Ανασκόπηση 2018: Μία χρονιά εντάσεων στην ΑΟΖ με το Κυπριακό και πάλι σε τέλμα

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE).

Χρονιά πλήρους στασιμότητας – αν όχι οπισθοδρόμησης – ήταν το 2018 για το Κυπριακό. Καμιά αξιόλογη προσπάθεια δεν έγινε από τα εμπλεκόμενα μέρη για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που διακόπηκαν μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε τον Ιούλιο του προηγούμενου χρόνου στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, όταν η τουρκική πλευρά επέμενε έντονα στη διατήρηση στρατευμάτων και εγγυήσεων στο νησί και μετά τη λύση.

Απρόθυμος να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε ένα περίπου χρόνο μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα να διορίσει προσωρινή απεσταλμένη, την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία ακόμη ψάχνεται από πού θα αρχίσει και πότε ένας νέος διάλογος.

Το απελπιστικό αδιέξοδο οδήγησε όλες τις πλευρές να προβληματίζονται για εναλλακτικές λύσεις,  ακόμα και τον πρόεδρο Αναστασιάδη που έριξε στο τραπέζι την ιδέα της χαλαρής αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που καλοείδαν οι Τούρκοι αλλά και πάλι δεν έδωσαν την συγκατάθεσή της για συνομιλίες. Εχει ωστόσο επιβεβαιωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια τουρκικής κατοχής γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις για άλλη λύση, πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το 2018 ήταν όμως και χρονιά εντάσεων με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι Τούρκοι παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη γεώτρηση στο τεμάχιο 3, το οποίο θεωρούν «δικό τους», έμειναν όμως μακριά από το πολλά υποσχόμενο τεμάχιο 10 στο οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο η γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, η οποία φαίνεται να έχει και την αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι το 2018 ήταν χρονιά προεδρικών εκλογών με τον Νίκο Αναστασιάδη να επανεκλέγεται στις 4 Φεβρουαρίου για μια ακόμη πενταετή θητεία η οποία θα είναι και η τελική, όπως εμφαντικά έχει τονίσει.

Να θυμηθούμε όμως χρονολογικά, και εν περιλήψει, τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει για την Κύπρο.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης (Φωτογραφία αρχείου: ΓΤΠ).

Ιανουάριος 2018

1.1.2018 – Αναφορές στο Κυπριακό και τις προσπάθειες λύσης, την οικονομία και την ανάπτυξη και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, περιέχονται στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

2.1.2018 – Εφτασε στο Λιμάνι Λάρνακας το πρώτο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που απέκτησε το πολεμικό ναυτικό της Κύπρου, στο πλαίσιο υλοποίησης Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

7.1.2018 – Αρχισε, στο Τυπογραφείο της Δημοκρατίας, η διαδικασία εκτύπωσης των 580.000 επίσημων ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές.

9.1.2018 – Δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

9.1.2018 – Παραδόθηκαν στην Ελληνική Πολιτεία τα λείψανα επτά ακόμη Ελλήνων, οι οποίοι πρόσφεραν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας.

16.1.2018 – Τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας έθεσε η τριμερής συνάντηση των χωρών στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

21.1.2018 – Τελέστηκε από την εκκλησία Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, το 44ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

22.1.2018 – Πραγματοποιήθηκε διακαναλική συζήτηση των προεδρικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου.

28.1.2018 – Με ποσοστά 35,50% και 30,25%, αντίστοιχα, οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς πέρασαν στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών. Τρίτος με ποσοστό 25,74% αναδείχθηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ακολουθούμενος από τον Χρίστο Χρίστου που εξασφάλισε ποσοστό 5,65% και τον Γιώργο Λιλλήκα με 2,18%, ενώ η αποχή έκλεισε στο υψηλό 28.13%.

30.1.2018 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2398 με το οποίο ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. H κυβέρνηση καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

31.1.2018 – Τη στήριξη κανενός εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, αποφάσισαν από κοινού τα κόμματα και οι ομάδες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουν το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη μεταξύ τους συνεργασία.

