκεφτεί το ζευγάρι έναν δικηγόρο που να ασχολείται με μεταναστευτικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικό και ήταν παράλειψη που δεν το πρότεινα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι η κοπέλα μπορεί να είναι εδώ ή να δουλεύει παράνομα. Από το μήνυμα της Μάρθας, δεν φάνηκε κάτι τέτοιο για αυτό και μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το κορίτσι είναι φοιτήτρια που ολοκληρώνει τις σπουδές της ή ότι έχει κάποια ειδική βίζα που τελειώνει.

Φυσικά και δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνω ποτέ σε κάποιον να μείνει εδώ παράνομα ή να παντρευτεί ψεύτικα και αν δεις προηγούμενες απαντήσεις μου θα το διαπιστώσεις και ο ίδιος.

Για εμένα δεν υπήρξε κάποιο δείγμα ότι δεν πρόκειται για αληθινή αγάπη και αντιμετώπισα το πρόβλημα κάτω από αυτό το πρίσμα. Δύο νέοι που αγαπιούνται, ένας νέος άντρας που βιάζεται να παντρευτεί για να κρατήσει την αγαπημένη του κοντά του, και μια υπερπροστατευτική μητέρα που θέλει να αποφασίσει για τον γιο της.

Η δικιά μου η θέση είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους που με ρωτούν, να σκεφτούν πιο σφαιρικά στο πρόβλημα που τους απασχολεί και όχι να τους επιβάλλω μία άποψη. Δε θα μπορούσα ποτέ να συμβουλέψω μια μητέρα ενός ενήλικου άνδρα να τον εμποδίσει να κάνει κάτι που έχει αποφασίσει.

Ωστόσο, θεωρώ ενδιαφέρουσα τη θέση σου και τη δημοσιεύω. Ελπίζω η Μάρθα να τη διαβάσει και να συμβουλέψει το ζευγάρι να επισκεφτεί έναν καλό δικηγόρο. Εγώ δεν κρατώ κανένα στοιχείο επικοινωνίας με τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται, δεν κρατώ ποτέ το email τους ή το μήνυμά τους και σέβομαι απόλυτα την επιθυμία τους να μείνουν ανώνυμοι.

Για αυτό και δεν μπορώ να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους.

Αυτός είναι και ο στόχος της στήλης, να προσφέρει βοήθεια ανώνυμα και με εχεμύθεια. Για αυτό και όσοι με εμπιστεύονται μπορούν να είναι σίγουροι ότι κανένα από τα στοιχεία τους δεν γίνεται γνωστό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available