Αναλλοίωτες οι διαφορές στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί και των συνεργατών τους, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ηταν η πρώτη τους συνάντηση μετά το τουρκικό δημοψήφισμα και σε αυτήν δεν καταγράφηκε καμιά ουσιαστική πρόοδος (Σταύρος Ιωαννίδης/pio.gov.cy).

Του Νεόφυτου Κυριάκου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Καμιά ουσιαστική πρόοδος και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τη νέα συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη μετά το τουρκικό δημοψήφισμα και τη δεύτερη μετά την έναρξη του νέου κύκλου των συνομιλιών, το βράδυ της Πέμπτης.

Η συνάντηση που ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος του κ. Ακιντζί (κτύπησε στον ώμο η σύζυγός του), ήταν διάρκειας δυόμιση ωρών και έγινε υπό την πίεση των προκλήσεων της τουρκικής πλευράς με μια σειρά ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου.

Και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όμως η τουρκική πλευρά παρέμεινε αδιάλλακτη και αμετακίνητη. Το συμπέρασμα προκύπτει σαφώς και μέσα από τις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ευθύς μετά τη συνάντηση όταν διεμήνυσε πως οι συνομιλίες μπορεί μεν να έχουν επαναρχίσει, αλλά η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί κατά τρόπο ώστε να δημιουργηθεί προοπτική συμφωνιών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως δεν αρκεί να είναι καλό το κλίμα, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν αποτελέσματα και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν ανησυχίες και από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι διαφορές παραμένουν, συνέχισε, προσθέτοντας πως «συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες που να αποπνέουν είτε αισιοδοξία, είτε απαισιοδοξία».

Επί της ουσίας, το κύριο μέρος της συνάντησης απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση που έκαναν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί στους ηγέτες, και οι κατευθυντήριες γραμμές που τους δόθηκαν για τη συνέχεια. Σημειώνεται πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου λόγω της απουσίας Αναστασιάδη στην Ινδία και στις Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με τη νέα τουρκική navtex για έρευνες για φυσικό αέριο χωρίς, όμως, να λάβει οποιαδήποτε απάντηση από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αν και ο κ. Αναστασιάδης δεν απάντησε σε ερώτηση για το τι απάντησε ο Τ/κύπριος ηγέτης στη θέση του για το ζήτημα, ο κ. Ακιντζί στις δικές του δηλώσεις έδωσε το δικό του στίγμα επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε την έκδοση της navtex από τους μονομερείς σχεδιασμούς της ε/κ πλευράς».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μεθοδολογία, εκτιμώντας πως αν συνεχίσει να γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ή δύο θέματα και δεν είναι συνολική, δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη πριν τον Ιούλη, οπότε και τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Υπενθυμίζεται πως η ε/κ πλευρά προκρίνει συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων κρατώντας πίσω ζητήματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία πριν το τελικό στάδιο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πάντως ότι σε δηλώσεις του και λίγο πριν μεταβεί στον χώρο των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί συνέχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά «αλλαγή νοοτροπίας» και να δει την τουρκοκυπριακή «ως ισότιμη και ως εταίρο της».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *