Αντίκτυπος στην Ελλάδα του άρθρου του «Ε.Κ.» για Πάιατ

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ. (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Αίσθηση έχει προκαλέσει στα εν Ελλάδι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το πρόσφατο άρθρο γνώμης του εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Η. Διαματάρη, με το οποίο ζητά την αλλαγή του νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Με καθυστέρηση, είναι αλήθεια, λίγων ημερών (το άρθρο στη στήλη «Σχόλιο» δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης 4 Απριλίου, υπό τον τίτλο «Ωρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη»), πολλά αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν αναφορά σε αυτό, επισυνάπτοντας και την απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας προς τον «Ε.Κ.».

Μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα που έκαναν εκτενή αναφορά στο θέμα, είναι το «protagon.gr», η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «athensvoice.gr», το «pontiki.gr», η «Καθημερινή» (με την αγγλική της έκδοση στο Διαδίκτυο να είναι η πρώτη που αναφέρθηκε στο θέμα, την Τετάρτη, όταν έγινε γνωστή η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα), η «iefimerida.gr», το «in.gr», το «kerdos.gr» κ.ά.

Δεν είναι σύνηθες για μια εφημερίδα να ζητάει την αλλαγή ενός πρέσβη, και δη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. Η άποψη όμως που διατυπώθηκε από τον «Ε.Κ.», διά του εκδότη-διευθυντή του, είναι πλήρως τεκμηριωμένη και παράλληλα είναι αποτέλεσμα ώριμης και ψύχραιμης σκέψης, κατά την οποία ελήφθησαν υπ’ όψιν γεγονότα και δηλώσεις και τίποτα άλλο.

Αλλωστε ο «Ε.Κ.», παρά τον παγκόσμιο, πανομογενειακό του χαρακτήρα, είναι μια εφημερίδα που έχει τη βάση της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη, επομένως κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για φθηνό και στείρο αντιαμερικανισμό, σαν και αυτόν δηλαδή στον οποίο επιδίδονται πολλές φορές για τις γνωστές (παρωχημένες πλέον εν πολλοίς) σκοπιμότητες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Εκτός αυτού, ο «Ε.Κ.» στον πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία του (πρόσφατα έκλεισε 104 χρόνια ζωής) έχει αποδείξει περίτρανα ότι υπηρετεί την Ενημέρωση και τον Ελληνισμό χωρίς ακρότητες και χωρίς κανενός είδους σκοπιμότητες.

Η κατηγορία δε, που προσάπτει στον «Ε.Κ.» η αμερικανική πρεσβεία στην απάντησή της, ότι το άρθρο του κ. Διαματάρη κινδυνεύει να προκαλέσει «πιθανή ζημία, αντί να στηρίξει τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας», προφανώς και είναι αβάσιμη.

Για χρόνια ολόκληρα ο «Ε.Κ.» ήταν ενδεχομένως η μόνη ελληνόφωνη εφημερίδα που, κόντρα στο ρεύμα και την «μόδα» των εποχών, έδινε μάχες για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, όταν δηλαδή κάποιοι όψιμοι φιλο-αμερικανοί έβλεπαν εχθρικά κάθε τι το αμερικανικό και την όποια σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

(Δες το νέο σχόλιο του εκδότη/διευθυντή του «Ε.Κ.»).

1 Comment

  1. Δεν μας εξηγει ο αρθρογραφος του Εθνκου Κυρηκα τι εκανε ο πρεσβευτης των ΗΠΑ που εβλαψε την Ελλαδα και ζητει να μετατεθη. Μηπως γιατι δεν επεβαλε ο πρεσβευτης την ακυρωση της συμφωνιας των πρεσπων?
    Αν ειναι αυτο το προβλημα του Εθνικου Κυρηκα πρεπει να το ξεχασει. Η Ελλαδα ειναι ανεξαρτητη Δημοκρατια και δεν την κυβερνουν οι Αμερικανοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available