(AP Photo/Petros Karadjias)

Φεβρουάριος 2018

1.2.2018 – Τα Ηνωμένα Εθνη επέστρεψαν το χάρτη για το εδαφικό που κατατέθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 11 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

3.2.2018 – Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι ο χάρτης που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά «επιστράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη κατόπιν αιτήματος του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

4.2.2018 – Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 215.281 ψήφους ή 55,99% των εγκύρων ψήφων έναντι 169.243 ψήφων και ποσοστό 44,01% που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς. Η αποχή ανήλθε στο 26,03%.

7.2.2018 – Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε επίσημα ότι αφυπηρετεί, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο.

8.2.2018 – Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που καταδεικνύει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ, ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ,όπως αναφέρει ανακοίνωσή της εταιρείας από το Μιλάνο.

8.2.2018 – Νεκρός έπεσε μετά από ρίψη πυροβολισμών ο 46χρονος Ερνεστ Λεωνίδου, ενώ βρισκόταν σε υποστατικό στη Γερμασόγεια. Μετά τη δολοφονία, τέσσερα πρόσωπα τρέχοντας τράπηκαν σε φυγή από τη σκηνή, ένας από αυτούς προς διαφορετική κατεύθυνση από τους υπόλοιπους.

9.2.2018 – Το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM 12000, το οποίο βρισκόταν καθ’ οδόν προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και τον στόχο «Σουπιά», για τη διενέργεια γεωτρήσεων για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας πετρελαίων ΕΝΙ, παρεμποδίσθηκε από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει περίπου 25 ναυτικά μίλια ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

9.2.2018 – Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Προεδρικό Μέγαρο για να συγχαρεί τον Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επανεκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

12.2.2018 – Σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

12.2.2018 – Η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ ζητά από την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

13.2.2018 – Εξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή ακόμη και περισσότερα, εκτιμάται ότι διαθέτει το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι σε συνέδριο στο Κάιρο. Ανέφερε επίσης ότι η ENI δεν περίμενε ότι η Τουρκία θα παρεμπόδιζε το πλοίο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 διότι «είμαστε μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου».

13.2.2018 – Ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Υπουργός Εξωτερικών – Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Οικονομικών – Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Εσωτερικών – Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός Αμυνας – Σάββας Αγγελίδης, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού – Κώστας Χαμπιαουρής, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων – Βασιλική Αναστασιάδου, υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού – Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος- Κώστας Καδής, υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπουργός Υγείας –  Κωνσταντίνος Ιωάννου,  υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης –  Ιωνάς Νικολάου, υφυπουργός Ναυτιλίας – Νατάσα Πηλείδου, υφυπουργός Παρά τω Προέδρω – Βασίλης Πάλμας, κυβερνητικός εκπρόσωπος – Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

14.2.2018 – «Είμαι εντελώς αντίθετος στην συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το Κολέγιο των Επιτρόπων ερωτηθείς για τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

23.2.2018 – Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

23.2.2018 – Ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της Ατυπης Συνόδου των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης, σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

26.2.2018 – Την ανάγκη όπως η Τουρκία σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

27.2.2018 – Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 αναχώρησε από τα ανοιχτά της Λεμεσού, όπου παρέμεινε τις τελευταίες μέρες σε στάση αγκυροβόλησης μετά την παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, με προορισμό το Μαρόκο.

28.2.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωσή του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναλαμβάνοντας και επισήμως τα καθήκοντά του για δεύτερη πενταετία.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της εταιρείας ΕΝΙ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάρτιος 2018

5.3.2018 – Την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,  ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με την κατάσταση στην ΑΟΖ και συνέστησε ψυχραιμία και σύνεση.

14.3.2018 – Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα από την Τουρκία, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

16.3.2018 – Την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ (Wess Mitchell)

16.3.2018 – Στην Προεδρία του ΔΗΣΥ για την επόμενη πενταετία επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

25.3.2018 – Με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις, η Κύπρος τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης κοινή Πανηγυρική Δοξολογία για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955.

