Αναστάτωση μετά την αυτοκτονία ομογενούς γιατρού – Φέρεται να ψεύδονταν για εμβολιασμούς παιδιών

(AP/Seth Wenig, αρχείο)

ΣΙΚΑΓΟ. Η αυτοκτονία-μυστήριο ενός ομογενούς παιδιάτρου από το Ιλινόις έχει προκαλέσει προβληματισμό και έχει εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την εγκυρότητα του ιστορικού εμβολιασμού των παιδιών στην κοινότητα της περιοχής του Σικάγου στην οποία υπηρετούσε επί χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», ο Βαν Κοϊνης (Van Koinis) από το Σικάγο, ο οποίος αγνοείτο από τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου νεκρός μέσα σε δάσος στην Palos Township, όπου και αυτοπυροβολήθηκε. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «ασυνήθιστο» και «σκοτεινό» -όπως το χαρακτήρισαν- σημείωμα, στο οποίο ο παιδίατρος εξέφραζε την «τρομερή μετάνοιά» του για τους εμβολιασμούς τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την έναρξη έρευνας αναφορικά με το ποιοι εκ των ασθενών του είχαν εμβολιαστεί και ποιοι όχι, όπως αναφέρει ο σερίφης της κομητείας Κουκ Τόμας Νταρτ.

«Το σημείωμα έδειχνε πως όλο αυτό τον απασχολούσε για μεγάλο διάστημα» ανέφερε ο σερίφης της επαρχίας Κουκ, Τόμας Νταρτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί συνέλλεξαν πληροφορίες και όντως σε κάποιες περιπτώσεις ο Δρ. Κοϊνης δεν έκανε τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά μετά από αίτημα των γονιών τους. Αυτό που αναρωτιούνται τώρα οι αστυνομικοί είναι αν έλεγε ψέματα για το ιστορικό των παιδιών που πήγαιναν σχολείο και έπρεπε να εμβολιαστούν ή κάποιοι γονείς νόμιζαν ότι τα παιδιά τους ήταν εμβολιασμένα χωρίς να είναι.

Ετσι, στο πλαίσιο της έρευνάς τους μίλησαν με δύο άτομα που δούλεψαν με τον ομογενή γιατρό χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, μίλησαν και με ασθενείς-γονείς παιδιών που παρακολουθούσε ο Κοϊνης και έμαθαν πως ο γιατρός είχε άδεια από το 1991 και ήταν υποστηρικτής της ομοιοπαθητικής. «Ηταν γνωστός για αυτή του την προτίμηση. Δεν ήταν μυστικό» δήλωσε ο σερίφης Νταρτ.

Ο Κοϊνης ήταν αρκετά δημοφιλής σύμφωνα και με την πλατφόρμα ZocDoc, μέσω της οποίας κλείνονται ραντεβού σε γιατρούς, ενώ οι ασθενείς αξιολογούν τις επισκέψεις τους στα ιατρεία που επισκέπτονται. Εκεί, ο ομογενής παιδίατρος έχει πολύ καλές κριτικές και χαρακτηρίζεται ως επαγγελματίας και με άψογη συμπεριφορά και αντιμετώπιση προς τους ασθενείς του. Οι πελάτες του, όταν βρέθηκε νεκρός υπολογίζονται σε 2.500, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ασθενείς τον επισκέφθηκαν την τελευταία δεκαετία, ούτε πόσοι από αυτούς δεν ζουν στην περιοχή όπου είχε το ιατρείο του.

Μετά την αποκάλυψη του σημειώματος, οι αστυνομικοί έλαβαν αρκετά τηλεφωνήματα από γονείς που πήγαν στο συγκεκριμένο ιατρείο τα παιδιά τους και οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους αλλά και τις παράξενες εμπειρίες που έζησαν στο ιατρείο του όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Κάποιοι τον υποστήριξαν, λέγοντας πως δεν αρνήθηκε ποτέ να εμβολιάσει τα παιδιά. Οπως η Τατιάνα Ρούντολφ, μητέρα δύο παιδιών, η οποία μίλησε στο δίκτυο CBS του Σικάγο. Ενώ και η Ντάνα Χάμεντ δήλωσε πως «εξεπλάγην με αυτά που άκουσα. Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν φαντάστηκα πως ένας γιατρός θα έκανε κάτι τέτοιο».

Η Αστυνομία πάντως καλεί όλους όσοι επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο παιδίατρο να προβούν σε τεστ εμβολίων για να διαπιστώσουν εάν τους λείπει κάποιο εμβόλιο. Ηδη ένα σχολείο στην περιοχή εξέφρασε την ανησυχία του μετά τις αποκαλύψεις αυτές ενώ και η εκπρόσωπος του τμήματος δημόσιας υγείας του Ιλινόις δήλωσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα με την εξέλιξη αυτή, καθώς ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία ενάντια σε πολλές αρρώστιες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available