Αντεπίθεση Χάρη Γεωργιάδη με μηνύματα προς την αντιπολίτευση

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έναντι της κριτικής που υφίσταται ο ίδιος και η κυβέρνηση σε ότι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας στέλνοντας προς την αντιπολίτευση τρία μηνύματα.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, που δεν υπεισέρχεται σε διαδικασία αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «η διάθεση μας να αποφύγουμε την άγονη αντιπαράθεση ίσως να ερμηνεύεται από κάποιους ως έλλειψη αδυναμίας».

«Κάποιοι νομίζουν», είπε, «ότι όλοι έχουμε κοντή μνήμη. Θα ήθελα να στείλω σε όλους αυτούς τρία μηνύματα».

Πρώτο, η οικονομία, σημείωσε, είναι σε μία πορεία σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης, «την οποία θέλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

«Ξέρουμε ότι αυτή η ανάκαμψη είναι απότοκο των θυσιών του κυπριακού λαού και των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν θέλουμε, σημείωσε, «να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της προοπτικής και ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Τόνισε ότι το δεύτερο μήνυμα που θέλει να δώσει είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη και εμφανής διαφορά και στη φιλοσοφία και στην πολιτική πρόταση.

Υπάρχουν, ανέφερε, οι δυνάμεις που προσπαθούν επιτέλους να αλλάξουν τα πράγματα στο κράτος, στην οικονομία, στο τραπεζικό μας σύστημα, έστω με λάθη ή και με παραλείψεις, αλλά σίγουρα με τη διάθεση να ληφθούν οι δύσκολες αλλά σωστές αποφάσεις.

Υπάρχουν, υποστήριξε, και άλλοι που αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Παραμένουν γαντζωμένοι στο παρελθόν, που νοσταλγούν για παράδειγμα την εποχή που οι Κ. Αερογραμμές ήταν ένας μηχανισμός βολέματος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

«Αυτοί θεωρούν ως απώλεια το γεγονός ότι δημιουργούμε σύγχρονες τραπεζικές δομές, θέτοντας οριστικό τέρμα στη διαχρονική διαπλοκή και στη λεηλασία του Συνεργατισμού», τόνισε.

Παρατήρησε ότι κάποιοι θεωρούν την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ως ακραία φιλελεύθερη προσέγγιση.

Δεν αντιλαμβάνονται όμως, πρόσθεσε, ότι το κράτος δεν έχει μία μηχανή χρήματος.

Στέλνοντας και το τρίτο μήνυμα προς τους «άλλους», ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε:

«Στέλλω επίσης το μήνυμα ότι θα πρέπει να απαντάμε. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης περιόδου. Δυστυχώς σε αυτό τον τόπο ξεχνάμε εύκολα».

«Δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο σε όσους επιλέγουν την οδό του λαϊκισμού και των συνθημάτων», σημείωσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «έχουμε την αυτοπεποίθηση και δεν θα διστάσουμε να μπούμε σε μία αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων, όχι για να οξύνουμε αχρείαστα το πολιτικό κλίμα και ούτε να γκρεμίσουμε τις γέφυρες της συνεννόησης, αλλά να επιτρέψουμε στη δημοκρατία να λειτουργήσει».

Πρόωρη αποπληρωμή\

ρωσικού δανείου\

Ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους εξετάζουμε πράγματι το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του ρωσικού δανείου που λήφθηκε το 2012», είπε.

«Είμαστε ευγνώμονες στη Ρωσία, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά έκτοτε έχει γίνει σημαντική πρόοδος και θεωρούμε ότι πλέον μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις», σημείωσε.

Ήδη έχει αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου με την καταβολή δύο δόσεων ετησίως, με το υπόλοιπο του δανείου να βρίσκεται στο €1,57 δισεκατ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available