«Ανθίζουν» στο εξωτερικό τα εμπορικά σήματα της Ιβάνκα

Η Ιβάνκα Τραμπ. AP Photo/Evan Vucci.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι επιχειρήσεις που φέρουν το όνομα της Iβάνκα Τραμπ φαίνεται πως συνεχίζουν να «ανθίζουν» στο εξωτερικό, ιδίως από την ημέρα που ο πατέρας της, Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Νew York Times», ύστερα από σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε.

Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη δραστηριότητα είναι δύσκολο έδαφος για νέα δουλειά της Ιβάνκα Τραμπ ως συμβούλου του Λευκού Οίκου. Ενώ έχει παραιτηθεί, τόσο από τη δική της εταιρεία μόδας, όσο και από τον Οργανισμό, και έχει θέσει το εμπορικό σήμα της σε ένα καταπίστευμα, δεν έχει παραιτηθεί από τον οικονομικό έλεγχο.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση που την θέτει αυτομάτως στο μικροσκόπιο των αρμοδίων Αρχών ως προς τους κανόνες της ομοσπονδιακής δεοντολογίας σχετικά με τη σύγκρουση ενδιαφέρον.

Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις κινήσεις του εμπορικού σήματός της πραγματοποιήθηκαν πολύ πριν πάρει τη θέση της η ίδια στην κυβέρνηση, ωστόσο η πορεία τους θα εξαρτηθεί από ξένες κυβερνήσεις, ενώ η Ιβάνκα εργάζεται στον Λευκό Οίκο, δημιουργώντας ηθικά ζητήματα.

Αν και τα εμπορικά σήματα δεν παρέχουν άμεσα οικονομικά οφέλη, προστατεύουν τη χρήση των λογότυπων και άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που τα καθιστούν πολύτιμα εργαλεία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να οικοδομήσουν νέες επιχειρήσεις ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κίνα ενέκρινε τρία νέα σήματα για το εμπορικό brand της Ιβάνκα την ίδια ημέρα που εκείνη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (στο Μαρ-Α-Λάγκο της Φλόριδας), σύμφωνα με μια έκθεση του «Associated Press».

Οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στις 17 Μαΐου του περασμένου έτους, αλλά έγιναν δεκτές φέτος. Τα σήματα που έγιναν δεκτά από το Γραφείο Σημάτων της Κίνας ανήκουν στην «Ivanka Trump Marks LLC», την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων με την υπογραφή της Ιβάνκα.

Πρόκειται για άδειες που παρέχουν μονοπωλιακά δικαιώματα πώλησης σε τσάντες, κοσμήματα και υπηρεσίες σπα με την ονομασία Ivanka, στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου. Μερικές φορές οι Αρχές στην Κίνα μπορεί να κάνουν ακόμη και 10 χρόνια για να εγκρίνουν αυτές τις άδειες.

Σύμφωνα με το γραφείο του μητρώου των κινεζικών εμπορικών σημάτων, στην Κίνα υπάρχουν 55 εγγεγραμμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν το όνομα Ιβάνκα, ώστε να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία της κόρης του Αμερικανού Προέδρου στο εσωτερικό της Κίνας.

Επίσης, η Ιαπωνία ενέκρινε εμπορικά σήματα στο όνομα της Ιβάνκας Τραμπ τον Φεβρουάριο, στα οποία περιλαμβάνονται υποδήματα, τσάντες και άλλα ενδύματα, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Την ίδια στιγμή σε 10 άλλες χώρες εκκρεμούν σχετικές αποφάσεις για τα εμπορικά σήματα στο όνομα της Ιβάνκα Τραμπ. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι το Κουβέιτ, το Κατάρ, ο Παναμάς και η Βραζιλία.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος ρόλος της Ιβάνκα Τραμπ ως άτυπης συμβούλου του προέδρου Τραμπ είχε ήδη εγείρει ερωτήματα. Είναι μια γυναίκα με ένα πλήθος υπερπόντιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η οποία μετά τις εκλογές απέκτησε προνομιακή θέση στις συναντήσεις του Προέδρου-πατέρα της με ξένους ηγέτες – από τον Τζάστιν Τρουντό του Καναδά, τον Ιάπωπα Σίνζο Αμπε έως την Γερμανίδα Αγγελα Μέρκελ. Τώρα αυτά τα θέματα γίνονται πιο σύνθετα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι η Ιβάνκα Τραμπ αναλαμβάνει επίσημη θέση στην αμερικανική κυβέρνηση. Αρχικά η Ιβάνκα προοριζόταν για ανεπίσημη σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, όμως επειδή προέκυψαν δεοντολογικές ανησυχίες ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να λάβει επίσημη θέση.

«Ακουσα τις ανησυχίες μερικών σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να λάβω το ρόλο αυτό και γι’ αυτό θα υπηρετήσω ως επίσημος αλλά άμισθος υπάλληλος στον Λευκό Οίκο, υπαγόμενη στους ίδιους κανονισμούς με τους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους», είχε δηλώσει η ίδια.

Οταν στις 20 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η Ιβάνκα θα γίνει άτυπος σύμβουλος του πατέρα της και ότι θα έχει γραφείο στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, οι ειδικοί αμφισβήτησαν το κατά πόσο η απόφαση αυτή συμμορφώνεται με τους κανόνες δεοντολογίας.

Οπως είναι γνωστό, η Ιβάνκα Τραμπ ασκεί αυξανόμενη επιρροή στον πατέρα της ως σύμβουλος, ενώ ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ είναι επίσης σύμβουλος με μεγάλη επιρροή στον κύκλο του Τραμπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *