Πετρωμένο καθαρόαιμο άλογο με χάλκινη στρατιωτική σέλα θύμα της έκρηξης του Βεζούβιου

(Cesare Abbate/ANSA Via AP)

ΡΩΜΗ. Ανακαλύφθηκε πετρωμένο ένα καθαρόαιμο άλογο με χάλκινη στρατιωτική σέλα, το οποίο φαίνεται πως ήταν έτοιμο να ταξιδέψει την ώρα που ο Βεζούβιος ξέσπασε και έθαψε την αρχαία πόλη της Πομπηίας στην ελαφρόπετρα και την τέφρα το 79 π.Χ.

Σχεδόν 2.000 χρόνια αργότερα οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν το πετρωμένο άλογο μαζί με τα απομεινάρια άλλων δύο, στα υπολείμματα ενός σταύλου που συνδέεται με μία έπαυλη στο προάστιο της Πομπηίας Civita Giuliana, έξω από τα τείχη του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχαιολόγων.

Τα άλογα συγκαταλέγονται στον διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο των αρχαιολογικών θησαυρών που ξεθάβονται από την περιοχή της Πομπηίας, που πρωτο-ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα.

Αυτή τη χρονιά οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα ιερό με τοιχογραφίες που υποδηλώνουν σκηνές ρωμαϊκής καθημερινότητας του πρώτου αιώνα, έναν σκελετό ανδρός που ξέφυγε από την έκρηξη του ηφαιστείου για να πλακωθεί από ένα βράχο και μία καλά διατηρημένη τοιχογραφία σε σπίτι στην Οδό του Βεζούβιου (Via del Vesuvio) που απεικονίζει το μυθολογικό βιασμό της Λήδας, βασίλισσας της Σπάρτης από τον Δία που είχε πάρει τη μορφή ενός κύκνου.

Η νωπογραφία «Η Λήδα και ο κύκνος» (Leda e il cigno, Leda and the swan) που αποκαλύφθηκε στην Πομπηία. (Cesare Abbate/ANSA via AP).

Τα άλογα πιθανώς εξαφανίστηκαν αμέσως μόλις ξέσπασε το ηφαίστειο με τη στάση τους να υποδηλώνει ότι δεν μπόρεσαν να τρέξουν ελεύθερα. Το σελωμένο άλογο και η περίτεχνη σέλα του ανακαλύφθηκαν το καλοκαίρι ανέφερε η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Πομπηίας.

Αντί για τους συνδετήρες, η σέλα είχε τέσσερα χάλκινα τεμάχια, ένα σε κάθε γωνία, για να κρατάει τον ποδηλάτη σταθερό. Οι ερευνητές συνέκριναν τη σέλα με αυτές που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι την εποχή που ξέσπασε ο Βεζούβιος.

Τον Μάιο οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν το ομοίωμα με γύψο του πρώτου αλόγου που βρέθηκε στην περιοχή. Οι διαστάσεις υποδήλωναν ότι τα άλογα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρέθηκε τελευταίο, ήταν πολύτιμης ράτσας, του τύπου που υποδήλωνε αναπτυγμένο κοινωνικό επίπεδο.

(Cesare Abbate/ANSA Via AP)

Η αποκάλυψη των αλόγων επιβεβαίωσε ότι ο σταύλος ήταν μέρος ενός ελκυστικού κτήματος, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της αρχαιολογικής περιοχής της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα.

Η έπαυλη απαρτίζετο από δωμάτια με πλούσιες τοιχογραφίες και επίπλωση και υπέροχες ταράτσες που έβλεπαν τον Κόλπο της Νάπολης και του Κάπρι, ενώ περιελάμβαναν και ικανοποιητικά δώματα υπηρετικού προσωπικού, με κήπους, αποθήκες λαδιού και κρασιού και επαρκείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 15 δωμάτια στην έπαυλη αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στις πρόσφατες δεκαετίες είχαν σκαφτεί παράνομα τούνελ ρακοσυλλεκτών που οδηγούσαν στην έπαυλη αυτή. Για να σταματήσουν αυτά τα τούνελ, επίσημες ανασκαφές ξεκίνησαν φέτος και θα συνεχιστούν και το 2019.

(Cesare Abbate/ANSA Via AP)
(Cesare Abbate/ANSA Via AP)

Πηγή: «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available