Αθωώθηκε καθηγητής που βοηθούσε μετανάστες

Ο Σκοτ Ντάνιελ Ουόρεν σε φωτογραφία του 2018. (Kelly Presnell/Arizona Daily Star via AP)

ΤΟΥΣΟΝ. ΑΡΙΖΟΝΑ. Κινδύνευε να καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια κάθειρξη επειδή είχε βοηθήσει δύο μετανάστες από την Κεντρική Αμερική. Ο 36χρονος Σκοτ Ντάνιελ Ουόρεν (Scott Daniel Warren), καθηγητής Γεωγραφίας, είναι μέλος εδώ και χρόνια της οργάνωσης «No More Deaths». Η Μη Κυβερνητική αυτή Οργάνωση δημιουργήθηκε το 2004 και έχει ως αποστολή να βοηθά τους μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές κατηγορούσαν τον Ουόρεν ότι οργάνωσε την παράνομη διέλευση δύο ανδρών από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι είχαν περάσει στις ΗΠΑ το 2018. Κατηγορούνταν συγκεκριμένα ότι προσπάθησε να κρύψει τους μετανάστες από την Αστυνομία. Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 στο Αχο της Αριζόνα.

Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκησε η δίκη στο Τουσόν της Αριζόνα, οι δικηγόροι του Ουόρεν τόνισαν ότι ο πελάτης τους απλώς επέδειξε «στοιχειώδη ανθρώπινη καλοσύνη» βοηθώντας τους δύο μετανάστες.

Επίσης, επεσήμαναν ότι ο Ουόρεν έγινε στόχος των Αρχών μετά τη δημοσιοποίηση από τη «No More Deaths» ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να καταστρέφουν τα μπουκάλια νερό που αφήνει η ΜΚΟ στην έρημο για τους μετανάστες προκειμένου εκείνοι να μην πεθαίνουν από τη δίψα.

Η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η δίωξη εναντίον του Ουόρεν, επιμένοντας ότι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα. Επίσης περισσότεροι από 137.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος ο Ουόρεν.

Οι ένορκοι συνεδρίασαν για τρεις ημέρες χωρίς τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία και έτσι ο ομοσπονδιακός δικαστής, Ράνερ Σ. Κόλινς, ακύρωσε τη δίκη και αθώωσε τον κατηγορούμενο. Τώρα οι εισαγγελείς μπορούν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέας δίκης στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που έχει οριστεί για τις 2 Ιουλίου, ή να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Ουόρεν.

Η διαφωνία μεταξύ των οκτώ γυναικών και των τεσσάρων ανδρών ενόρκων αποτυπώνει τον διχασμό της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι παράτυποι μετανάστες, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναγάγει την ασφάλεια των συνόρων σε βασικό ζήτημα της πολιτικής του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available