Ανάλυση του «Associated Press»: Νικήτρια μέχρι στιγμής η Πελόζι

H κ. Νάνσι Πελόζι. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακηρύσσει νικήτρια το «Associated Press» στην μέχρι στιγμής αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον γύρω από την μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown).

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, όταν ξεκίνησε το shutdown, πριν από τα Χριστούγεννα, η Πελόζι είχε μόλις κερδίσει μια δύσκολη εσωκομματική μάχη για να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Για να εξασφαλίσει αυτή τη δουλειά, η 78χρονη βετεράνος της Βουλής έπρεπε να ξεπεράσει τα επιχειρήματα των επικριτών ότι ήταν αρχηγός του κόμματος για πολύ καιρό και δεν ήταν το καλύτερο στοίχημα των Δημοκρατικών για να απευθυνθούν σε ετερόκλιτα κοινά στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, μέχρι την Παρασκευή που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό (έστω και προσωρινό) του shutdown, η Πελόζι είχε φιλοτεχνήσει το προφίλ της αδιαμφισβήτητης ηγέτιδας του κόμματός της. Αυτό την καθιστά ισχυρή αντίπαλο, καθώς ανοίγονταν μπροστά δύο δύσκολα και επικίνδυνα χρόνια εν όψει των εκλογών του 2020.

Η Πελόζι είχε κρατήσει τους Δημοκρατικούς ενωμένους, καθώς υπήρχε πίεση από την κοινή γνώμη για να τερματιστεί το shutdown. Μάλιστα, στάθηκε απέναντι στον Τραμπ, αμφισβητώντας την εξυπνάδα του («ας του δώσουμε το χρόνο να το σκεφτεί, ω, σκεφτείτε, είπα να ‘σκεφτεί’;») και μάλιστα ασκώντας την εξουσία της ως Πρόεδρος της Βουλής για να τον εμποδίσει να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, που ήταν σχεδιασμένη για αύριο Τρίτη.
Οι υποστηρικτές της γιόρτασαν τον θρίαμβό της, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένα ένα βίντεο προ μηνός από μια αντιπαράθεσή της με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

«Εχω ακούσει τους ανθρώπους να μου λένε ‘φαίνεται ότι επιλέξαμε πραγματικά το σωστό πρόσωπο ως πρόεδρο της Βουλής’» είχε δηλώσει ο Δημοκρατικός βουλευτής Εμάνουελ Κλίβερ, αρκετές ημέρες πριν από την «παράδοση» του Τραμπ την Παρασκευή.

Η Πελόζι πάντως, υποστήριξε, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ότι δεν βλέπει το shutdown ως ένα τεστ ανάμεσα σε αυτήν και τον Τραμπ. «Δεν το βλέπω αυτό ως οποιοδήποτε παιχνίδι εξουσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, εν μέσω ισχυρών πιέσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος, έκανε τελικά πίσω και υπέγραψε νόμο που βάζει προσωρινά τέλος στο shutdown μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, χωρίς να πάρει τα 5,7 δισ. δολάρια που απαιτούσε για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Η υπαναχώρηση Τραμπ για τον τερματισμό τής επί 35 ημέρες αναστολής λειτουργίας στο ένα τέταρτο περίπου των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και μάλιστα τρεις ημέρες μετά την τελευταία δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, θεωρείται σημαντική πολιτική νίκη για τους Δημοκρατικούς.
Ο Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο, τον οποίο ενέκριναν προηγουμένως ομόφωνα η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, βάσει του οποίου εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση μερικών υπηρεσιών που είχαν κλείσει για τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμήνυσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου σχετικά με το κονδύλι που ζητά για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, θα υπάρξει νέο shutdown.

Επανέλαβε, μάλιστα, την απειλή του ότι σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν θα υπάρξει δηλαδή συμφωνία, θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να πάρει τα χρήματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η προειδοποίηση Τραμπ προμηνύει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού θα είναι δύσκολες, παρά τη νίκη των Δημοκρατικών σε αυτήν την πρώτη κόντρα τους με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η εμμονή του Τραμπ με το τείχος, αλλά και η αντίδραση των Δημοκρατικών, στην απόφαση του προέδρου έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει πολύ ακριβά στην αμερικανική οικονομία. Κι από ό,τι φαίνεται, μάλιστα, περισσότερο από τα 5,7 δισ. δολάρια που απαιτεί ο Τραμπ για την ανέγερση του τείχους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global Ratings, η αμερικανική οικονομία έχασε τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της μερικής αναστολής λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς τις 35 ημέρες που διήρκεσε, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι είτε τέθηκε σε αναγκαστική αργία, είτε έμειναν απλήρωτοι, ενώ διακόπηκαν και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available