Αγωνία για 21 πρόσκοπους που χάθηκαν στο Τρόοδος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής, γιγαντιαία επιχείρηση της κυπριακής Αστυνομίας,για τη διάσωση 21 προσώπων που χάθηκαν, το Σάββατο, στην περιοχή Τροόδους. Η κινητοποίηση άρχισε αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 6.15 το απόγευμα του Σαββάτου, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι ομάδα προσκόπων αποτελούμενη από 17 ανήλικα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και τέσσερις συνοδούς, ξεκίνησαν από τις δύο το μεσημέρι από το Τρόοδος για να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης «Μνήματα των Επισκόπων», με προορισμό την Κακοπετριά, ενώ λόγω των χιονιών, έχασαν τον προσανατολισμό τους και ζήτησαν βοήθεια.

Από την πρώτη στιγμή, στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για εντοπισμό τους, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και Μόρφου, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών, της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εθελοντές.

Παράλληλα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου λειτούργησε Κέντρο Κρίσεως.

Οι πρόσκοποι εντοπίστηκαν γύρω στις 9.45μ.μ του Σαββάτου, σε χαράδρα στην περιοχή «Αρκάτζι του Πικρομηλουθκιού» στην τοποθεσία «Ατσουποκάμηλος» και μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο της Αστυνομίας με ασφάλεια στα ασθενοφόρα που τους ανέμεναν στην περιοχή Τροόδους και στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, για προληπτικούς λόγους και στη συνέχεια απολύθηκαν.

Επίσης έγινε διάσωση ενός αστυνομικού ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκε. Επιπρόσθετα, έγινε διάσωση ενός εθελοντή ηλικίας 45 ετών, ο οποίος έπεσε σε χαράδρα και υπέστη κατάγματα στα δύο του πόδια και στα πλευρά. Ο 45χρονος κρατήθηκε για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια με το ελικόπτερο της Αστυνομίας και τα τελευταία 15 πρόσωπα (αστυνομικοί, μέλη της ΕΜΑΚ, του Τμήματος Δασών, εθελοντές και συνοδοί προσκόπων) που παρέμειναν στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available