Αθως και Λήμνος: Η χιλιόχρονη σχέση τους, μέσα από μία έκθεση ιστορικών φωτογραφιών

Επίσκεψη στις Καρυές του Ελευθερίου Βενιζέλου. 1930. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.

ΛΗΜΝΟΣ. Η Αγιορείτικη Φωτοθήκη της ιεράς μονής Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, με μεγάλη χαρά και τιμή, ανακοινώνουν την παρουσίαση της Έκθεσης Φωτογραφιών και Χαλκογραφιών του Αγίου Όρους, στον πολυχώρο «Πολιτεία» του Ξενοδοχείου, στη Λήμνο, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 10 Σεπτεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, «η εκλεκτή αυτή, παγκόσμιας εμβέλειας Έκθεση, παρουσιάζεται στη Λήμνο για πρώτη φορά, ως επιλεγμένος σταθμός ενός ταξιδιού παγκόσμιων παρουσιάσεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Βελιγράδι, Μπουργκάς, Βηρυτό, Βενετία κ.α.).

Αποτελείται από 50 πίνακες, εκ των οποίων το πρώτο μέρος καταλαμβάνουν Φωτογραφίες από το Άγιον Όρος και το δεύτερο μέρος Χαλκογραφίες.

Ασκητής Μοναχός έξω απο την καλύβα του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.

Η φωτογραφική ενότητα περιλαμβάνει: Πρόσωπα του Αγίου Όρους και Γεγονότα από την ιστορία του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από γυάλινες πλάκες, οι οποίες στην πρώιμη φάση της ιστορίας της φωτογραφίας αποτελούσαν τα «αρνητικά».

Η ενότητα των Χαλκογραφιών ή αλλιώς Χάρτινων Εικόνων περιλαμβάνει: Απεικονίσεις Μονών και Σκητών του Αγίου Όρους, καθώς και Εικόνες Αγίων.

Το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, εορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας στη Λήμνο και διατηρώντας την πολιτιστική διαδρομή που έχει χαράξει εξαρχής με σκοπό την αναβίωση και την ανάδειξη της Λημνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, υποδέχεται με τιμή και φιλοξενεί με ευλάβεια την εκπληκτική αυτή έκθεση, η οποία προβάλλει τη χιλιόχρονη σχέση του νησιού με τον Άθω, τα ιερά σκηνώματα και τους μοναχούς του.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στον κόσμο και στους επισκέπτες της Λήμνου και αποτελεί το πρώτο βήμα ανάδειξης της χιλιόχρονης σχέσης του Αθω με τη Λήμνο. Μια σχέση που προβάλλει μια πολύ σημαντική πτυχή της φυσιογνωμίας και ιστορίας του νησιού».

Το Άγιο Όρος και οι Μονές του, Χαλκογραφία, 1770. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.
Ρόδον το Αμάραντον- Χαλκογραφία Αβέρκιου, 1862 Αγιον Ορος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.
Μονή Κουτλουμουσίου. Η λιτανεία της εικόνας του Άξιον Εστί, Πάσχα 1913. Φωτογράφος: Iβάν Γιανόφσκι. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.
Αρσένιος Μοναχός, Καυσοκαλυβίτης, Ξυλογλύπτης (1866-1956. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση..
Από την έκθεση στο Varos Village Hotel & Residences. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» για δημοσίευση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available