Ανάπτυξη για το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΘΗΝΑ. Δυναμική πρόοδο παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά τη διεύρυνση της δραστηριότητάς του, όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση στέρεης υποδομής σε ανθρώπινο δυναμικό, την υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας με τις Μητροπόλεις της χώρας, με εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, την υλοποίηση ενός ευρύτατου και πρωτοπόρου κύκλου, χρηματοδοτούμενων και μη, προγραμμάτων επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ΙΠΕ: α) Παρουσίασε σε δύο ενημερωτικές ημερίδες, με μεγάλη επιτυχία, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, το περιεχόμενο και τους στόχους του νέου κύκλου προγραμμάτων επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, για την περίοδο 2017-2020, που εντάσσονται στην Πράξη «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Το περιεχόμενο της Πράξης προβλέπει τη λειτουργία 240 τμημάτων σε όλη τη χώρα και αποτελείται από 10 θεματικές ενότητες, οι οποίες προσφέρουν στους συμμετέχοντες, μέσα από τη σύζευξη θεολογικού και επιστημονικού λόγου, τα εφόδια για τη βελτίωση και ενίσχυση των προσόντων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύμορφες , σύγχρονες προκλήσεις κατά την άσκηση του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας.

β) Μέχρι σήμερα, έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με 51 Μητροπόλεις, ενώ εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται να επεκταθούν οι συνεργασίες και με άλλες.

γ) Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της Πράξης, αλλά και των μη χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και εργαστηρίων, που απαιτούν, ως προϋπόθεση, τη δημιουργία και ανάπτυξη σοβαρής, πολύπλευρης υλικοτεχνικής υποδομής.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου 2018-2019 έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη δρομολογηθεί 109 συνολικά προγράμματα σε 33 Μητροπόλεις και συνεργαζόμενους φορείς, στα οποία συμμετείχαν 1.450 κληρικοί και λαϊκά στελέχη. Εξ αυτών, 1.006 επιμορφούμενοι έχουν μοριοδοτηθεί βάσει του ισχύοντος συστήματος πιστοποίησης, ενώ στους υπόλοιπους έχει χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από πιστοποιημένους φορείς. Εκ των 109 προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που εντάσσονται στην Πράξη, καθώς και τα εργαστήρια ποιμαντικού έργου, τα 50 έχουν ολοκληρωθεί, τα 27 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα 32 έχουν ήδη δρομολογηθεί.

δ) Έναν από τους κύριους στόχους της αποστολής του ΙΠΕ αποτελεί η ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με τις Μητροπόλεις όσο και με άλλους εκκλησιαστικούς και μη φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, έπειτα από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων στις 15 Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξε διεύρυνση των συνεργασιών του και με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της συνεργασίας και με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Επίσης, εκτός της προαναφερθείσας συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Σύμφωνα υπεγράφησαν με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εθελοντική Διακονία Ασθενών, καθώς και με υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας, η Βιβλιοθήκη, το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), η συμφωνία με την οποία προβλέπει τη χορήγηση, για πρώτη φορά, πιστοποίησης στους ιεροψάλτες.

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από την εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του τότε μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μακαριώτατος τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «… Να είστε βέβαιοι ότι οι ιερείς και οι οικογένειές τους δεν θα αισθάνονται μόνοι στον αγώνα τους. Τους αισθάνομαι κοντά μου, αδελφούς και συναγωνιστές στο κοινό ιερό μας καθήκον. Είναι θεμελιώδης προτεραιότητα η ενορία να αποδεικνύεται συνεχώς το όντως νευραλγικό κύτταρο του εκκλησιαστικού οργανισμού» και πρόσθετε:

«Ένα άλλο μείζον θέμα, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί από τη διοίκηση της Εκκλησίας, είναι το πρόβλημα της στελεχώσεως των ενοριών και του ευρύτερου εκκλησιαστικού έργου, καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών ποιμαντικής φροντίδας, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής μας. Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι αυτονόητη η νευραλγική σημασία της εκκλησιαστικής παιδείας, της επιμορφώσεως του ιερού κλήρου και του καταρτισμού των εκκλησιαστικών στελεχών…».

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως δημιουργήθηκε για την υλοποίηση του οράματος που περικλείεται στους προρηθέντες λόγους, προς την εκπλήρωση της αποστολής που του ανέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υιοθετώντας σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας, και τα στοιχεία του απολογισμού για τη χρονιά που πέρασε καταδεικνύουν ότι πορεύεται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το καινοτόμο εγχείρημα ξεκίνησε το 2009 και φέρει τη σφραγίδα του πρωτοπρεσβύτερου π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, γενικού αρχιερατικού Επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής και διευθυντή του ΙΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available