Αναμενόμενο

Ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Wauwatosa του Ουισκόνσιν. Η φωτογραφία ευγενικά παραχωρήθηκε από τον π. Θεολόγο Παντελή.

Ηταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό που συνέβη την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Wauwatosa του Ουισκόνσιν, όπου η γενική συνέλευση είπε μέχρι εδώ και μη παρέκει για τον οικονομικό λαβύρινθο της Αρχιεπισκοπής. Απεφάσισε η Εκκλησία, δηλαδή το Λαϊκό Σώμα, να σταματήσει την αποστολή της μηνιαίας συνεισφοράς προς την Αρχιεπισκοπή έως ότου δοθούν πλήρης απολογισμός και εξηγήσεις για τα πεπραγμένα που οδήγησαν σε κατάσταση πτώχευσης την Αρχιεπισκοπή.

Μιλούμε για ομόφωνη απόφαση της κοινότητας να κατακρατούνται οι δόσεις, να κατατίθενται τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό κι όταν με χρόνια με καιρούς ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αντιμετωπισθούν δεόντως οι υπαίτιοι της «πτώχευσης» της Εκκλησίας, τότε να δοθούν τα χρήματα στην Αρχιεπισκοπή.

Ομολογουμένως η κίνηση και η απόφαση αυτή της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Wauwatosa του Ουισκόνσιν δεν με εξέπληξε, απεναντίας που ήταν αναμενόμενο καθότι στις 2 Οκτωβρίου ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε αποκαλύψει ότι «κοινότητες προτίθενται να μειώσουν ή να διακόψουν ετήσια συνεισφορά προς Αρχιεπισκοπή.

Είκοσι και πλέον πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων διαφόρων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Καθεδρικών Ναών από τη Φλόριδα, μέχρι το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και αλλού, έχουν συνάψει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους και με τα κοινοτικά τους συμβούλια και προτίθενται να μειώσουν ή και ακόμα να διακόψουν τελείως την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά προς την Αρχιεπισκοπή».

Στο ίδιο δημοσίευμα είχαμε γράψει επίσης πως «εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις στις κοινότητες, οι οποίες θα κληθούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις των συμβουλίων, καθότι, όπως μας ελέχθη από προέδρους, είναι αγανακτισμένοι οι άνθρωποι στις κοινότητές μας».

Και ιδού τώρα, το ξεκίνημα έγινε, κι ένας Θεός ξέρει πού θα βγάλει διότι υπάρχουν κι άλλες (πολλές) κοινότητες ανά την επικράτεια της χώρας που προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου διεξήχθη ζωηρή συζήτηση σε γενική συνέλευση κορυφαίας κοινότητας του Οχάιο, και στις 5 Νοεμβρίου σε επίσης επιφανή κοινότητα της Νέας Υόρκης για την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής και συζητήθηκαν παρόμοιες προτάσεις διακοπής των χρημάτων προς την Αρχιεπισκοπή.

Το ουσιώδες θέμα που συνειδητοποιήθηκε από τα μέλη της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και πολλών άλλων κοινοτήτων είναι το θέμα της εμπιστοσύνης. Κι έτσι τα μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας τόλμησαν και είπαν μέχρις εδώ και μη παρέκει, δεν μπορείτε να παίζετε παιχνίδια, ούτε να σπαταλάτε ασύστολα και χωρίς απολογισμό τα χρήματά μας.

Εν τω μεταξύ, η περιοχή εκεί του Ουισκόνσιν, Σικάγου και περιχώρων είναι μία ταλαιπωρημένη περιοχή. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να πρωτογράψει, είναι γνωστά τα πράγματα δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε. Αυτό όμως που σηματοδοτεί η κίνηση και η απόφαση της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Wauwatosa του Ουισκόνσιν είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας, διότι θα μπορούσε από εκεί να ξεκινήσει η πολυπόθητη εξυγίανση της Αρχιεπισκοπής. Αλλωστε όταν οι λαοί εγείρονται εξ ύπνου, οι δυνάστες, οι κάθε λογής δυνάστες, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *