Ανάλυση: Τραυματική η γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 στο «Gracie Mansion»

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Ως Ελληνες έχουμε μια τάση καταστροφική. Να αγαπάμε τις ατάκες και να είμαστε εύπιστοι στους λόγους με καρμπόν, που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, για να μας μαντρώσουν στο εκλογικό τους αποτέλεσμα.

Ενα τέτοιο απογευματινό ατακαδόρικο κάλεσμα είχαμε στο «Gracie Mansion», οι ομογενείς και ομοεθνείς, την Τρίτη στις 19 Μαρτίου 2019, από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ντε Μπλάσιο, ο οποίος ως συνεχιστής των δικών του προγόνων, θέλησε να τιμήσει την 198η επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Η κυρία η οποία είχε την τιμητική της μαζί με την ελληνική γιορτή, ήταν η Αριάννα Χάφινγκτον, την οποία ο δήμαρχος, δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια λογική την συνέδεσε με την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Αλλά στην κυρία αυτή θα αναφερθώ αργότερα.

Επανέρχομαι στον δήμαρχο, του οποίου τη συμπεριφορά θεωρώ απαράδεκτη και προσβλητική για τους ομογενείς και όλο τον ελληνικό λαό.

Και θα τον κρίνω πιο αυστηρά ακόμα, γιατί ιδεολογικά ανήκω στο χώρο του και ακόμα πιο πέρα και δεν μπορώ να βρω καμμιά δικαιολογία για το ύφος του, το οποίο δυστυχώς ελάχιστοι αντελήφθησαν και τον λόγο του, ο οποίος ήταν ευκαιριακός και «χαβαλετζίδικος» απευθυνόμενος σε ένα κοινό, που δεν έδειξε να το εκτιμάει ιδιαίτερα, παρόλα τα εγκώμια που του έπλεξε.

Ενας λόγος -όπως ο ίδιος παραδέχτηκε- «που οι άνθρωποι που του τον έγραψαν ήταν πολύ περήφανοι» και ο οποίος είχε ελάχιστη αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση και ξεχείλιζε από εγκώμια και λεκτικές εξάρσεις, με καλυμμένο εμπαιγμό για τους ομογενείς, οι οποίοι ανταποκρίνονταν με ενθουσιασμό παιδιών στις προσεγμένα τοποθετημένες γενικολογίες.
«Ενας λόγος που η Αμερική είναι σπουδαία είναι η ελληνική κοινότητα».

«Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα»… κ.λπ.. κ.λπ. Οπως είχε πει ο Sam Ro: «Ενώ η Ελληνική Ιστορία είναι συναρπαστική, δεν μετακινεί στην πραγματικότητα τον δείκτη οικονομίας των ΗΠΑ».

Αναρωτιέμαι, θα είχε το ίδιο παιχνιδιάρικο και ελαφρό ύφος ο δήμαρχος, αν είχε ενώπιόν του άλλες εθνότητες ομογενών; Θεωρώ όμως, ότι υπάρχει ένας ακόμα σοβαρότερος λόγος από τον δείκτη οικονομίας, εξ αιτίας του οποίου δεν μας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα.

Ο Ντε Μπλάσιο, φαίνεται, πως γνωρίζει καλά το ταμπεραμέντο και τις ανασφάλειες του ελληνικού λαού και έπαιξε ταχυδακτυλουργικά με την αφέλεια πολλών ομογενών, που εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν στον τόπο αυτό, αλλά δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την αρχαιολατρεία και τον εγωκεντρισμό της ελληνικής ανωτερότητάς μας.

Σε κάποια σημεία της ομιλίας του αναφέρθηκε πρόχειρα στη έννοια της Δημοκρατίας, αστειεύτηκε με το Αρχαίο Δράμα και το Broadway, κόλλησε και τον μουσακά και το σουβλάκι, για να δώσει έμφαση στην κουλτούρα μας, μείωσε σκόπιμα τη δική του κληρονομιά με θεατρική άνεση, για να προβάλει την δική μας λέγοντας «Εσείς έχετε Δημοκρατία, εμείς έχουμε παπαράτσι= (Δημοσιογράφοι)» και μας αντιμετώπισε σαν μια αστεία υπόθεση ενθουσιασμένων πιθηκιζόντων.

Προσβλήθηκα βαθειά από την αφάνταστη ελαφρότητά του, από τη ευγενική απαξίωση προς τους ομογενείς, οι οποίοι ζητωκραύγαζαν ενθουσιασμένοι, όταν ο Ντε Μπλάσιο τους είπε ένα τεράστιο ολοφάνερο ψέμα!!!! «Σήμερα όλοι οι Νεοϋορκέζοι είναι Ελληνες», συμπληρώνοντας και ένα «Ζήτω η Ελλέντα», για το οποίο δεν αφιέρωσε ούτε πεντάλεπτο να το μάθει σωστά.

Μετά την επιτυχημένη και καρποφόρα ενασχόλησή του με το Εγώ των ομογενών, προσέγγισε με αβρότερη και σοβαρότερη κολακευτική πολιτική το πιο ισχυρό Εγώ της Αριάννας, για την οποία είπε, ότι «Αν οι αρχαίοι Ελληνες είχαν μια θεά των μίντια (Media) αυτή θα ήταν η Αριάννα Χάφινγκτον και καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως ημέρα Χάφινγκτον!».

Αίσχος!!! Γιατί η κυρία αυτή που είναι Ελληνίδα, τόσο ζαλισμένη από την επιχειρηματική της επιτυχία, ξέχασε, ότι ήρθε μέρα ιερής γιορτής στην έπαυλη «Gracie Mansion» και δεν αναφέρθηκε καν στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, παρά μόνο στις «επαναστατικές» της σπουδές στο Κέιμπριτζ, στον «έρωτά της» για ένα συντηρητικό του κόμματος των Τόρις στο Λονδίνο, στρεφόμενη μάλιστα προς τον Δημοκρατικό δήμαρχο με νάζι, για να του ζητήσει συγγνώμη για το αμάρτημά της και μετά άρχισε να μας κάνει εύπεπτα μαθήματα του «ευ ζην», προτρέποντας μας να ζούμε στο παρόν με αταραξία και να μην ξεχνάμε να είμαστε φιλόξενοι!

Η κυρα-Αριάννα είναι ατάραχη στα σίγουρα και δεν την πιάνουν τα βόλια της κριτικής, αφού έχει όλο το μπλοκ της πλουτοκρατίας στο πλευρό της και με ένα φουυυυυυ 9 μποφόρ που θα βγάλει από το μελιστάλακτο στόμα της, έχει κατεδαφίσει οποιονδήποτε της στέκεται εμπόδιο.
Ευτυχώς που ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έσωσε την κατάσταση με ένα λόγο μεστό, σοβαρό γεμάτο Ελλάδα για τους αγωνιστές του ’21, την ανδρεία και την προσήλωσή τους στην ελευθερία και δεν έγινε η βραδιά εξώφυλλο της VOGUE.

Εμείς όμως παρ’ όλα αυτά, τι κάνουμε και μας αντιμετωπίζουν έτσι; Δεν βλέπουμε τα λάθη μας; Δεν ακούμε; Δεν βλέπουμε την ουσία των λόγων, την ουσία των εκφράσεων των ανθρώπων αυτών που άρχουν στην πολιτική και στο Τύπο και αντιδρούν ανάλογα με τις πράξεις μας και τις επιλογές μας; Θαμπωνόμαστε από την εξουσία. Θέλουμε πάτρωνες και δεν έχουμε βρει ακόμα την ταυτότητά μας να σταθούμε απέναντι σε όποιον προσβάλει την τιμή μας και την τιμή της πατρίδας μας.

Ντράπηκα εγώ για τη στάση των δυο αυτών ανθρώπων, υποτιθέμενων προοδευτικών, που δεν σεβάστηκαν τις τόσες γενιές Ελλήνων μεταναστών που θυσιάστηκαν, για να βγάλουν επιστήμονες, γιατρούς, νομικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες. 250 χρόνια Ελληνες!

Απλοί εργάτες στα ορυχεία, στους σιδηροδρόμους, στα κάθε λογής εργοστάσια και εστιατόρια, που τα πότισαν με τον ιδρώτα τους, που έχτισαν ένα μικρό κομμάτι της Αμερικής με την ελπίδα να γυρίσουν πίσω, σε μια πατρίδα που τους έδιωξε, γιατί ποτέ δεν ήταν δυνατή, για να κρατήσει τα παιδιά της στην αγκαλιά της. Αυτούς τους ορφανούς μετανάστες απαξίωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ηταν τραυματικό να βγαίνει μέρα εθνικής μας γιορτής ο κάθε Ντε Μπλάσιο και να μας κοροϊδεύει και η κάθε οπορτουνίστρια Χάφινγκτον, να κοκορεύεται για τα φλερτ και τις επιτυχίες της. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό:

Ο απλοϊκός τρόπος που αναμασάμε την αρχαιότητα, μόνο χαμόγελα επιείκειας προκαλεί στους κυβερνητικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ, τη στιγμή που δεν ξέρουμε να ψελλίσουμε ούτε δυο γραμμές από την Ιλιάδα, δεν ξέρουμε ένα στίχο του Σεφέρη, του Ελύτη! Οχι ότι αυτοί ξέρουν ασφαλώς!! Αλλά δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν αυτοί, αλλά εμείς! Γιατί εμείς είμαστε οι Ελληνες.

Ας πάψουμε να είμαστε εφησυχασμένοι, ας ψάξουμε να βρούμε τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε σωστά το παρελθόν μας και χωρίς ξιπασιά να συμμετέχουμε με αξιοπρέπεια, γνώση του πολιτισμού μας και σοβαρότητα, στο γίγνεσθαι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να μην αναρωτιόμαστε, γιατί η κοινότητά μας αλλά και η πατρίδα μας βρίσκονται χαμηλά στις προτεραιότητες των δυνατών.

Οι ομογενείς της Αμερικής έχουν επιχειρήσεις, προσφέρουν δουλειά, πληρώνουν φόρους, έχουν βγάλει κορυφαίους επιστήμονες και πρέπει οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους να σταματήσουν τα πολλά χαμόγελα και τις υποκλίσεις και να προστατέψουν την αξιοπρέπεια και τη δική τους και των ανθρώπων που τους επέλεξαν. Ο Ελληνισμός πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, να στηθεί στα πόδια του, να αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available