Αθήνα και Λευκωσία, καλώς ήρθατε στη Γενεύη

To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής». Φωτογραφία: Υπουργείο Aμυνας της Τουρκίας/AP.

Ο δρόμος προς τις διαπραγματεύσεις είναι συχνά στρωμένος με κάποια δόση αισιοδοξίας.

Η έξοδος όμως από τις διαπραγματεύσεις είναι συνήθως γλιστερή και επικίνδυνη, όσο γλιστερό και εύφλεκτο είναι το φυσικό αέριο…

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολού», ισχυρίστηκε ότι έχουν αρχίσει οι τουρκικές γεωτρήσεις και πως η γεώτρηση του «Πορθητή» βρίσκεται ήδη στα 3.000 μέτρα.

Και ενώ έτσι -και χειρότερα- έχουν τα πράγματα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αμυνας μάς καθησυχάζουν ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου εκφράζει την… αισιοδοξία του.

Αυτοί πάντως που έχουν λόγο να είναι αισιόδοξοι είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι ήδη αρχίζουν και βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ.

Τι είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν οι Τούρκοι;

Αυτό που ζητούν είναι η συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το Καστελόριζο.

Πώς θα επιτύχουν τους στόχους αυτούς;

Υπάρχουν δυο τρόποι: O ένας με την απειλή ή πραγματική σύρραξη με την Ελλάδα και την Κύπρο, με την ελπίδα -γι’ αυτούς- ότι θα βγουν νικητές.
Ο δεύτερος τρόπος και φυσικά ο πιο ανώδυνος είναι να επιτύχουν αυτό που ζητούν με ειρηνικά μέσα, που θα είναι το αποτέλεσμα των απειλών για σύρραξη. Και οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από τον Πρόεδρο της χώρας μέχρι τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, είναι πάρα πολύ σαφείς: ’Η εκμεταλλευόμαστε το φυσικό αέριο, λένε, ή δεν το εκμεταλλεύεται κανείς.

Κι αν θέλετε δοκιμάστε, μας λένε.

Και όταν λέμε με ειρηνικά μέσα, βέβαια, εννοείται με διαπραγματεύσεις.

Να αναγνωρίσουμε δηλαδή τα «δίκαια» αιτήματά τους στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ούτε βέβαια οι σύμμαχοί μας επιθυμούν να δουν δυο χώρες του ΝΑΤΟ να συγκρούονται. Αρα -είναι απλό- φαίνονται χρήσιμοι προτείνοντας διαπραγματεύσεις.

Και να λοιπόν που χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επικαλέστηκε την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σαββατοκύριακο (ο οποίος) επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι «τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες».

Το πρόβλημα είναι ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» για να καθίσει η Ελλάδα και να αντιμετωπίσει σοβαρά εθνικά προβλήματα που χρονίζουν για δεκαετίες. Τώρα, μετά σχεδόν δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, η σχετική δύναμη της Ελλάδας δεν είναι αυτή που ήταν πριν την κρίση ή θα είναι μερικά χρόνια μετά την κρίση.

Το κάλεσμα λοιπόν για διαπραγματεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ είναι κατανοητό για τις ΗΠΑ -και την Ευρωπαϊκή Ενωση-, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δεν μπορεί να μην είναι σαφές ότι ο δρόμος προς την Γενεύη είναι ιδιαίτερα ολισθηρός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available