Αναστασιάδης για «όρους αναφοράς» και αποκέντρωση

Οι όροι αναφοράς της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης».(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οι όροι αναφοράς της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, που είχε ατύπως επιδοθεί στο Κραν Μοντάνα, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα «Πολίτης».

«Το θέμα είναι εάν και κατά πόσον, με βάση ένα ασαφές έγγραφο που δεν αποδίδει τα όσα ο ΓΓ (του ΟΗΕ) θεώρησε ως τα έξι σημαντικά θέματα, μπορούν να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Θα είναι ελλειμματικοί. Έχει σημασία η 4η Ιουλίου, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου» εξηγεί στη συνέντευξή του ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη για το ακρινές περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες για τις κατευθυντήριες γραμμές της λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει, επίσης, ότι δεν αρνήθηκε ποτέ τη θετική ψήφο, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι αυτή θα πρέπει να ασκείται εάν και εφόσον επηρεάζονται ζωτικά τα συμφέροντα ή αρνητικά, της τουρκοκυπριακής πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Εάν είναι εφ΄ όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης», εξηγεί, ενώ στο ερώτημα ποιος θα αποφασίζει ποιο είναι το θέμα που είναι ζωτικής σημασίας, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Απαντώντας στις αναφορές Ακιντζί για το εν λόγω θέμα, διερωτάται «γιατί πρέπει να έχουμε τέτοιες πρόνοιες μέσα, που να δημιουργούν την καχυποψία πως εκεί και όπου δεν υπάρχει οδηγία της ΕΕ και είναι άσκηση πολιτικής ενός κυρίαρχου κράτους θα πρέπει να εξαρτάται από τη θετική ψήφο της μίας κοινότητας».

Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Σε ερώτηση τι σημαίνει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά ότι οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles, δηλαδή στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και στη μία προσωπικότητα. Δεύτερον, σε θέματα οικονομίας, τρίτον, σε θέματα ΕΕ και σημειώνει ότι είναι θέμα των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν και όχι μονομερώς η μία πλευρά να καθορίσει τι είναι αποκέντρωση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει, επίσης, ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε και για το τι θα γίνει σε περίπτωση που, είτε λόγω της επιμονής της Τουρκίας, είτε λόγω της αδυναμίας να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο με τους όρους αναφοράς, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης».

Στο θέμα του εδαφικού, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι δεν μπορεί να πει πως αποδέχεται να μην επιστραφούν περιοχές που διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κύπριος Πρόεδρος κάνει αναφορά στην Κερύνεια, όπου, όπως λέει, σήμερα οι κάτοικοι της πόλης ανέρχονται, με ομολογία των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, σε 44 χιλιάδες και διερωτάται «πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους Κερυνειώτες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ή ότι δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο η κατάσταση», προσθέτοντας πως «ήδη αλλοιώθηκε».

Τέλος, ερωτηθείς για το δικαίωμα των προσφύγων, που ήταν μέσα στις εξαγγελίες του για τη δεύτερη θητεία, για την καταβολή επιδόματος απώλειας χρήσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «αυτό ελέχθη από έναν εκ των υπουργών και είπα πως καλό είναι να προβληματιστούμε με σοβαρότητα πόσο είναι το κόστος και πώς θα υπολογίζεται», παραπέμποντας στη νέα στεγαστική πολιτική που θα εξαγγελθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available