Ανδρέας Δρακόπουλος: Ο συνεχιστής του οράματος του Σταύρου Νιάρχου

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: Γιώργης Γερόλυμπος/ΙΣΝ.

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ιδρύθηκε το 1996, αμέσως μετά το θάνατο του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου. Σήμερα, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Ο κ. Δρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Κωνσταντίνου Δρακόπουλου και της Ελένης Μερκάτη. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος ήταν ο αγαπημένος ανιψιός του ιδρυτή Σταύρου Νιάρχου (από την πλευρά της αδελφή του, Μαρίας Νιάρχου) και ο μόνος κληρονόμος πέραν των παιδιών του Σταύρου Νιάρχου.

Ο κ. Δρακόπουλος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, από όπου αποφοίτησε με Bachelor of Science στις Οικονομικές Επιστήμες. Μαζί με τα τρία του παιδιά ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Δρακόπουλος -όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του ΙΣΝ- είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Rockefeller και του Dalton School, στη Νέα Υόρκη, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU), στη Βαλτιμόρη, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Βιοηθικής Berman στο JHU και επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, του οποίου διετέλεσε ενεργό μέλος κατά την περίοδο 2003-2010. Από το 2009 έως το 2018 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Δρακόπουλος την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 τιμήθηκε από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής είναι μία από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις του Ελληνικού κράτους σε πολίτες που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά τους στην κοινωνία και έχουν συμβάλει, παράλληλα, στην προβολή της Ελλάδας διεθνώς.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Φωτογραφία: ΙΣΝ/Μαριλένα Κατσίνη.

Στο παρελθόν, ο κ. Δρακόπουλος έχει τιμηθεί, επίσης, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2016), καθώς και με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2012).

Το 2017, ο κ. Δρακόπουλος τιμήθηκε με τα Ανθρωπιστικά Βραβεία των οργανισμών New York Stem Cell Foundation (NYSCF) και Ιδρυμα του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης (FDNY Foundation).

Το 2015, το Child Mind Institute τον βράβευσε για τη διαρκή υποστήριξη και συμβολή του στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Το ίδιο έτος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του «Εθνικού Κήρυκα», ο κ. Δρακόπουλος βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη και υποστήριξη της ελληνικής Παιδείας και τιμήθηκε με το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς» (Person of the Year Award) από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το 2012, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης τον τίμησε για την προσωπική συνεισφορά του στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος έχει στηρίξει επί σειρά ετών πληθώρα πρωτοβουλιών μέσα από προσωπικές δωρεές του, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση έργων και προγραμμάτων, κυρίως στους τομείς της Παιδείας, των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Υγείας.

Εχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Dracopoulos iDeas Lab στο CSIS, καθώς και τη λειτουργία του Ινστιτούτου Βιοηθικής Berman στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ συνεχίζει να συμβάλει στο έργο οργανισμών που διακρίνονται για την κοινωνική προσφορά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *