Αλλη μια εκατόμβη από νέα παιδιά στην Καλιφόρνια

Κύριε Διευθυντά,

Σε σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, χώρους αναψυχής, ή οπουδήποτε αλλού, εκατοντάδες ανθρώπων γίνονται, με τη χρήση των όπλων, θυσία στο βωμό της Δεύτερης Τροπολογίας (second amendment) του Αμερικανικού Συντάγματος.

Η ψύχωση των Αμερικανών με τα όπλα είναι ακατανόητη. Είναι αδιανόητο πως ένας πολιτισμένος λαός πιστεύει ότι χωρίς όπλο στη ζώνη ή στο σπίτι κινδυνεύει από αόρατους εχθρούς, που παραμονεύουν να τον πιάσουν άοπλο και να τον σκοτώσουν.

Πώς είναι δυνατόν να ακούς από πνευματικούς ανθρώπους να θεωρούν τη χρήση του όπλου σαν αναψυχή (recreation). Να πηγαίνουν στο πεδίο βολής και να εξασκούνται στη σκοποβολή με στόχο ανθρώπινα ομοιώματα;

Κανείς ποτέ δεν τολμά να διανοηθεί ότι η Δεύτερη Τροπολογία μπορεί, αν όχι να καταργηθεί, αλλά και να τροποποιηθεί μερικώς. Η οπλοκατοχή θεωρείται από πολλούς συμπολίτες μας το άκρον άωτον της ελευθερίας.

Αποδέχονται χωρίς διαμαρτυρία κάθε άλλο περιορισμό που οι νόμοι και το Σύνταγμα προβλέπουν,αλλά κάθε νόμος που θέτει περιορισμούς στην οπλοφορία και την οπλοχρησία θεωρείται η απόλυτη στέρηση της ελευθερίας. Και στην ελευθερία αυτή δεν χωράει κανένας συμβιβασμός.

Η στατιστική επιστήμη έχει σαν αντικείμενο κάθε έκφραση της ζωής μας, τα ευρήματα της οποίας θεωρούνται απαραίτητα για κάθε πρόγραμμα μελλοντικής δραστηριότητας.

Διά νόμου όμως απαγορεύεται κάθε συλλογή πληροφοριών σχετικά με την παραγωγή, εμπορία και τις συνέπειες χρήσης των όπλων.

Μπορείς να ρωτήσεις το Google για ό,τι φανταστείς και να πάρεις συγκεκριμένη απάντηση, αλλά όταν ρωτήσεις για πληροφορίες σχετικά με τα όπλα, η απάντηση που θα πάρεις θα είναι στο «περίπου».

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των όπλων ούτε των θυμάτων τους. Δεν ξέρουμε πόσα από αυτά τα φονικά είναι δολοφονίες, πόσα αυτοκτονίες, ποια η ηλικία των θυμάτων, πόσα χρήματα ξοδεύονται στη νοσηλεία τραυματιών, πόσα για την αγορά όπλων και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Κάθε μικρό μαγαζάκι που πουλάει φαγώσιμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασφάλεια (product liability). Ούτε κάποιος μπορεί να κυκλοφορήσει ένα αυτοκίνητο αν δεν έχει ασφάλεια και τις γνώσεις να το χειριστεί.

Τα όπλα όμως που κατασκευάστηκαν για να σκοτώνουν αποκλειστικά ανθρώπους, δεν χρειάζονται ασφάλεια, ούτε η γνώση της χρήσης. Μπορείς να πας σε κάποιο μαγαζί να το αγοράσεις και να το χρησιμοποιήσεις κατά βούληση.

Ούτε ο νόμος σου επιτρέπει να κάνεις μήνυση στους κατασκευαστές όπλων. Και τούτο γιατί επιρροή των εκπροσώπων της βιομηχανίας όπλων στο Κογκρέσο είναι τόσο «πειστική», που οι εκπρόσωποι του λαού δεν νομοθετούν για το συμφέρον του, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που συμβάλλουν οικονομικά στην εκλογή τους.

Ελπίζω και εύχομαι οι νέες γενιές Αμερικανών που έρχονται να απαλλαγούν από τις σημερινές εμμονές και προκαταλήψεις, σχετικά με τα όπλα, και να πάψει το μακελειό που γίνεται σήμερα στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «ελευθερίας».

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmsford, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available