Ανοικτός ο Σέσιονς σε ενδεχόμενο ορισμού ειδικού ανακριτή για έρευνα στο Clinton Foundation

Ο κ. Τζεφ Σέσιονς. (AP Photo/Carolyn Kaster, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς (Jeff Sessions) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να οριστεί ειδικός ανακριτής, ο οποίος θα ελέγξει συμφωνίες του Clinton Foundation καθώς τη συμφωνία πώλησης της εταιρίας Uranium One που έγινε κατά την Προεδρία Ομπάμα, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα σε απάντηση στις ανησυχίες από Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης, που συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, το Υπουργείο, επεσήμανε πως ο κ. Σέσιονς έδωσε εντολή σε ανώτερους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να «αξιολογήσουν συγκεκριμένα ζητήματα» που έθεσαν Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει για έρευνες στους Δημοκρατικούς.

Ο κ. Τζεφ Σέσιονς άλλωστε θα βρεθεί πάντως σήμερα αντιμέτωπος με ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να προσδιορίζεται στο αν είπε ψέματα σχετικές με τις επαφές της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Ο Σέσιονς θα καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο τυπικής εποπτικής διαδικασίας για την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της αναφερόμενης επιτροπής θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση, με μια σειρά ερωτήσεων που θα του απευθύνουν για προηγούμενες δηλώσεις του έναντι της ίδιας επιτροπής. Στις δηλώσεις αυτές, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε γνώση για συναντήσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας και Ρώσων.

“Έχουμε την πρόθεση να σας ρωτήσουμε γι’ αυτές τις αντιφάσεις,” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, σε επιστολή τους προς τον Σέσιονς στις 7 Νοεμβρίου.

“Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων επειδή αναμένουμε τις απαντήσεις σας,” σημείωναν οι ίδιοι χαρακτηριστικά στην επιστολή τους. Ο Αμερικανός υπουργός, έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω του FBI και υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μόλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο της συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων παραγόντων, για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Ο Σέσιονς που έχει προηγούμενη θητεία στην Γερουσία, είχε ουσιαστική εμπλοκή και στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενώ έχει υποστηρίξει ότι δεν παραπλάνησε το Κογκρέσο, τονίζοντας ότι οι ένορκες δηλώσεις του ήταν αληθείς.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο, αλλά και στην ίδια επιτροπή τον Οκτώβριο, αμφισβητήθηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον Μόλερ κατά του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλου, σχετικά με ψευδή κατάθεσή του στο FBI κι αναφορικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του με την προεκλογική εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (2016), ενώ το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνωμοσίας με την Ρωσία έχει απορρίψει και ο πρόεδρος Τραμπ.

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στην διάρκεια συνάντησης (31η Μαρτίου 2016) ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ότι είχε επαφές στην Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ του (τότε) προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Τραμπ στο Instagram δείχνει τον Παπαδόπουλο, τον Σέσιονς και τον Τραμπ να κάθονται στο ίδιο τραπέζι κατά την διάρκεια της παραπάνω αναφερόμενης συνάντησης.

Σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση του θέματος, ο Σέσιονς απέρριψε την ιδέα του Παπαδόπουλου για την καλλιέργεια προεκλογικών σχέσεων με την Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ υποβάθμισε τον ρόλο που είχε ο Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία, δηλώνοντας ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας χαμηλόβαθμος εθελοντής.

Ωστόσο, τόσο τα δικαστικά έγγραφα, όσο και η παραδοχή από τον Παπαδόπουλο της ενοχής του σχετικά με ψευδή κατάθεσή του έναντι του FBI για τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, δίνουν έμφαση στην διερεύνηση της στάσης που τήρησε ο Σέσιονς κατά τις προηγούμενες δηλώσεις του, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Γερουσία.

Ο ίδιος, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στην αναφερόμενη επιτροπή ότι δεν είχε λάβει γνώση για επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Μετά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σέσιονς είχε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2016, με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Υπό τις πολιτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν στην συνέχεια, ο Σέσιονς εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η απόφαση αυτοεξαίρεσης του Σέσιονς, διευκόλυνε τον διορισμό του Μόλερ.

Στην κατάθεση του, ενώπιον της ίδιας επιτροπής τον προηγούμενο μήνα, ο Σέσιονς υποστήριξε ότι δεν είχε κάποια ανάρμοστη εμπλοκή με την Ρωσία και ότι δεν είχε γνώση για το αν είχε κάποιος άλλος, από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

“Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς παραποίησε την αλήθεια, ξανά και ξανά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Αλ Φράνκεν, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, με την οποία θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος ο Σέσιονς, προδιαγράφοντας τον τόνο των ερωτήσεων που θα του απευθύνουν οι Δημοκρατικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *