Ακολουθήστε τα όνειρά σας, είπε ο κ. Γκέιτζ στους νέους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών (βίντεο)

Ο ομογενής συγγραφέας και δημοσιογράφος Nicholas Gage (Νίκος Γκατζογιάννης) κατά την ομιλία του στην 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης από το Κολλέγιο Αθηνών για τη σχολική χρονιά 2018 - 2019. Πηγή: Κολλεγιο Αθηνών.

ΑΘΗΝΑ. Με συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 στο Κολλέγιο Αθηνών του Ψυχικού, παρουσία μεταξύ άλλων, του νέου υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια.

Η τελετή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πέρα από το καθιερωμένο τελετουργικό με την απονομή των απολυτηρίων, είχε ξεχωριστή σημασία αφού για πρώτη φορά και μετά από πάρα πολλά χρόνια, φιλοξένησε κεντρικό ομιλητή.

Αυτός ήταν ο Ελληνοαμερικανός πολυβραβευμένος συγγραφέας και διεθνούς φήμης δημοσιογράφος Nicholas Gage (Νίκολας Γκέιτζ – Νίκος Γκατζογιάννης).

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, κ. Richard Jackson -αριστερά- χαιρετά τον ομογενής συγγραφέα και δημοσιογράφο, κ. Nicholas Gage. Πηγή: Κολλεγιο Αθηνών.

Ο κ. Gage σε μία εμπνευσμένη ομιλία προς τους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών, τους προέτρεψε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να προσπαθήσουν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Αντλώντας παράδειγμα από την προσωπική του διαδρομή σημείωσε πως καμία υλική ανταμοιβή δεν υποκαθιστά τη δύναμη της αγάπης, κάτι που θα ανακαλύψουν και οι ίδιοι στο μέλλον.

Ανοίγοντας την τελετή ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, Richard Jackson (Ρίτσαρντ Τζάκσον) συνεχάρη τους αποφοίτους για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Κολλέγιο.

Στην ομιλία του, ανακοίνωσε τη θέσπιση δύο νέων Υποτροφιών Αριστείας για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, στη μνήμη του πρωτοπόρου ερευνητή και επιστήμονα του ΜΙΤ, απόφοιτο του Κολλεγίου, Μιχάλη Δερτούζου (’54).

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού κεφαλαίου για την ετήσια επιχορήγηση της επαγγελματικής ανάπτυξης και προόδου, δύο μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Σχολείου μας.

Ο κ. Richard Jackson με τον κ. Απόστολο Δοξιάδη. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.

Το «President’s Award» απονεμήθηκε φέτος στον κ. Απόστολο Δοξιάδη, για την 40ετή προσφορά του ως μέλους του Σωματείου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, τα τελευταία από τα οποία ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και συντονιστής των Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ κ. Απόστολος Αθανασόπουλος παρουσίασε τους εφετινούς Salutatorians και Valedictorians των Σχολικών Μονάδων και ανακοίνωσε τους νικητές των επάθλων Homer Davis, Howland, Δέλτα, Alexander Petrelis – Perry, Δόλασικ, 25ης Μαρτίου, Γονέων καθώς και των αθλητικών βραβείων για το 2019.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Χρίστος Κωνσταντόπουλος και η διευθύντρια Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού, Αναστασία Παπακωστοπούλου αποχαιρέτησαν με θερμά λόγια τους απόφοιτους του 2019.

Ποιος είναι ο Nicholas Gage

Γνωστός παγκοσμίως για το πολυβραβευμένο έργο του «Ελένη», ο Nicholas Gage γεννήθηκε το 1939 στο χωριό Λιάς της Θεσπρωτίας και το 1949, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει έως σήμερα.

Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το 1964 έλαβε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητικός δημοσιογράφος στο πρακτορείο Associated Press και τις εφημερίδες Boston Herald Traveler, Wall Street Journal και New York Times.

Hταν ο πρώτος δημοσιογράφος που απέκτησε πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες του Προέδρου R. Nixon στο σκάνδαλο Watergate και αυτός που αποκάλυψε τον ρόλο του Αντιπροέδρου S. Agnew σε σκάνδαλα διαφθοράς και οδήγησε τελικά στην παραίτησή του.

Ο ομογενής συγγραφέας και δημοσιογράφος Nicholas Gage (Νίκος Γκατζογιάννης) κατά την ομιλία του. Πηγή: Κολλεγιο Αθηνών.

Ως ανταποκριτής στο εξωτερικό έχει καλύψει πολλούς πολέμους. Έχει γράψει βιβλία για το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και την πολιτική διαφθορά.

Το βιβλίο «Ελένη» αναφέρεται στη μητέρα του η οποία εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού». Έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχει λάβει το πρώτο βραβείο από την Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρία της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο, μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο.

Ο Nicholas Gage ήταν επίσης συμπαραγωγός της πολύ επιτυχημένης ταινίας «Ο Νονός 3», που είχε προταθεί το 1994 για επτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας.

Από την 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.

Το Κολλέγιο Αθηνών

Το Κολλέγιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1925 από μια ομάδα φωτισμένων Ελλήνων (με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα) και με την υποστήριξη Αμερικανών φιλελλήνων, όπως ο Bert Hodge, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Οραμα των ιδρυτών -που πραγματώθηκε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κολλεγίου- ήταν η δημιουργία ενός σχολείου, όπου «αρμονικά θα αναπτύσσονται οι πνευματικές, οι ηθικές και σωματικές δυνάμεις των μαθητών και ιδιαίτερα ο χαρακτήρας τους» μέσω του εμπλουτισμού του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος «με σύγχρονες μεθόδους μορφώσεως, προσαρμοσμένες στην ιστορία, στην παράδοση, στην ψυχολογία και στις εθνικές ανάγκες της χώρας».

Το 1980 δημιουργήθηκε το αδελφό σχολείο Κολλέγιο Ψυχικού με τις ίδιες αρχές, την ίδια εκπαιδευτική φιλοσοφία, όπως το Κολλέγιο Αθηνών. Και τα δύο σχολεία ανήκουν στο Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα, σωματείο μη κερδοσκοπικό, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στο Ψυχικό (Γυμνάσιο – Λύκειο – International Baccalaureate) και στην Κάντζα Αττικής (δύο Δημοτικά σχολεία: Μποδοσάκειο και Λάτσειο).

Από την 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.

T0 2015 ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Πρότυπο Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς» στο campus του Ψυχικού. Το Νηπιαγωγείο προσφέρει –μέσα σε ένα ασφαλές, οικογενειακό περιβάλλον– ένα δίγλωσσο διεπιστημονικό πρόγραμμα (η διδασκαλία γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά), με γνώμονα την ενεργό φροντίδα για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών και με βασικό αξίωμα τη γόνιμη συνεργασία σχολείου και γονέων.

Στο ξεκίνημά του, τον Οκτώβριο 1925, το Κολλέγιο στεγάσθηκε σε ένα μισθωμένο κτίριο στην οδό Άνδρου 18. Στο Ψυχικό μεταφέρθηκε το 1929. Τη χρονιά εκείνη εγκαινιάσθηκε το Μπενάκειο διδακτήριο από τον Πρωθυπουργό και ένθερμο υποστηρικτή του Κολλεγίου Ελευθέριο Βενιζέλο. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο Βενιζέλος είχε κάνει κάποιες επισημάνσεις, με διαχρονική αξία:

«… Εις τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γίνεται δυνατόν όπως παραγματοποιώνται αι μεγαλύτεραι και επιτυχέστεραι καινοτομίαι : διότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τελούντα απλώς υπό την εποπτείαν του Κράτους και συμμορφούμενα μόνον προς τας γενικάς κατευθύνσεις του, έχουν την ελευθερίαν, της οποίας στερούνται τα δημόσια, και δια τούτο δύνανται να επιτελέσουν μεγαλυτέρας προόδους. Τας προόδους αυτάς περιμένομεν να πραγματοποιήση το Κολλέγιον Αθηνών. Τοιαύτην έχω γνώμην περί της σημασίας του Κολλεγίου…».

Από την 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.

Το Κολλέγιο δικαίωσε και συνεχίζει να δικαιώνει στην πράξη τις προσδοκίες του Ελευθερίου Βενιζέλου -και, βεβαίως, των οραματιστών-δημιουργών του:

Προετοιμάζοντας σωστά τους μαθητές και τις μαθήτριές του για να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των μετασχολικών σπουδών και της σταδιοδρομίας τους (κάτι που το έχει καταξιώσει και στην Ελλάδα και διεθνώς), αλλά, επίσης, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητές του, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη «φυσιογνωμία» του, τη φιλοσοφία του και την αποστολή του. Δύο από τα σπουδαιότερα τέτοια χαρακτηριστικά του είναι:

– Η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές του και τις επιδιώξεις των δημιουργών του- αποσκοπεί στην προσφορά όχι απλώς γνώσεων, αλλά πολύπλευρης παιδείας, στη διάπλαση νέων ανθρώπων με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ενεργών πολιτών με συναίσθηση κοινωνικής, όχι μόνο επαγγελματικής, ευθύνης.

– Το εκτεταμένο Πρόγραμμα Υποτροφιών.

Από την 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.
Από την 90η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Πηγή: Κολλέγιο Αθηνών.

 

 

1 Comment

  1. Ευγε στο κολλεγιο Αθηνων που διδασκει Παιδεια σε Ελληνοπουλα που συντομα αναμενομε οτι θα διαπρεψουν σε γνωσεις και επιτυχιες σε διαφορα πανεπιστημια. ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ. ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available