Ακιντζί: Χωρίς πολιτική ισότητα δεν συζητούμε εγγυήσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί (Αρχείο AP)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θέμα αριθμητικής πολιτικής ισότητας θέτει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη (είδηση σε άλλη στήλη) σε μια εποχή που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ξεκαθάρισμα των θέσεων στο πλαίσιο των «όρων αναφοράς» που συζητά η κ. Λουτ αλλά και της επικείμενης ανεπίσημης συνάντησης των δύο ηγετών για να επιδιώξουν, υποτίθεται, να βρουν μια κοινή συνισταμένη, στις 28 του μήνα.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε στη συνέντευξη του ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων χωρίς να είναι ξεκάθαρο πως η σύγκλιση για την πολιτική ισότητα των Τ/Κ θα γίνει σεβαστή και πως οι Τ/Κ θα είναι εταίροι, και όχι αντίπαλοι. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται ως ανησυχητικό το παράδειγμα του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να καταδείξει πού θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει δυσλειτουργικότητα.

Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ ο Τ/κύπριος ηγέτης δηλώνει ότι η απεσταλμένη του ΓΓ προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πού είμαστε γιατί από ό,τι ακούμε δεν ξέρουμε αν εννοούμε το ίδιο όταν μιλάμε για την πολιτική ισότητα. Αν μιλάμε για αποφάσεις με πλειοψηφία τότε μιλάμε για ενιαίο κράτος. Αν δεν έχουμε κοινές αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνηση τότε μιλάμε για δύο κράτη. Αν όμως μιλάμε για μια ομοσπονδία, τότε χρειάζεται η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο πλευρών» αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απευθύνει παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει λεπτομερώς την πρόταση του για αποκέντρωση στην επικείμενη τους ανεπίσημη συνάντηση (28 Φεβρουαρίου). Κατά τα άλλα θεωρεί την ομοσπονδία ως τη μόνη εναλλακτική στο στάτους κβο, επισημαίνοντας πως λύσεις που κινούνται στην κατεύθυνση των δύο κρατών δεν είναι εφικτό να γίνουν αποδεκτές πρώτα από όλα από τους Ε/Κ.

Ερωτηθείς τί αναμένει να ακούσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην επικείμενη συνάντησή τους και σε παρατήρηση ότι είπε πως θέλει λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για την αποκέντρωση. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ο κ. Αναστασιάδης δεν παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες. Εάν υπάρχει γνήσια πρόταση για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν την αποκλείουμε. Πόσες εξουσίες θα δοθούν στις πολιτείες και ποιες; Αναμένω λεπτομέρειες, αυτό είναι το νόημα της συνάντησης. Μου είπε στο τηλέφωνο πως θα έρθει προετοιμασμένος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη για γραπτές θέσεις επί του πλαισίου Γκουτέρες, είπε ότι «δεν είμαστε στη φάση να καταθέσουμε γραπτώς θέσεις ο ένας στον άλλον». Πρόσθεσε ότι «οι γραπτές προτάσεις δόθηκαν, και αυτή η εποχή ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είμαστε στην εποχή να διερευνήσουμε αν υπάρχει κοινό έδαφος δεν είμαστε στην επίσημη διαπραγμάτευση».

Είπε επίσης ότι υπάρχει μόνο ένα έγγραφο Γκουτέρες και αυτό είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς εάν δέχεται αυτό που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960 δεν είναι βιώσιμες και θα τελειώσουν, είπε ότι «δεν δέχομαι τη στιγμή που ο Ε/Κ ηγέτης δεν είναι έτοιμος καν να δεχθεί την πολιτική ισότητα».

Σε σχέση με τη μορφή της λύσης είπε:

«Επιδιώκω την επίτευξη μιας ρεαλιστικής λύσης. ‘Ομως αυτή η ρητορική μας οδηγεί απλά στη συνέχιση του στάτους κβο. Αν προσπαθήσεις να χτίσεις κάτι ανέφικτο, καθιστάς ανέφικτο και το εφικτό. Αυτό που, αν και πλέον είναι δυσκολότερο, παραμένει εφικτό, είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δεν είναι εναλλακτική της λύσης δύο κρατών. Είναι η εναλλακτική του στάτους κβο, για αυτό προτιμώ μια μοντέρνα ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ένα ευρωπαϊκό κράτος. Γιατί η συνέχιση του στάτους κβο δεν θα είναι καλή για τα συμφέροντα των Τ/Κ βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι καλή ούτε και για τους Ε/Κ μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Εν κατακλείδι, ο Μουσταφά Ακιντζί υπέδειξε ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να κάνουν θαύματα και η κοινωνία των πολιτών έχει ρόλο να παίξει. Καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, παίζουμε στις καθυστερήσεις του Κυπριακού…

\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available