Αναστασιάδης: Οι πολίτες να μην ανησυχούν από τις απειλές του Ερντογάν κατά Κύπρου

O κ. Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις απειλές Ερντογάν εναντίον της Κύπρου, με αφορμή τις υπό εξέλιξη έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης κοιτασμάτων στον στόχο «Καλυψώ», αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στο «Καλυψώ» εξέφρασε την ευαρέσκειά του ενώ για τις τουρκικές απειλές δυσαρέσκεια. «Αλλά», πρόσθεσε, «θα κρατήσω τους ίδιους χαμηλούς τόνους μέχρις ότου εξαντληθούν όλα ανεξαιρέτως τα όσα πράττουμε κατά τον τρόπο που επιβάλλεται να ενεργήσουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πολίτες ανησυχούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «να μην ανησυχεί κανένας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από οποιονδήποτε. Οι χειρισμοί γίνονται κατά τρόπο αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κρίσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην οικονομία είτε στο κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Κύπρο και το Αιγαίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Αμέσως μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης εξέφρασε την αγωνία και τους προβληματισμούς των βουλευτών, ενώ ζήτησαν παράλληλα από την Κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Βότση, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον κ. Λακκοτρύπη τόσο για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ, όσο και για τα προβλήματα που προέκυψαν στο οικόπεδο 3 με τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ομογνωμία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης κα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ όπως προχωρήσει η γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα μίλησε για την παρεμπόδιση της πλωτής πλατφόρμας της ΕΝΙ, από τουρκικά πολεμικά, τονίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε παράλληλα ψυχραιμία από όλους στην αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών και κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ενεργειακών γεωτρήσεων. Το νέο απαράδεκτο περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα και εντός Κύπρου την ανάγκη για μια σωστή λύση του Κυπριακού, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρχει κοινή θέση όλων των πολιτικών πλευρών για αντιμετώπιση αυτών των τουρκικών προκλήσεων». «Πρέπει ήρεμα και νηφάλια η Κυβέρνηση να παρέμβει σε όλα τα επίπεδα για να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση της ΕΔΕΚ προς την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα να συγκληθεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, τόσο για το θαλάσσιο οικόπεδο 3, όσο και για το κοίτασμα Αφροδίτη. Ανέφερε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο «αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει σε σχέση με την επέμβασή της στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η επιχείρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ ήταν «πολύ καλά προετοιμασμένη» ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε ειδοποιήσει σχετικά και την ιταλική Κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available