Εισήγηση για σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά. Σταυρος Ιωαννιδης, ΓΤΠ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το ναυάγιο της διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, και η πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τα όσα συνέβησαν στο ελβετικό θέρετρο και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις για την πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο κ. Κοτζιάς είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού. Για όλα αυτά έγινε μια πρώτη συζήτηση σε συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Κοτζιάς, πριν από την έναρξη της συνεδρίας  του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ευχαριστίες τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κραν Μοντανά για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Πέρα από τις ευχαριστίες οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν και συγκεκριμένες απόψεις για την πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πάνω στα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενέργειας. «Σκοπός  είναι να θεσμοθετηθεί μία συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στα ενεργειακά θέματα» ανέφερε.

Από δικής του σκοπιάς ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μίλησε για την ανάγκη μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας κοινής εξωτερικής πολιτικής (από την Ελλάδα και την Κύπρο) σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προώθηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Εισηγήθηκε, συγκεκριμένα, τη δημιουργία ενός δόγματος κοινής εξωτερικής πολιτικής για να υπάρχει μία διαχρονικότητα και μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «η Ελλάδα παραμένει στο στήριγμά μας στον αγώνα για απελευθέρωση, όμως η ΚΔ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα μας στηρίζει». Είπε επίσης πως η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν αποκλειστικά για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως το πακέτο Γκουτέρες, βρίσκει τον ΔΗΣΥ, απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και όλη η συμπεριφορά του και οι τοποθετήσεις του. «Έστω και αν δεν πετύχαμε αυτό που είναι ο εθνικός μας στόχος, πρέπει να κρατήσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, στο επίκεντρο ήταν τα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα έχουν απομακρύνει το Κυπριακό από τη λύση. τόνισε ακόμη πως πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση. «Να συνεργαστούμε με τους τ/κ συμπατριώτες μας και να κατανοήσουμε και τις δικές τους ανησυχίες». Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε, επίσης, πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η νέα αυτή τακτική, αλλά και για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός τους ρόλος.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τον κ. Κοτζιά για τη σθεναρή του στάση και τη στήριξη. Όπως είπε, κατέθεσε έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο επιχειρεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα, αλλά και που περιέχει προτάσεις που αποτρέπουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος, ευχαρίστησε την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης κατά τη πρώτη μέρα της λύσης.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη, είπε πως το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για μία νέα στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την απελευθέρωση και το καλό του λαού.

Στη συνεδρία συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *