Αναστασιάδης: Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ συντηρεί ακόμα την ελπίδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους (Φωτογραφία: Χρήστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αφήνει μέσα από την έκθεση του την ελπίδα και εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ένα πρώτο σχόλιό του για την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Οι δηλώσεις, του Κυπρίου Προέδρου έγιναν μετά την τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου ανακύκλωσης στη Λεμεσό.

Ερωτηθείς αν είχε κάποια κατάληξη η πρωτοβουλία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Νομίζω ότι η έκθεση του ΓΓ ομιλεί αφ’ εαυτής. Ως εκ τούτου τα οποιαδήποτε σχόλια δεν νομίζω ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια θετική προοπτική. Συνεπώς, δεν θέλω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια».

Ερωτηθείς για την κα Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι μια ικανοτάτη εκπρόσωπος του ΓΓ η οποία προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτι που ήταν και παραμένει η δική μας επιδίωξη».

Σε ερώτηση αν η κα Λουτ υπέβαλε κάποια πρόταση η οποία απορρίφθηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως στην έκθεση του ΓΓ υπάρχουν ελπίδες, ο Πρόεδρος είπε ότι «αφήνει μέσα από την έκθεση του ακόμα την ελπίδα. Και εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε. Είναι για αυτό που παίρνω κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά» πρόσθεσε, «έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος. Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δογματικές θέσεις και η μη μετακίνηση από θέσεις που ενοχλούν τη μια κοινότητα, και θα είμαι πιο σαφής, (δηλαδή) η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ανά το παγκόσμιο, να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από τη θετική τους ψήφο, δεν συμβάλλει εις αυτό που επιδιώκουμε», τόνισε.

«Δεν αρνήθηκα ποτέ τη θετική ψήφο αν αυτή θα ενασκείται για προστασία των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι η πραγματική απάντηση στην αποδοχή ή μη της πολιτικής ισότητας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available