Αιμιλία Αντωνοπούλου: Προσφορά επί 39 χρόνια στην Ελληνική Παιδεία και την Ομογένεια

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου με το βραβείο του Αγ. Παύλου που της απένειμε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

«Η Ελληνική γλώσσα ποτέ δε θα σβήσει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων της Διασποράς», τονίζει με έμφαση στον «Εθνικό Κήρυκα» η δασκάλα και διευθύντρια Αιμιλία Αντωνοπούλου, με ανεκτίμητη προσφορά 39 χρόνων στην Ελληνική Παιδεία και Ομογένεια.

«Αισθάνομαι πολύ ευτυχής και περήφανη», τονίζει, «γιατί τα παιδιά της Ομογένειας εμφορούνται από αισθήματα αγάπης για την Ελλάδα, την Ορθόδοξη πίστη, τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και την Ιστορία μας.

Είναι χρέος και καθήκον όλων μας, Κοινοτικών παραγόντων, γονέων, Εκκλησίας και δασκάλων να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση που θα αποτρέψει τον οδοστρωτήρα της αφομοίωσης να μας αφανίσει. Παράλληλα, κάνω έκκληση στους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά μας σχολεία και να συμπαρίστανται στο έργο των δασκάλων, που δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί έτσι θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν καλοί Ελληνες και χρήσιμοι Αμερικανοί πολίτες».

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου υπηρέτησε το ελληνικό σχολείο του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν από το 1972 μέχρι το 1974 και την περίοδο 2006-2007, τη σχολική χρονιά 1976 το σχολείο των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν και από το 1976 έως το 2006 το σχολείο της κοινότητας της Αγ. Τριάδος/Αγ. Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ ως διευθύντρια και δασκάλα.

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου, δεύτερη από δεξιά, στην αποφοίτησή της από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

«Ολα αυτά τα χρόνια», αναφέρει, «στην εκπαίδευση απέκτησα μεγάλη εμπειρία και ικανοποίηση ταυτόχρονα. Είχα τη χαρά και ευλογία να διδάξω τις Ελληνοχριστιανικές αξίες και παραδόσεις σε αμέτρητα παιδιά της Ομογένειας, τα οποία αγάπησα πολύ.

Σήμερα τα καμαρώνω και τα θαυμάζω. Εγιναν γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και πάνω από όλα καλοί άνθρωποι και χρήσιμοι στην κοινωνία. Αυτό για έναν δάσκαλο είναι μεγάλη ευτυχία».

 

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου με τον σύζυγό της Γιάννη και τους δύο τους γιους, Αλέξη και Χάρη.

Με την αποφοίτησή της με αριστεία από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης η Αιμιλία Αντωνοπούλου διορίστηκε ως καθηγήτρια σε διάφορα Γυμνάσια της Αθήνας και του Πειραιά όπου δίδαξε Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά και Ιστορία για 5 χρόνια.

Παράλληλα, φοίτησε για ένα χρόνο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον δεύτερο χρόνο γνώρισε τον σύζυγό της Ιωάννη Αντωνόπουλο, καθηγητή στο City University of New York, και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

«Αμέσως μόλις ήρθα», σημειώνει, «ζήτησα την άδεια διδασκαλίας από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και άρχισα να διδάσκω στα Ελληνικά σχολεία.

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου με τους δύο της γιους, Αλέξη (αριστερά) και Χάρη.

Οταν ανέλαβα το σχολείο του Στάτεν Αϊλαντ είχε 6 τάξεις. Με τη βοήθεια και συνεργασία του τότε ιερατικού προϊσταμένου αείμνηστου π. Σπυρίδωνα Μακρή πρόσθεσα άλλες δύο τάξεις μέχρι και την 8η. Η τελευταία τάξη περιελάμβανε και προετοιμασία των μαθημάτων για τον διαγωνισμό Regents, που για πρώτη φορά καθιερώθηκαν στο Στάτεν Αϊλαντ με επιτυχία 100% για όλα τα χρόνια.

Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου το Ελληνικό σχολείο παρουσίαζε εορταστικό πρόγραμμα στο Δημαρχείο του Στάτεν Αϊλαντ με χορούς, θεατρικές παραστάσεις, ποιήματα και ομιλίες από τους μαθητές».

Από το 2006 μέχρι και το 2017 η Αιμιλία Αντωνοπούλου συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του διαγωνισμού Regents της Αρχιεπισκοπής και συνεχίζει να βοηθά στην επιτήρηση και διόρθωση των γραπτών στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

Σε μία από τις παρελάσεις της 5ης Λεωφόρου με τον σύζυγό της Γιάννη Αντωνόπουλο.

Το 1993 τιμήθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ιάκωβο με το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου. Το 2002 τιμήθηκε με το «Καλλικράτειο Βραβείο» από το γυναικείο τμήμα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Το 2006 βραβεύθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και το 2009 από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτών.

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου γεννήθηκε στο χωριό Καμάρι του Νομού Μεσσηνίας και ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας.

«Τα παιδικά μου χρόνια», λέει, «ήταν ξέγνοιαστα παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σαν παιδιά μετά από τον πόλεμο. Δεν είχαμε πολλά ρούχα και παιχνίδια, όμως είμασταν χαρούμενα και ευτυχισμένα. Οταν τελείωσα το Δημοτικό σχολείο του χωριού πήγα στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας όπου φοίτησα 5 χρόνια. Στην τελευταία τάξη πήγα στην Αθήνα για να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Το καλοκαίρι του 1960 κλείστηκα σε ένα δωμάτιο και διάβαζα μέρα-νύχτα. Πέρασα στη Νομική Σχολή Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου και ως επιλαχούσα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου υπογράφει το δίπλωμά της στην απονομή αποφοίτησης.

Ο πατέρας μου, που υπεραγαπούσα, ήθελε ένα από τα παιδιά του να γίνει ιερέας μα κανείς δεν ικανοποίησε την επιθυμία του αυτή. Ετσι εγώ χωρίς σκέψη γράφτηκα στη Θεολογική Σχολή».

Εχει δύο παιδιά, τον Χαράλαμπο, απόφοιτο του κολεγίου Barough με πτυχίο στα Οικονομικά, ο οποίος για 20 χρόνια εργάζεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης και τον Αλέξανδρο, απόφοιτο Φαρμακολογίας στο John Hopkins University με διδακτορικό από το Long Island University. Διευθύνει το φαρμακείο της εταιρείας Costco στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και είναι παντρεμένος με την Ελένη Κούρλα, επίσης φαρμακοποιό με διδακτορικό από το Saint John’s University, η οποία εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος στην ασφαλιστική εταιρεία Health First στο Μανχάταν.

Η Αιμιλία Αντωνοπούλου επί 39 χρόνια δίδαξε τις Ελληνοχριστιανικές αξίες και παραδόσεις σε αμέτρητα παιδιά της Ομογένειας.
Κάθε χρόνο η Αιμιλία Αντωνοπούλου συμμετείχε με το σχολείο της στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available