Το βιβλίο «Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα» του πρώην υπουργού Θεόδωρου Στάθη

Απο την παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Στάθη, από αριστερά: Δ.Τσιόδρας, Ο.Κεφαλογιάννη, Γ.Προεστός, συντονιστής, Κ. Μπατζελή, Ντίνος Αϊβαλιώτης και Στ. Πανταζής, με τον Θ. Στάθη δεξιά. (Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»)

ΑΘΗΝΑ. Παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρώην υπουργού και καθηγητή Θεόδωρου Στάθη με τίτλο «Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα», το βράδυ της Τετάρτης, σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, προκαλώντας χειροκροτήματα, αλλά και διαφορετικές απόψεις από τους ομιλητές μπροστά στις τρόπον τινά ριζοσπαστικές ιδέες που προτείνει στο βιβλίο του ο συγγραφέας.

Οπως είπε ο πρώην Υπουργός, συνέλαβε την ιδέα το βιβλίου πριν δύο χρόνια όταν έκανε διακοπές στο ξενοδοχείου του γαμπρού του στην Κω. Τότε κάποιοι τουρίστες έχοντας μάθει ότι ήταν παλιός πολιτικός του έκαναν διάφορες ερωτήσεις για την Ελλάδα της χρεοκοπίας και για το τι πήγε στραβά.

Γεμάτη η αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στην παρουσία του βιβλίου του Θ. Στάθη. (Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»)

«Ετσι κάθισα και σκέφτηκα το παρελθόν, τα προβλήματα της κοινωνίας κι άρχισα να ερευνώ τα αίτια που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Στάθης, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη διαπλοκή που διαπερνά όλη τη δομή του συστήματος που θεωρούμε εμείς ως δημοκρατία.

Και θέλοντας να πιάσει το κουβάρι από την αρχή πήγε στον πρώτο άνθρωπο. Που από τη φύση του κρύβει μέσα του τη βαρβαρότητα. Εξαιτίας της μάλιστα είπε δεν είμαστε πολιτισμένοι. Εχουμε κοινωνίες με καλούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, ειδικευμένους εργάτες, αλλά μας λείπει το στοιχείο του πολιτισμού που καθορίζει τη συμπεριφορά των κοινωνιών.

Ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Θεόδωρος Στάθης (δεξιά) μιλάει για το βιβλίο του. «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

O συγγραφέας ερεύνησε την άμεση δημοκρατία, αλλά και τις σημερινές δημοκρατίες. Και, δυστυχώς, διαπίστωσε ότι σε όλες τις κοινωνίες σήμερα, το ρεύμα των αδιάφορων πελατών μεγαλώνει. «Δυστυχώς το χιτλερικό καθεστώς, προϊόν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θυμίζει όλο και σε λιγότερους πόσα δεινά προμηνύονται…», γράφει στο βιβλίο του.

Μας επισημαίνει, επίσης, ότι «δημοκρατικά πολιτεύματα, σύμφωνα με τα συντάγματά τους, υπάρχουν αρκετά στον πλανήτη. Δημοκρατικά αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Η παγκόσμια κατανομή του παραγόμενου πλούτου αποτελεί την απόδειξη. Καλές προθέσεις αρχόντων μπορεί να υπάρχουν, αλλά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως αυτές δεν αρκούν. Το πρόβλημα πηγάζει από τη δομή (σύνθεση και οργάνωση) των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, η οποία παράγει πολλές φορές λειψούς και κακούς νόμους και εκτεταμένη μη εφαρμογή τους. Στο βιβλίο αυτό προτείνεται μια λύση του προβλήματος για το σήμερα…».

Και με βάση τις προτάσεις του τοποθετήθηκαν οι ομιλητές, που είχαν προσκληθεί από τον ίδιο.
Η βουλευτής της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου και ο νομικός σύμβουλος Ιονίου Πανεπιστημίου, Ντίνος Αϊβαλιώτης.

Ειδικότερα, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας ως άκρως επίκαιρο το βιβλίο, είπε ότι αποτελεί παγκόσμια παραδοχή ότι διανύουμε την εποχή της μεταλήθειας και της μεταδημοκρατίας και πως το βιβλίο του κ. Στάθη γράφεται σε αυτό το περιβάλλον.

Κατά την κ. Κεφαλογιάννη, η δημοκρατία από τη φύση της γεννά προσδοκίες που όμως δεν είναι μετά σε θέση να καλύψει. Παράλληλα, η παγκόσμια διακυβέρνηση αποδυναμώνει την άσκηση εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Σε ό,τι δε αφορά την Ευρώπη, πάνω της πλανάται ένα πολιτικό αδιέξοδο. Και ότι απαιτείται η επανατοποθέτηση της Δημοκρατίας στο κέντρο του πολιτικού σχεδιασμού.

Η κ. Κατερίνα Μπατζελή, αφού αρχικά αναφέρθηκε στις πολύ καλές αναμνήσεις που είχε με τον κ. Στάθη όταν και οι δύο υπηρετούσαν στο υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε ότι η παγκοσμιοποίηση χτύπησε και τη διακυβέρνηση της Ευρώπης, μειώνοντας το ρόλο των δημοκρατικών της θεσμών.

Αλλη αποτυχία είναι η απουσία ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ η κρίση ταυτότητας της ΕΕ αναδεικνύεται σε πολύ κρίσιμο ερώτημα και γίνεται τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της Ενωσης.

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος και εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, αφού επισήμανε ότι η δημοκρατία στις μέρες μας περιορίζεται μόνο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, συμφώνησε με τα πολλά ερωτήματα που θέτει το βιβλίο.

Επίσης, επισήμανε ότι επειδή μιλάμε συνεχώς για ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, κανένα μεγάλο κόμμα δεν την στηρίζει. Ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ούτε το Σοσιαλιστικό. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ενωση της Ευρώπης προήλθε ουσιαστικά από το φόβο του Στάλιν. Από τη στιγμή που εξέλειπε ο φόβος αυτός απομακρύνονται όλοι από μία ενδυνάμωση της Ενωσης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε εκδόσεις Κάκτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *