Αντίστροφη μέτρηση για εξελίξεις στο Κυπριακό

Φωτογραφία αρχείου: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε την Κυριακή ότι θα υπάρξει νέα διερευνητική αποστολή από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ο Κύπριος Πρόεδρος εννοούσε ως προς τα επόμενα βήματα, είναι ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμενόταν να υποβάλει το απόγευμα της Δευτέρας (15 Οκτωβρίου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για του Κυπριακό, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι διαπιστώσεις, τα σχόλια και οι εισηγήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ. H έκθεση του Γενικού Γραμματέα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Οκτωβρίου.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι προσδοκία της Λευκωσίας, είναι όπως στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα καταγράφεται η θέση για μια νέα διερευνητική αποστολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται επίσης πως εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν «κοινωνικού περιεχομένου» συνάντηση με ανοικτή ατζέντα προς διερεύνηση των σκέψεων των δύο πλευρών για το επόμενο βήμα, υπό το πρίσμα και της ιδέας του Προέδρου της Δημοκρατίας για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Την επόμενη Τρίτη έξαλλου, θα συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, προς συνέχιση της συζήτησης που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Νίκος Αναστασιάδης, και προς κατάθεση εισηγήσεων και θέσεων από τις πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό που καθίσταται ξεκάθαρο είναι πως η όποια νέα κινητικότητα εκδηλώνεται ή θα εκδηλωθεί στο Κυπριακό, γίνεται στη βάση μιας νέας κατάστασης πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς – άτυπα και παρασκηνιακά – και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, αφού προηγηθεί επαρκής προετοιμασία, προκειμένου μια νέα προσπάθεια να μην καταλήξει σε αδιέξοδο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος άκουσε με ικανοποίηση τον Γενικό Γραμματέα ν’ αναφέρει πως παραμένει στη διάθεση των δύο μερών.

Στη «μυστική» συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να συζήτηση «εναλλακτικές προτάσεις» για άρση του αδιεξόδου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να επιμένει ωστόσο στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας όσον αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και να προκρίνει πλέον άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού.

Το συμπέρασμα που είχε αποκομίσει από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ότι πολύ δύσκολα θα οδηγηθούμε σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα, ο ίδιος, ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο, ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε στο τραπέζι ως «τροφή προς σκέψη» την ιδέα συζήτησης μιας λύσης χαλαρής ομοσπονδίας που θα χαρακτηρίζεται από αποκέντρωση των εξουσιών.

Το επιχείρημα Αναστασιάδη ήταν ότι με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται αξιώσεις της τουρκικής πλευράς στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακυβέρνησης, οι οποίες με τα υφιστάμενα δεδομένα καθιστούν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού μη λειτουργική και θνησιγενή.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έχει διαμηνύσει από τα κατεχόμενα πως δεν απορρίπτει την ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη και εμφανίζεται πρόθυμος να την συζητήσουν σε μια μεταξύ τους διερευνητικού για τα επόμενα βήματα, χαρακτήρα συνάντηση.

Η συνάντηση έχει «κλειδώσει» για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με την επιστροφή Αναστασιάδη από τις Βρυξέλες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα ο Μ. Ακιντζί δεν κρύβει την ενόχλησή του για την παρασκηνιακή συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, κάτι που για πολλούς επιβεβαιώνει τον φημολογούμενο παραγκωνισμό του από την Άγκυρα. Τις εκτιμήσεις ενίσχυσε και η δήλωση του πως «τις εξουσίες τους τις έδωσε ο ‘τ/κ λαός’ και μόνο αυτός μπορεί να του τις αφαιρέσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available