26.3.2018 – Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου της Βάρνας. Ο Γιούνκερ κάτι ψυθιρίζει στ’ αυτί του Τουσκ και ο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, «βάζει» στην… παρέα και τον Ερντογάν. Φωτογραφία: AP

Απρίλιος 2018

1.4.2018 – Με το καθιερωμένο τρισάγιο στους τάφους αγωνιστών της ΕΟΚΑ στα Φυλακισμένα Μνήματα συνεχίστηκαν στη Λευκωσία οι εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

4.4.2018 – Μήνυμα στους καταθέτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας να μην ανησυχούν για τις καταθέσεις, έστειλε η κυβέρνηση με την κατάθεση των 2,5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

8.4.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στο πασχαλινό του μήνυμα ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο, σύγχρονο και απόλυτα συμβατό με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8.4.2018 – Στο Κυπριακό επικεντρώνεται στην Πασχαλινή εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρεται σε μια «νέα, τρίτη, εισβολή» στην Κύπρο, αυτή τη φορά στην ΑΟΖ, εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή, μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας» για «αλλαγή πορείας».

13.4.2018 – Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado που απογειώθηκαν περίπου στις 3 το πρωί ώρα Κύπρου από τη βάση Ακρωτηρίου έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος που συνδέεται με χημικά όπλα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς.

16.4.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά το δείπνο που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί, να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ.

16.4.2018 – Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων».

Αναστασιάδης (δεξιά) και Ακιντζί (Φωτογραφία Αρχείου ΓΤΠ).

19.4.2018 – Σοκ ανά το παγκύπριο προκάλεσε το διπλό φονικό με θύματα τον Γεώργιο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγό του Ντίνα Σεργίου, που εντοπίστηκαν μέσα σε λίμνη αίματος στο υπνοδωμάτιο τους στην οικία τους στην οδό Ζαλόγγου στο Στρόβολο.

21.4.2018 – Η διπλή δολοφονία στο Στρόβολο είναι μια πρωτοφανής υπόθεση για τα δεδομένα της Κύπρου και γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη εξιχνίασή της, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

25.4.2018 –Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησής του ο 33χρονος Λοϊζος Τζιωνής που συνελήφθη σε σχέση με το διπλό φονικό.

30.4.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση του, αναφέρει ότι είναι με θλίψη που πληροφορήθηκε τον θάνατο του Άκη Φάντη, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και παλαίμαχου δημοσιογράφου.

Μάιος 2018

1.5.2018 – Το Κυπριακό, η ενέργεια και η οικονομική συνεργασία Λευκωσίας-Καΐρου ήταν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στην Αλεξάνδρεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

2.5.2018 – Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης στην απόφαση του ΓΓ να στείλει σε διερευνητική αποστολή με τους εμπλεκόμενους στη διάσκεψη την Κύπρο, την Τζέιν Χολ Λουτ.

Η κ. Τζέιν Χολ Λουτ. Φωτογραφία: AP/Πέτρος Καρατζιάς

2.5.2018 – Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση της ανεργίας στην ΕΕ για τον Μάρτιο του 2018, με ποσοστό 9,1% έναντι 12,3% τον Μάρτιο του 2017.

8.5.2018 – Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιείται στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018.

11.5.2018 – Δύο γιατρούς του Τμήματος Α΄ Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, συνέλαβε η Αστυνομία σχετικά με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά, ο οποίος απεβίωσε, αφότου κτύπησε στο κεφάλι, ενώ έπαιζε μπάσκετ κατά την ώρα του μαθήματος της φυσικής αγωγής, στο σχολείο όπου φοιτούσε.

11.5.2018 – Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμπονται τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του διπλού φονικού του ζεύγους Χατζηγεωργίου, στον Στρόβολο, στις 19 Απριλίου.

12.5.2018 – Με 436 βαθμούς συνολικά η Ελένη Φουρέιρα με το «Fuego» έφτασε στην 2η και καλύτερη θέση για την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision.

23.5.2018 – Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν ο 38χρονος Ηλίας Μούζος και άλλα δυο πρόσωπα, ένας 31χρονος και ένας 35χρονος, για την υπόθεση απόπειρας φόνου κατά των δυο αστυνομικών, που σημειώθηκε το βράδυ της 5ης Μαΐου 2018, στον Ύψωνα.

