Αναβρασμός στο Μόντρεαλ, χάνει δύναμη η ελληνική ψήφος

Στοπ (Arret, στα γαλλικά) στην αναθεώρηση της εκλογικής περιφέρειας θέλουν να βάλουν οι Έλληνες του Σόμεντι (Λαβάλ) και ξεκινούν αυτή την εβδομάδα συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της ελληνικής παροικίας στο Μόντρεαλ η απόφαση της επαρχιακής κυβέρνησης του Κεμπέκ να κατατμήσει την εκλογική περιφέρεια του Σόμεντι (Λαβάλ), περιοχή όπου είναι κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο.

Ηδη από αυτή την εβδομάδα ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης των πιέσεων και με σαφή στόχο να υποχρεωθεί η επαρχιακή κυβέρνηση και η Επιτροπή Εκλογών του Κεμπέκ σε αναθεώρηση της απόφασής τους που αναγγέλθηκε στις 2 Μαρτίου.

Οι υπογραφές θα συγκεντρώνονται στους δυο Ελληνορθόδοξους ναούς της περιοχής, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, καθώς και στο περιφερειακό γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ στο Λαβάλ.

Παράλληλα, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί και ιστότοπος όπου όσοι επιθυμούν να εκφράσουν την αντίρρησή τους θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν με ηλεκτρονική υπογραφή.

Το Σόμεντι (Λαβάλ) είναι η κατ’ εξοχήν ελληνική περιοχή εκτός του νησιού του Μόντρεαλ και η απόφαση διαίρεσης της εκλογικής του περιφέρειας εκτιμάται ότι «θα αποδυναμώσει την ελληνική ψήφο και κατά συνέπεια την ελληνική δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.

Αυτή θα είναι η εικόνα της νέας εκλογικής περιφέρειας στο Σόμεντι (Λαβάλ) αν τελικώς ισχύσουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εκλογών της επαρχίας Κεμπέκ. Φωτογραφία: Επιτροπή Εκλογών Κεμπέκ.

«Επί της ουσίας η κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας σπάει σε δύο κομμάτια την ελληνική παροικία του Σόμεντι», είναι η γνώμη της εκτελεστικής διευθύντριας της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Πελαγίας Αδαμίδη. Η ίδια προσθέτει, ότι η απόφαση αυτή είναι εύλογο να γίνεται δεκτή με απόλυτη δυσπιστία ενώ, όπως επισημαίνει, «η εκλογική νομοθεσία προβλέπει τη ρητή υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη όλα τα συνεκτικά στοιχεία των πολιτισμικών κοινοτήτων, όπως της Ελληνικής Κοινότητας».

«Το Σόμεντι έχει την πολυπληθέστερη ελληνική παροικία στην επαρχία του Κεμπέκ», λέει ο Γκι Γιουλέτ, τοπικός βουλευτής που εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ. Μαζί με την συνάδελφό του Μονίκ Σοβέ (από την περιφέρεια Φαμπρ) επικουρούν τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών ώστε να παραμείνει αμιγής και αναλλοίωτη η εκλογική περιφέρεια του Σόμεντι (Λαβάλ), με την προσδοκία οι ενστάσεις να έχουν αντίκρισμα.

Πιθανόν είναι, πέραν της συγκέντρωσης υπογραφών και των πιέσεων σε πολιτικό επίπεδο, να επιχειρηθεί και η νομική προσβολή της αλλαγής των εκλογικών ορίων.

Εως ώρας, πάντως, οι ελπίδες μεταβολής της απόφασης είναι μικρές. Αλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CTV η εκπρόσωπος της Επιτροπής Εκλογών Αλεξάνδρα Ρενί επέμεινε ότι «όσο μπορούμε λαμβάνουμε υπόψη την παράμετρο των εθνικών κοινοτήτων αλλά θα πρέπει πάντα να κοιτάζουμε και στην πυκνότητα του πληθυσμού σε μια εκλογική περιφέρεια».

Η απόφαση αλλαγής της εκλογικής περιφέρειας του Σόμεντι (Λαβάλ) είναι αμετάκλητη παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις και τον βαθύ προβληματισμό της ελληνικής παροικίας, επιμένουν κύκλοι της Επιτροπής Εκλογών του Κεμπέκ. Με την βεβαιότητα ότι από τις επόμενες εκλογές θα ισχύσουν τα νέα, αναθεωρημένα δεδομένα στα όρια των εκλογικών περιφερειών.

Το Σόμεντι (Λαβάλ) αριθμεί σήμερα περίπου 72.000 κατοίκους με την ελληνική κοινότητα να είναι μακράν η ισχυρότερη της περιοχής. Βρίσκεται έξω από το νησί του Μόντρεαλ και είναι το σημείο στο οποίο μαζικά μετακινήθηκαν Ελληνες ομογενείς, κατά μείζονα λόγο τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ η περιοχή σήμερα εκπροσωπείται από τον βουλευτή Γκι Γιουλέτ που εκλέγεται με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *