Ανθρώπινη κυριαρχία

(AP Photo/Ben Curtis, File)

Μέσα στην δίνη των εγχώριων, στην Αμερική και στην Ελλάδα, αλλά και των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, δεν αποδόθηκε ίσως η δέουσα σημασία, με εξαίρεση τους ειδικούς, στις ανησυχητικές επισημάνσεις και συμπεράσματα της πρόσφατης μείζονος έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την απειλή εναντίον της βιολογικής πολυμορφίας (biodiversity, βιοποικιλότητα) για την βλάβη των οικοσυστημάτων της Γης από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και για τον τεράστιο αριθμό φυτικών και ζωικών ειδών που κινδυνεύουν από πλήρη και οριστική εξαφάνιση.

Η εμπεριστατωμένη αυτή έκθεση, εκατοντάδων σελίδων στην σύνταξη της οποίας εργάστηκαν 145 εμπειρογνώμονες από 50 χώρες, αναφέρει ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη του ζωικού και του φυτικού κόσμου απειλούνται ή ευρίσκονται ήδη σε πορεία οριστικής εξαφάνισης.

Η έκθεση επισημαίνει με συγκεκριμένα στοιχεία μια τραγική πραγματικότητα, η οποία αφορά ολόκληρο τον Πλανήτη και η οποία γίνεται πλέον αντιληπτή σε μεγάλη πλειοψηφία χωρών και κυβερνήσεων.

Η διαρκώς εντεινόμενη ανθρώπινη κυριαρχία σε ολόκληρο τον Πλανήτη, αυξητικά ζημιώνει σημαντικά το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Μόλις πριν από εξήντα χρόνια ο πληθυσμός της Γης ήταν περίπου δυο δισεκατομμύρια, ενώ σήμερα κοντεύει να ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια με αυξανόμενο ρυθμό.

Η καταλυτική αυτή ανθρώπινη παρουσία με την γεωμετρικά επεκτεινόμενη οικοδομική, βιομηχανική και γενικότερα οικονομική της δραστηριότητα και την συνυφασμένη άμετρη παρέμβαση στην φύση, έχει επιφέρει ανυπολόγιστες αλλοιώσεις και καταστροφές στους ωκεανούς, στις λίμνες, στα ποτάμια, στους υγροτόπους, στα τροπικά δάση, στους βοσκότοπους και γενικότερα στο σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος.

Η απρογραμμάτιστη, ανεξέλεγκτη και συχνά παράνομη αλιεία, η θήρα, οι κάθε είδους ανθρώπινες δραστηριότητες, και η γενικότερη αλόγιστη και ληστρική παρέμβαση στα άλλα όντα με τα οποία μοιραζόμαστε τον Πλανήτη, οδηγούν σε σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωση και εξέλιξη αμέτρητων φυτών και ζώων, έχουν προξενήσει σημαντική παρακμή του περιβάλλοντος και απειλούν, εάν συνεχισθούν, να ζημιώσουν μη αναστρέψιμα την βιολογική πολυμορφία του πλανήτη.

Η ως άνω σχεδόν εφιαλτική εικόνα της εξόντωσης αμέτρητων ειδών και αλλοίωσης της βιοπολυμορφίας, επιτείνεται και αντίστροφα επικαλύπτεται, από την πιο φανερή αλλά εξίσου ζημιογόνα γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος και την παγκόσμια κλιματολογική κρίση, των οποίων όμως οι φανερές και χειροπιαστές συνέπειες δείχνουν πιο εντυπωσιακές και, ως εκ τούτου, τραβάνε περισσότερο την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Εν τούτοις, η καθαρά διαγραφόμενη καταστροφική προοπτική κατά της βιοπολυμορφίας, με την έννοια της πλήρους εξαφάνισης εκατοντάδων χιλιάδων ειδών του φυτικού και ζωικού κόσμου και μεγάλης βλάβης πολλών οικοσυστημάτων, συνιστά μια εξίσου εφιαλτική απειλή αφού αλλοιώνει αρνητικά αυτή καθ’ εαυτή την ουσία και δομή του παγκόσμιου φυσικού περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, καταφέρνει καίριο πλήγμα στην ποιότητα της ζωής μας.

Εάν θέλει κανείς να πει τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα, η ανθρώπινη κυριαρχία πάνω στην Γη μεταβάλλεται βαθμιαία σε μια παρασιτική παρουσία η οποία, είτε με την καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος, είτε με την οριστική εξαφάνιση εκατοντάδων ειδών φυτών και ζώων και την αλλοίωση της πλανητικής βιοπολυμορφίας, σε τελική ανάλυση, εάν συνεχισθεί, καταλήγει να ζημιώνει καίρια την ποιότητα της ζωής και την δημόσια υγεία.

Παραστατικά, ο άνθρωπος πριονίζει εγκληματικά απερίσκεπτα το περιώνυμο «κλαδί του δέντρου» πάνω στο οποίο κάθεται, με σαφέστατα διαγραφόμενο κίνδυνο να πέσει κάποτε ο ίδιος στο κενό.

Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του παγκόσμιου και κρίσιμου αυτού προβλήματος εναπόκειται, φυσικά, στις κυβερνήσεις όλων των χωρών του Κόσμου και την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

Πρέπει όμως να ξεκινήσει με την επιβαλλόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος εκ μέρους της παγκόσμιας και βεβαίως εγχώριας κοινής γνώμης, η οποία, τουλάχιστον στις δημοκρατικές χώρες, έχει την φωνή, την ψήφο και ως εκ τούτου την δύναμη να φρονηματίσει τους κυβερνώντες και να οδηγήσει σε υιοθέτηση και εφαρμογή ενδεικνυόμενων πολιτικών και πρακτικών μέτρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available