Η Ελένη Φουρέιρα για την Κύπρο στην Eurovision 2018. (AP Photo/Armando Franca, FILE)

Ιούνιος 2018

5.06.2018 –   Δεν θα μείνουν σιωπηλές οι ΗΠΑ σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουές Μίτσελ.

8.06.2018 – Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, η οποία σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την Κύπρο, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του καζίνου – θερέτρου, στο Ζακάκι Λεμεσού.

15.06.2018 –  Η κυβέρνηση ενέκρινε, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ύστερα από την πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Τράπεζα.

19.06.2018 –   Παραδόθηκαν τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός, που εντοπίστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, κατά την πρόσφατη εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Νοράτλας.

Το ομοίωμα του Νοράτλας που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για να αποτελέσει μνημείο για τη θυσία Ελλήνων καταδρομέων. Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ

20.06.2018 –  Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

20.06.2018 –  Ο Fitch αναβάθμισε στο «ΒΒΒ+» τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου.

22.06.2018 –  Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του διεθνούς οργανισμού η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

25.06.2018 – Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπόγραψε με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) τη συμφωνία για τη μεταφορά του «καλού» Συνεργατισμού στην Τράπεζα.

25.06.2018 – Σε χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου υποβλήθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

29.06.2018 –  Ουρές στα υποκαταστήματα της Συνεργατικής, αναλήψεις €70 εκατ. μέχρι το μεσημέρι.

Ιούλιος 2018

8.7.2018 – Θερμή υποστήριξη στο ρόλο που διαδραματίζει για πλέον των 50 ετών στο νησί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

8.7.2018 – Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2018 ΕΣΣΟ.

11.7.2018 – Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για μια ευνομούμενη πολιτεία που θα παρέχει ασφάλεια και θα δημιουργεί πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 13 πεσόντων στο Μαρί που έγινε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

20.7.2018 – 44η επέτειος της τουρκικής εισβολής. Πάνδημα μνημόσυνα πεσόντων και αντικατοχικές εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές την ίδια ώρα που στα κατεχόμενα γιορτάζουν την επέτειο με προκλητικές εκδηλώσεις και παρέλαση του «Αττίλα».

20.7.2018 – Υπόμνηση του χρέους απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αλλά και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου αποτελούν το μνημείο «Μάνας Αγνοουμένου» και το αεροσκάφος Νοράτλας, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους 4 πρώτους τόμους με τα αρχεία από τον «Φάκελο της Κύπρου». Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ.

20.7.2018 – Ιστορικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στον «Φάκελο της Κύπρου» έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική Βουλή.

23.7.2018 – Την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε ένα νέο διάλογο δήλωσε ότι εξέφρασε στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

25.7.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζει την έναρξη του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία.

27.7.2018 – Οι Κύπριοι της Διασποράς με την Ολοκλήρωση των συνεδρίων τους στη Λευκωσία, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, στην παρουσία του Προεδρικού Επιτρόπου Φώτη Φωτίου, επανέλαβαν πως όσο ζουν θα αγωνίζονται ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί.

27.7.2018 – Η Ιερά Μονή Κύκκου απέσυρε τελικά την αίτηση που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ζητώντας την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης ημερομηνίας 10/2/2017 για επιστροφή στη Μονή του οικοπέδου που είχε παραχωρήσει στην Ελληνική Δημοκρατία με σκοπό την ανέγερση της ελληνικής πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.

28.7.2018 – Ολοκληρώνεται η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης του κυπριακού λαού προς τους πυρόπληκτους της Αττικής είχε ως αποτέλεσμα να μαζευτούν 1.000 κιβώτια, με 10.000 κιλά είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικά είδη.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Αύγουστος 2018

01.08.2018 – Περίπου 100 χιλιάδες ευρώ για τους πυρόπληκτους του λεκανοπεδίου της Αττικής συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης #StandByGreece στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

03.08.2018 – Την αποφυλάκιση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου επιβεβαίωσε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Αννα Αριστοτέλους.

05.08.2018 – Με τη συμμετοχή 1200 μοτοσικλετιστών τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο για τους Ισαάκ-Σολωμού.

08.08.2018 – Προκλητική εκδήλωση των Τούρκων στα Κόκκινα για την 54η επέτειο των βάρβαρων βομβαρδισμών της Τηλλυρίας.

14.08.2018 – Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας.

14.08.2018 – Τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο Γραμματικό Αττικής, στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της «Helios», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άτομα.  Στη συνέχεια τελέστηκε το μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και έγινε τρισάγιο στην κορυφή του βουνού.

14 Αυγούστου 2005, η μέρα που έσβησε ο «Ηλιος» και μαυροφόρεσε δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα. Συντρίμμια του μοιραίου «Μπόινγκ» στο Γραμματικό. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

19.08.2018 – Παράδοση του Αιγύπτου Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά στην Αίγυπτο για την αεροπειρατεία σκάφους της Egypt Air τον Μάρτιο του 2016. Η παράδοση έγινε μέσω της Interpol από τις Κυπριακές στις Αιγυπτιακές Αρχές.

21.08.2018 – Στους 1.040 έκλεισε ο αριθμός των υπαλλήλων του Συνεργατισμού που επέλεξαν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

28.08.2018 – Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή εκπαιδευτικών και οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ με σύνθημα «Οχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου», το οποίο αναγραφόταν και στις φανέλες που φορούσαν.

Σεπτέμβριος 2018

7.09.2018 – Στο 7,3% μειώθηκε η ανεργία το 2ο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με 10,6% το ίδιο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

12.09.2018 – Το Ανώτατο Δικαστήριο, παραμέρισε την πρωτόδικη απόφαση που είχε εκδώσει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας εναντίον του πρώην Διευθύνοντος Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου.Τη διαφωνία του τόσο με τη νομική πτυχή όσο και με το σκεπτικό της απόφασης, εξέφρασε, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

15.09.2018 – Σε επενδυτική κατηγορία, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, θέτοντας σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της οικονομίας.

17.09.2018 – Το συντονισμό και το σχεδιασμό Κύπρου και Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από  συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (AP Photo/Thanassis Stavrakis).

17.09.2018 – Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προχώρησαν στην προκήρυξη 48ωρη απεργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, και καλούν όλα τα μέλη τους να συμμετάσχουν.

21.09.2018  – Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη προχώρησε η κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους από τις κατοχικές Αρχές.

22.09.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί μέσω Λονδίνου για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει επαφές στο περιθώριο της με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

25.09.2018 – Καλά στην υγεία τους εντοπίστηκαν τα δύο αγοράκια που απήχθησαν το πρωί έξω από το δημοτικό σχολείο Καμάρων.

26.09.2018  – Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε το πρωί την οκταήμερη κράτηση του 35χρονου υπόπτου για την απαγωγή των δυο 11χρονων παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο στις Καμάρες.

27.09.2018 – Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος γιόρταζε τα γενέθλιά του.

27.09.2018  – Ανησυχία για την πάροδο του χρόνου και τις συνέπειες λόγω του αδιεξόδου στο Κυπριακό μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, εξέφρασε από το βήμα της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

28.09.2018 – Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών και μόλις λάβει την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές. Αυτή ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στις θέσεις που του παρουσίασε στη διάρκεια της συνάντησή τους, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

(AP Photo/Petros Karadjias)

Οκτώβριος 2018

1.10.2018 – Η Κύπρος γιόρτασε την 58η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους εορτασμούς να κορυφώθηκαν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη Λευκωσία. Ζεύγος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από το χώρο της παρέλασης.

9.10.2018 – Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε, με γραπτή του δήλωση, ότι στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

10.10.2018 – Πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

16.10.2018 – Σε λαπαροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση δύο ογκιδίων από το ήπαρ υποβλήθηκε στο Λονδίνο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

17.10.2018 – Η αεροπορική εταιρεία Cobaltair Ltd πληροφόρησε το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της.

17.10.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με γραπτή δήλωση εξέφρασε λύπη για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

17.10.2018 – Ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια, αλλά δολοφονήθηκε λόγω των κακών χειρισμών της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού μέσω τηλεδιάσκεψης.

19.10.2018 – Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έγινε ο δεύτερος οίκος μετά τον Standard and Poor’s που αναβαθμίζει την Κύπρο στην επενδυτική κατηγορία.

26.10.2018 – Συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη με Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξήγησε στον Τ/κ ηγέτη την ιδέα του για αποκέντρωση των εξουσιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παραμένει η θέση της ε/κ πλευράς ότι βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι το πλαίσιο Γκουτέρες.

26.10.2018 – Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν εκ μέρους των δύο ηγετών τα Ηνωμένα Εθνη, Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοίνωσαν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας / Απλικίου και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου.

28.10.2018 – Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η  εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

31.10.2018 – Χωριστές συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως τα μέρη, το συντομότερο δυνατόν, καθορίσουν και συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του Economist. Φωτογραφία: ΓΤΠ

Νοέμβριος 2018

2.11.2018 – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

2.11.2018 – Μετά την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος το 2013, με συλλογική προσπάθεια στάθηκε στα πόδια της, ανέκοψε την πτώση και πραγματοποιεί «ισχυρά βήματα ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist.

2.11.2018 – Σε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλιακή κάκωση οφείλεται ο θάνατος του Gary Boris Χριστοδούλου, 33 χρόνων, κατόχου γαλλικού διαβατηρίου, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Αγία Νάπα.

2.11.2018 – Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, επέβαλε χρηματική ποινή 120 χιλιάδων ευρώ στους τέσσερις καταδικασθέντες στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ευθύμιο Μπουλούτα, Παναγιώτη Κουννή, Νεοκλή Λυσάνδρου και Μάρκο Φόρο.

5.11.2018 – Την απάντησή του από παραδοχή σε μη παραδοχή για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, άλλαξε ο 33χρονος Λοΐζος Τζιωνής, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.

6.11.2018 – Επιδιώκω μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για επεξήγηση της πρότασής του για αποκέντρωση εξουσιών στη λύση του Κυπριακού.

8.11.2018 – Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κυπριακό και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Το οδόφραγμα της Δερύνειας. Ο Σπύρος Σολωμός, πατέρας του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους, Σολωμού Σολωμού, κρατώντας φωτογραφία του γιου του. διαμαρτύρεται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος. Φωτογραφία: Πέτρος Καρατζιάς – Associated Press

12.11.2018 – Ανοιξαν δύο νέα οδοφράγματα αυτά του Απλικίου – Λεύκας και της Δερύνειας.

12.11.2018 – Το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη εκεί που θα γίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, διαβεβαιώνοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά.

13.11.2018 – Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στο θέμα της μη λειτουργικότητας του κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη που έγιναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

15.11.2018 – Μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε αντικατοχικές εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, καταδικάζοντας την παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που στα κατεχόμενα εορτάζεται με προκλητικές εκδηλώσεις και συμμετοχή της Τουρκίας.

16.11.2018 – Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει την Αδεια Ερευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο.

16.11.2018 – Την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου, επανέλαβε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

20.11.2018 – Την ελπίδα οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αφυπνίσουν όσους ζουν σε ιδεατό κόσμο (έμμεση αναφορά στο ΑΚΕΛ), εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Μ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως οι Ε/κ πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Αγκυρα (Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool, FILE)

29.11.2018 – To πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, το οποίο πραγματοποιεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum τη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι και ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Τρίσταν Ασπρεϊ.

Δεκέμβριος 2018

12.2.2018 – Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσφωνώντας την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για «Το μέλλον της Ευρώπης».

12.2.2018 – Οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος και η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

13.12.2018 – Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στην Αγκυρα η Τζέιν Χολ Λουτ, μια συνάντηση που δημοσιοποίησε μέσω «τουίτερ», ο ίδιος ο επικεφαλής της τουρκικής πολιτικής.

16.12.2018 – Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Χαρακτήρισε επίσης «μειοψηφία του ενός» την άποψη των Τούρκων για την κυπριακή ΑΟΖ.

16.12.2018 – Συνάντηση δύο ωρών είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία δεν επέδωσε κανένα έγγραφο ούτε προέβη σε δηλώσεις.

17.12.2018 – Η κ. Λουτ συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσει το πήγαινε έλα και την επόμενη μέρα με διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Κύπρο (Φωτογραφία: Χρήστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available