Ανάλυση «New York Times»: Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα στη Συρία

(AP Photo/Hassan Ammar)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου στη Συρία και λίγα πράγματα έχουν στην ουσία αλλάξει για τους περισσότερους Σύρους, όπως σημειώνει η εφημερίδα «New York Times» σε ανάλυσή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Δαμασκό, εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, του οποίου η ισχύς παραμένει μεγάλη, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στον όγδοο χρόνο του εμφυλίου.

Στην Ράκα, η οποία πρόσφατα απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ομάδες του Στρατού προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις νάρκες που οι τζιχαντιστές είχαν σπείρει σε όλη την πόλη. Στην Ντούμα, την πόλη όπου φέρεται να έγινε το χτύπημα με τα χημικά που αποδίδεται στον Ασαντ, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή, οι μάχες σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να μαίνονται, όπως δηλαδή γινόταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα λοιπόν που ο απόηχος από τις αμερικανικές επιδρομές έχει αρχίσει να απομακρύνεται, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «αποστολή εξετελέσθη» και τον Ασαντ να επιστρέφει στη δουλειά του, πώς μπορεί να πάει μπροστά η Συρία;

Για το προσεχές, τουλάχιστον, μέλλον, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει: θα παραμείνει βυθισμένη σε έναν πόλεμο στον οποίο οι Σύροι βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά που προέρχονται από παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να οργανώνουν συνομιλίες που δεν θα φέρνουν ειρήνη, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξακολουθεί να είναι διαιρεμένο ως προς την εν εξελίξει αιματοχυσία.

Υστερα από τόσα χρόνια πολέμου, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος και να πάει επιτέλους η χώρα προς τα εμπρός είναι να υπάρξει η παραδοχή ότι ο Ασαντ (με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας) θα παραμείνει στην εξουσία.

Από τη στιγμή που σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, τα άλλα μεγάλα ζητήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτά είναι οι μάχες μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων στα βόρεια, ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και η ανοικοδόμηση των καταστραμμένων πόλεων και χωριών.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν η Δύση επιμείνει στην άποψη ότι ο Ασαντ πρέπει να τιμωρηθεί για την σκληρότητα που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τότε η ζωή θα γίνει χειρότερη για τον μέσο Σύρο πολίτη.

«Δεν τιμωρείς τον Ασαντ. Τιμωρείς τους φτωχούς Σύρους», είναι τα λόγια του Τζόσουα Λάντις, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου για τις Σπουδές στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Αν οι στόχοι των ΗΠΑ είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση της περιοχής και η επιστροφή των προσφύγων, τότε όλα αυτά θα αποτύχουν αν επιδιωχθεί η τιμωρία του Ασαντ» συνέχισε, εξάλλου, ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τα χτυπήματα του Σαββάτου, που διατάχθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ (και εκτελέστηκαν όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους συμμάχους τους Γαλλία και Βρετανία) είχαν ως στόχο να τιμωρήσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ για την επίθεση με χημικά όπλα που είχε λάβει χώρα μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 7 Απριλίου στην πόλη Ντούμα, η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς.

Τα χτυπήματα δεν είχαν σκοπό να ανατρέψουν τον Ασαντ, να πλήξουν τους Ρώσους και τους Ιρανούς που βοηθάνε το συριακό καθεστώς ή να προστατεύουν τους Σύρους από τη βία. Στην πραγματικότητα είχαν σχεδιαστεί και εκτελέστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν να αλλάξουν τη δυναμική του πολέμου να μην σύρουν τις ΗΠΑ σε περισσότερη εμπλοκή σε αυτόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available