Ανησυχίες στην Κύπρο για τα περί διαπλοκής στο Δικαστικό Σώμα

Με αναφορά στη διάκριση εξουσιών απαντά ο Αναστασιάδης σ' αυτούς που τον καλούν να παρέμβει για διερεύνηση των καταγγελιών περί διαπλοκής στο Δικαστικό Σώμα. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Διάχυτη είναι η ανησυχία των Κυπρίων πολιτών, μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου, Νίκου Κληρίδη, αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα, περί διαπλοκής στο δικαστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή, πολιτικά κόμματα, διερμηνεύοντας την αγωνία των πολιτών, με ανακοινώσεις τους ζητούν διερεύνηση των καταγγελιών.

Σε ένα βήμα πάρα κάτω προχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Επικοινώνησε με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO, κ. Εσπόσιτο Τζιανλούκα, τον οποίο ενημέρωσε, γραπτώς, για τα όσα αναφέρονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Επειδή, σύμφωνα με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι καταγγελίες Κληρίδη εμπλέκουν στο όλο θέμα και το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί, η πιο αξιόπιστη διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών είναι μέσω της GRECO. Η κ. Χαραλαμπίδου αναλύει στην επιστολή της γιατί χρειάζεται η παρέμβαση GRECO με σχετική έκθεση, αφού μετά την απόφαση Nicholas η οποία αφορούσε σε κακοδικία λόγω τέτοιας σύγκρουσης συμφερόντων με το ίδιο Δικηγορικό Γραφείο, τα μέτρα που υποτίθεται λήφθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήρο μετά από εκείνη την απόφαση χαστούκι για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά και για τούτο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Εκφράζει επίσης τη θέση ότι η όποια έκθεση της GRECO δεν θα αναιρέσει την υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρέμβει για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρέμβαση στο όλο ζήτημα που προέκυψε, έγιναν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος, όμως, απαντώντας σε όσους τον καλούν να παρέμβει δηλώνει ότι στην Κύπρο υπάρχει διάκριση εξουσιών και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καλείται η Κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα που προκύπτει από τις καταγγελίες για τη δικαστική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί πρέπει να καλείται η Κυβέρνηση διερωτώμαι. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνομαι θα επιληφθεί, υπάρχει το Ανώτατο [Δικαστήριο] που θα πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας».

Πρέπει, είπε, «να κατανοήσουμε επιτέλους ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτή τη χώρα και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει».

Αλλά, συνέχισε, «επί του παρόντος, έχω την εντύπωση ότι το να καλείται η Κυβέρνηση να παρέμβει γιατί έγινε μια καταγγελία, όσο σοβαρή και αν είναι, αν δεν τεκμηριωθούν στοιχεία, να έρθουν δηλαδή αποδείξεις ότι υπήρξε εκβιασμός της Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος θα έχουμε παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία και αντί να λύσουμε, θα πολλαπλασιάσουμε το πρόβλημα».

Διερεύνηση των καταγγελιών Νίκου Κληρίδη ζητά με ανακοίνωσή του και το ΔΗΚΟ. “Οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για περιστατικά στο χώρο της δικαιοσύνης, που ενδεχομένως να θεωρηθούν ως φαινόμενα διαπλοκής, είναι σοβαρές και πρέπει να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ. Προστίθενται και τα εξής: “Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως υπάρχει πεδίο βελτίωσης πρακτικών διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης, έτσι ώστε η δικαιοσύνη, όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται και τίμια.

Μπορούμε ακόμα, ως πολιτεία, να αντλήσουμε γνώση και από τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού της δικαιοσύνης σε άλλες χώρες”.

* Ανησυχία εκφράζει και ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων. Με ανακοίνωσή του καλεί τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα και οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο, «να διερευνήσουν τις σχετικές καταγγελίες για να διαφανεί αν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν σε συγκεκριμένους κατόχους αξιογράφων, θα πρέπει να δοθούν και σε άλλους κατόχους, οι οποίοι απέκτησαν τα αξιόγραφά τους, κάτω από τις ίδιες συνθήκες που τα απέκτησαν οι αποζημιωθέντες».

* Από δικής του σκοπιάς, το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις καταγγελίες σε βάρος του, που περιέχονται στην επιστολή του Νίκου Κληρίδη προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. “Η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available