Αναποφάσιστος φέρεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο το 2017. Φωτογραφία αρχείου: Δημήτριος Πανάγος.

Αναποφάσιστος εμφανίζεται για μία ακόμα φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφορικά με το θέμα της μετάθεσης του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και την αντικατάστασή του με νέο Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ο Πατριάρχης αναφέρθηκε ακροθιγώς στη Σύνοδο η οποία συνεδριάζει αυτές τις μέρες στο Φανάρι και φέρεται να είπε ότι δέχεται πιέσεις για την Αμερική και την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου, πλην όμως και αυτό το θέμα θα λυθεί στον κατάλληλο χρόνο, χωρίς να ορίσει πότε θα είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι του Φαναρίου έλεγαν στον «Ε.Κ.» ότι όπως αντιλαμβάνονται ο Πατριάρχης έχει λάβει τις αποφάσεις του για την Αμερική τις οποίες και θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και το στοιχείο της έκπληξης.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ ο Πατριάρχης κατά τους πρόσφατους μήνες υπέδειξε στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα δύο φορές να υποβάλλει την παραίτησή του οικειοθελώς λόγω της κατ’ άμφω «πτώχευσης» στην οποία έχει οδηγηθεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εκείνος αρνήθηκε.

Ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος είπαν στον «Εθνικό Κήρυκα» πως όταν ανεπίσημα ρωτήθηκε ο Πατριάρχης στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στην Αθήνα -κατά την εκεί επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα- τι θα γίνει με την Αμερική, φέρεται πως απαντούσε πως «εγώ του είπα δύο φορές να παραιτηθεί (του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου), αλλά εκείνος δεν άκουσε», ενώ δεν προχώρησε πιο πέρα τη συζήτηση.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι όλα συγκλίνουν στο ότι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φαίνεται να έχει καταλήξει σε δύο ιεράρχες υποψηφίους για την Αρχιεπισκοπία της Αμερικής, προσπαθώντας να αξιολογήσει και αναλύσει όλες τις πτυχές τους.

Εν τω μεταξύ, η Σύνοδος ασχολείται με το σοβαρό θέμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η υπογραφή του Τόμου ενδεχομένως να ολοκληρωθεί και μέχρι σήμερα Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, αφού πρώτα τακτοποιηθεί η επαναφορά στην κανονικότητα των ιεραρχών.

Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί οι δύο έξαρχοι που είχε αποστείλει ο Πατριάρχης στην Ουκρανία ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ των εν ΗΠΑ Ουκρανών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Εντμοντον κ. Ιλαρίων των εν Καναδά Ουκρανών, καθώς επίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ για να προετοιμάσουν το έδαφος.

Εν τω μεταξύ, στο Φανάρι βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι και κορυφαία τηλεοπτικά συνεργεία από την Ουκρανία, Ρωσία, Ευρώπη και αλλού αναμένοντας την είδηση της υπογραφής του Τόμου της Αυτοκεφαλίας χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί στην παρούσα Σύνοδο. Η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Το θέμα της Αυτοκεφαλίας ήδη έχει προκαλέσει την μήνιν του Πατριαρχείου της Μόσχας το οποίο έχει διέλθει πλείστα μέσα για να ματαιώσει την απόφαση, πλην όμως ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέμεινε εδραίος στην απόφασή του. Υπενθυμίζει πως μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το ιστορικό, κανονικό και εκκλησιολογικό προνόμιο χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εν τω μεταξύ, ο Ανδρέας Γιουράς (Andriy Yurash), Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνοτήτων της Ουκρανίας, εξήγησε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να αρνηθεί τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, διότι τούτο θα σήμαινε διπλωματική ήττα της Κωνσταντινούπολης.

Επεσήμανε, εξάλλου, αναφερόμενος στις δύο σπουδαίες μοναστικές οντότητες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου – Pechersk και τη Λαύρα Pochayiv, ότι αποτελούν κρατικές ιδιοκτησίες, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας για πενήντα χρόνια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πάνω από το 50% των κοινοτήτων της Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας θα μετακινηθούν σε μια ενιαία τοπική Εκκλησία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available