Αλ. Πέιν: Αλλάξαμε το όνομά μας λόγω ανθελληνικού μένους

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). «Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος» είπε ο Πέιν μιλώντας στην εκπομπή του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού CBS «George Stroumboulopoulos Tonight».

Μιλώντας στον επίσης ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Στρουμπουλόπουλο αποκάλυψε ότι ο παππούς του αναγκάστηκε να αλλάξει το ελληνικό επώνυμό του προκειμένου να γλιτώσει από το ανθελληνικό – ρατσιστικό μίσος που αναπτύχθηκε στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα.

«Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε ‘Πάπας’, όπως πολλοί Ελληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως» είπε ο ίδιος. «Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ανέφερε με ειλικρίνεια: «Νιώθω Αμερικανός, νιώθω Ελληνας, νιώθω γήινος», ενώ αποκάλυψε ότι μιλά άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά, αλλά όχι πολύ καλά Ελληνικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Πέιν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο οποίο κατείχε τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής και παρουσίασε τη νέα του ταινία του, με τίτλο «Nebraska». Ηταν και η Ταινία Λήξης του Φεστιβάλ.

Το 2011 στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία του «The Descendants», ήταν η επίσημη Ταινία Εναρξης της διοργάνωσης.

Το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, αναμένεται να κυκλοφορήσει κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Πέιν έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, πρώτη το 2005 για την ταινία «Πλαγίως» (Sideways) και δεύτερη το 2012 για την ταινία «Οι Απόγονοι» (The Descendants).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available