Αναταράξεις προκάλεσε η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό

(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μπαράζ αντιδράσεων και πολιτικών αναταράξεων προκαλεί στη Λευκωσία η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για τις καλές υπηρεσίες του στο Κυπριακό, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει σαν τη χειρότερη που έχει πάρει ποτέ η Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση, συντάκτης της οποίας θεωρείται ο Εσπεν Μπάρθ Αϊντα, δεν καταλογίζονται ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά που οδήγησε και στην κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης διαδικασίας συνομιλιών δύο χρόνων ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια προκλητική ανακοίνωσή του, με την οποία σχολιάζει την έκθεση εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Γκουτέρες που δεν επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά την οποία κατηγορεί ότι τορπίλισε τη διαδικασία με την εμμονή της σε «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις» στο νησί μετά τη λύση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα «δεν αντικατοπτρίζονται καθαρά οι πραγματικότητες σχετικά με τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που τελείωσαν τον Ιούλιο». Ελλιπή και μη αντικειμενική χαρακτήρισε την έκθεση Γκουτέρες και το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Κυβέρνηση: Απάντηση στην αντιπολίτευση

Το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στη Λευκωσία με τα πυρά των αντιπολιτευομένων να στρέφονται κατά του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η Κυβέρνηση ωστόσο επέλεξε να επικαλεστεί τον σχολιασμό της έκθεσης του ΓΓ από το τουρκικό ΥΠΕΞ για να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η σφοδρή αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο περιεχόμενο της Έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για τα όσα συνέβησαν στο Κρανς Μοντανά, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσα κόμματα και όσους υποψήφιους Προέδρους, για προεκλογικούς και μόνο λόγους, κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ την ίδια ώρα δικαιώνουν τη θέση της Κυβέρνησης.

«Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», επισημαίνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «εκτός από το γεγονός ότι ουσιαστικά κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως μη αντικειμενικό επειδή δεν αποδίδει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ξεκαθαρίζει, για άλλη μια φορά, για όσους αμφισβητούν τα πραγματικά γεγονότα, ότι τόσο πριν από το δείπνο στο Κραν Μοντανά όσο και κατά τη διάρκεια του δείπνου η Τουρκία δεν αποδεχόταν την αρχή που έθεσε ο Γ.Γ., ουσιαστικά για μηδέν τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και για μηδέν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.  Τους αφήνουμε στην κρίση του λαού».

Νωρίτερα, ο υποψήφιος για την προεδρία, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε πως «το γεγονός ότι η νέα έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του Κυπριακού, επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της έκθεσης, αφού αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως με την έκθεση ο ΓΓ «κλειδώνει, χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, τις οποίες θεωρεί ως κεκτημένο της διαδικασίας, δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία και δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας».

Υποστήριξε επίσης ότι στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να αποδεχθεί λύση που θα προέβλεπε διατήρηση εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού, αλλά τον εμπόδισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Υπέδειξε μάλιστα ότι θα πρέπει να διαβουλευτούμε με φιλικές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, ώστε να μην υιοθετηθεί η έκθεση Γκουτέρες.

Κατηγόρησε τέλος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για οβιδιακές μεταμορφώσεις και για θέατρο ενόψει εκλογών.

Εξ’ αριστερών η κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατά Αναστασιάδη. Σημείωσε πως «από τη μία δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και από την άλλη βέβαια, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε ούτε την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Με αποτέλεσμα ο ΓΓ να κάνει αναφορά για χάσιμο ιστορικής ευκαιρίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *