Ανοιξε για το κοινό η Μόνιμη Ελληνική Εκθεση στο Αουσβιτς

(AP Photo/Czarek Sokolowski, FILE)

ΑΟΥΣΒΙΤΣ. ΠΟΛΩΝΙΑ. Η τύχη των Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν από τους Γερμανούς στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάζεται μέσα από τις μαρτυρίες συγκεκριμένων ανθρώπων σε μια νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Αουσβιτς-Μπίρκεναου που λειτουργεί εντός του στρατοπέδου στη νότια Πολωνία.

Το Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων. Η προσωρινή αυτή έκθεση έχει τίτλο «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) και οργανώνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Εκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Αουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου, σημειώνεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η Βουλή των Ελλήνων πήρε την ιστορική απόφαση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το μνημειακό έργο δημιουργίας Μόνιμης Ελληνικής Εκθεσης στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, βάζοντας ένα τέλος στην απουσία 70 χρόνων της χώρας μας από τον μαρτυρικό τόπο μνήμης του Αουσβιτς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1959 οι χώρες καταγωγής των δολοφονηθέντων έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μόνιμη «εθνική έκθεση» στο πλαίσιο του Κρατικού Μουσείου Αουσβιτς που λειτουργεί στο χώρο του άλλοτε στρατοπέδου. Ολα τα κράτη που έχασαν πολίτες τους στο Αουσβιτς αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία. Οχι όμως η Ελλάδα – αν και οι Ελληνες που δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς-Μπίρκεναου ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα μετά τους Ούγγρους, Πολωνούς, Γάλλους και Ολλανδούς.

Υπενθυμίζουμε ότι, συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς μεταξύ των ετών 1940-1945. Περίπου 960.000 θανατώθηκαν εκεί (από τους οποίους 865.000 σε θαλάμους αερίων αμέσως κατά την άφιξή τους και περίπου 95.000 από τις 200.000 Εβραίων που ήταν καταγεγραμμένοι ως κρατούμενοι). Υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 Ελληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν με προορισμό αυτό το στρατόπεδο.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη παρουσίαση της συλλογής με τα εκθέματα την οποία χαιρέτισαν, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Αουσβιτς, Αντρέι Κασόρτσικ, και ο Πολωνός υπουργός Ανάπτυξης Γιάν Κρίστοφ Αρντανόφσκι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας Πολωνίας – Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available