Ακιντζί: Χρειάζεται πολιτική βούληση για πρόοδο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξει διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν από το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως εργάζεται για διαρκή ειρήνη, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει μεγάλες προσδοκίες από το δείπνο ούτε θέλει να παρουσιάσει μια απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.

Ανέφερε ακόμα ότι και οι δύο κοινότητες υπέφεραν στο παρελθόν και επιθυμεί όπως οι μελλοντικές γενιές ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και μοιράζονται τον πλούτο του νησιού.

Στη σημασία του δείπνου της Δευτέρας μεταξύ των δύο ηγετών για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, εστιάζει στο μεταξύ το τουρκοκυπριακό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, εκφράζοντας την προσδοκία για μια εποικοδομητική προσέγγιση των δύο πλευρών.

Σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει ότι οι ηγέτες έχουν ιστορική ευθύνη να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς να χάσουν περισσότερο χρόνο.

Ως ΡΤΚ «αναμένουμε ότι το δείπνο θα γίνει χωρίς προκαταλήψεις και προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης του στόχου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα προστατεύει τα κοινά συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, και θα γίνει με εποικοδομητική προσέγγιση», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η υψηλή ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπενθυμίζει το επείγον της εξεύρεσης μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης, γι αυτό και η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΡΤΚ η αστάθεια και η συνέχιση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και προσθέτει ότι όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν επιτευχθεί σοβαρές συγκλίσεις μεταξύ 2015 – 2017 δια μέσου των έντονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν θα πρέπει να τύχουν χειρισμού ως πακέτο με την ίδια προσέγγιση, σημειώνεται, και εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας που μπορεί να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

«Είναι γεγονός ότι έχει χαθεί μια «ιστορική ευκαιρία» στην Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017», προσθέτει.

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η τ/κ πλευρά κατά τη διάρκεια της διετούς διαπραγματευτικής διαδικασίας έκανε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση ενός μοντέλου που μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές και από το οποίο όλες οι πλευρές θα κερδίζουν, αλλά αποτελεί, σύμφωνα με τον ΡΤΚ, επίσης ιστορικό γεγονός ότι δεν έλαβαν την απαραίτητη ανταπόκριση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *