Μαχητική αντιπολίτευση υποσχέθηκε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του από τη ΔΕΘ

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση της πόλης, αποφεύγοντας πάντως να κάνει αυτοκριτική για τα 4,5 χρόνια της δικής του παρουσίας στην εξουσία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ.

«Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ασκήσει μια μαχητική αλλά τεκμηριωμένη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Έχουμε μια μακρά κυβερνητική εμπειρία. Αλλά δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις δίκαιες κινητοποιήσεις της κοινωνίας. Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. #ΔΕΘ2019 #Είμαστε_Εδώ

Posted by Alexis Tsipras on Sunday, 15 September 2019

Με αφορμή το γεγονός ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis διαβιβάστηκε στη Βουλή επειδή ο εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση «σκόνταψε» πάνω στο όνομα το δικό του αλλά και του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε σχετική ερώτηση και απάντησε ως εξής: «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση», καθώς και ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:
«Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».
Αναφερόμενος στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας».

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε».
«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ’ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Αναλυτική Περιγραφή

Αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στον νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης, ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του Πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί».
Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Αναλυτική Περιγραφή

Aντίδραση της κυβέρνησης

Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

«Ο κ. Τσίπρας φάνηκε σήμερα κουρασμένος ακόμη και στα ψέματα. Επαναλαμβάνει τόσο μονότονα τον εαυτό του, ώστε το μόνο που καταφέρνει κάθε φορά που εμφανίζεται είναι να υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν» ανέφερε ο κ. Πέτσας σε δήλωσή του.

«Από τα πολλά ψέματα στεκόμαστε μόνο σε ένα: Είπε ότι είχε ενημερώσει ‘διεξοδικά’ τους Ευρωπαίους εταίρους για το ‘σχέδιό του’ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο; Αν το ‘ξέχασε’, γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του ‘ειδικού λογαριασμού’ τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available