ΑΚΕΛ: Προς επιλογή μη κομματικού υποψήφιου για τις Προεδρικές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με απόλυτη μυστικοπάθεια συνεχίζονται οι διεργασίες για επιλογή υποψηφίου από το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Οι προβληματισμοί άρχισαν εδώ και καιρό αλλά η επισημοποίηση των διαδικασιών θα αρχίσει από βδομάδας στην καθιερωμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη συνεδρία συλλογικού οργάνου που θα σηματοδοτήσει και μια σειρά από διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε παγκύπριο συνέδριο περί το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου για την έγκριση του προεδρικού υποψηφίου με τον οποίο το κόμμα θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Το ζητούμενο για το ΑΚΕΛ είναι η επάνοδος στην εξουσία χωρίς παραπομπές όμως στην (αποτυχημένη) διακυβέρνηση Χριστόφια, είτε με επιλογή υποψηφίου είτε με πολιτικές προτάσεις που να θυμίσουν την προηγούμενη πενταετία την οποία δημοσίως υπερασπίζονται αλλά νιώθουν ότι προκαλεί ακόμη πολιτικό κόστος.

Το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ενοχλημένο από τον αποκλεισμό του από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ενδιάμεσο χώρο και επισημοποιείται με την κοινή συνάντηση των πέντε ηγετών τη Δευτέρα, καθώς θεωρείται ως «ψηφοκουβαλητής» και όχι ισότιμος συνομιλητής σε μια διαδικασία για το κτίσιμο μιας ευρείας συνεργασίας της αντιπολίτευσης.

Στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι προβλήματα συσπείρωσης παρουσιάζουν όλα τα κόμματα, ακόμη και εκείνα που προτάσσουν τους ηγέτες τους ως προεδρικούς υποψηφίους και πιστεύουν ότι με σκληρή δουλειά μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν θα είναι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα και διλήμματα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν τεθεί ενώπιον του κόμματος.

Όσον αφορά στον προεδρικό υποψήφιο, αναζητούν μια προσωπικότητα που να μπορεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση της Αριστεράς και να είναι ικανή να προσελκύσει ψήφους και από άλλους χώρους που παρουσιάζουν αποσκιρτήσεις ψηφοφόρων. Η προοπτική για κομματικό υποψήφιο και δη τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ φαίνεται να μην είναι η προτεραιότητα, ούτε και τα ονόματα στελεχών που συζητούνταν δημοσίως φαίνεται να έχουν προοπτική να πάνε παρακάτω παρά τα ερείσματα που έχουν στην εκλογική βάση του ΑΚΕΛ. Όπως για παράδειγμα το όνομα του τέως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Κατσουρίδη, την προοπτική του οποίου είχε αποκλείσει σε πρόσφατη συνέντευξη ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Τα ονόματα που συζητήθηκαν δημοσίως από τον πέραν της Αριστεράς χώρο, όπως του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του πρώην προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Μαλά, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη βρίσκονται στο τραπέζι μεν αλλά αναζητείται κάτι πιο «φρέσκο» για να κάνει τη διαφορά στο πολιτικό σκηνικό, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν.

Επίσης οι συζητήσεις γύρω από το όνομα του Γιώργου Λιλλήκα δεν έχουν κοπάσει στον χώρο του ΑΚΕΛ, παρά τη συμμετοχή του στη συνάντηση των πέντε την προσεχή Δευτέρα, αφού πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Η παρουσία του στο οικονομικό φόρουμ στη Γιάλτα, όπου παρών είναι και ο Άντρος Κυπριανού, πυροδότησε νέες συζητήσεις ότι οι δύο άντρες δεν αποκλείεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις Προεδρικές αν και προηγούμενες συναντήσεις δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *