Αντ. Πόμμερ: Αφησε πετυχημένη καριέρα στη διαφήμιση για να διδάξει λογοτεχνία

Η συγγραφέας, κ. Αντιγόνη Πόμμερ υπογράφει το συλλογικό βιβλίο των μαθητών της «Εξ αποστάσεως». Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της ίδιας στον «Ε.Κ.».

Την Αντιγόνη Πόμμερ την ξέρω προσωπικά και την θαυμάζω απεριόριστα και ως συγγραφέα και ως άνθρωπο. Είχα την τύχη να την έχω δασκάλα στη λογοτεχνική γραφή και σε αυτήν χρωστάω το δικό μου ταξίδι στον κόσμο της συγγραφής. Αν δεν την είχα γνωρίσει, μπορεί και να μην το είχα τολμήσει ποτέ.

Τα βιβλία της με έχουν γοητεύσει. Το καθένα είναι τόσο διαφορετικό από το προηγούμενο, γιατί η Αντιγόνη λατρεύει να πειραματίζεται. Ολα όμως έχουν ένα κοινό: εντάσσουν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο μαγικό, γεμάτο όνειρα συναίσθημα και νοσταλγία.

Ο τρόπος γραφής της είναι άμεσος, λιτός, αλλά και ταυτόχρονα ρομαντικός. Η ικανότητά της να ψυχογραφεί είναι μοναδική. Οι ήρωές της βαθιά ανθρώπινοι, βασανίζονται από τις επιλογές τους, πληρώνουν τα λάθη τους, μαθαίνουν, εξελίσσονται και φτάνουν στην προσωπική τους ολοκλήρωση.

Ο αναγνώστης ακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία τους, βιώνει τα συναισθήματά τους, για να λυτρωθεί και ο ίδιος στο τέλος βλέποντας ίσως τη δική του ζωή με άλλα μάτια. Κι όλα αυτά με τις αισθήσεις του να γεμίζουν με χρώματα, εικόνες, ήχους, αρώματα τόσο έντονα, ώστε να ξυπνούν μνήμες βαθιά κρυμμένες, μνήμες με γεύση έρωτα και πόθων νεανικών.

Η κ. Αντιγόνη Πόμμερ μαζί με την κόρη της στην παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου «Άρωμα Λεμόνι».

Τι σημαίνει για εσένα η συγγραφή και πώς άρχισες το ταξίδι σου ως συγγραφέας;

Από μικρή μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες με τη φαντασία μου. Μεγάλωσα με μια γιαγιά που κάθε μέρα είχε ένα διαφορετικό παραμύθι να μου πει. Ετσι τα παραμύθια έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Στην εφηβεία μου έκανα τις πρώτες μου απόπειρες να γράψω. Αποτυχημένες εννοείται και με την τάση να αμφισβητώ τα πάντα, τα έσκιζα και τα πέταγα. Ομως, τα συναισθήματα που μου γεννούσαν αυτές οι προσπάθειές μου έμεναν ζωντανά μέσα μου και γιγαντώνονταν όσο περνούσε ο καιρός.

Μέχρι που έφτασε μια μέρα που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, παρά να γράψω. Να μοιραστώ τις εικόνες μου, τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου με όλο τον κόσμο. Ετσι κάπως ξεκίνησα να γράφω και τότε ανακάλυψα την ελευθερία που βίωνα μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα ταξίδια που μπορούσα να κάνω χωρίς να κουνηθώ καν από τη θέση μου, τους χαρακτήρες που μπορούσα να δημιουργήσω και να τους δώσω ζωή μέσα στις χάρτινες σελίδες. Κατάλαβα ότι τα βιβλία μου μπορούσαν να έχουν άρωμα, γεύση, αφή και ήχο και από τότε δεν σταμάτησα να γράφω.

Η κ. Αντιγόνη Πόμμερ με την άλλη μεγάλη της αγάπη, τα άλογα.

Θα μας παρουσιάσεις σύντομα τα βιβλία σου;

Το «Γκρεκίνια» ήταν το πρώτο μου βιβλίο που διαδραματίζεται στη Βραζιλία. Είναι μια ρομαντική ιστορία που διαπραγματεύεται τη ζωή μιας παντρεμένης γυναίκας με παιδί σε ένα γάμο αποτυχημένο. Ενας παλιός έρωτας θα της αναστατώσει τη ζωή, αλλά θα την κάνει να συνειδητοποιήσει πως έχει έρθει η ώρα να πάρει αποφάσεις για την ίδια και το παιδί της.

«Η ζωή μου κύκλους κάνει», είναι το δεύτερο μυθιστόρημά μου και διαπραγματεύεται τη ζωή τριών φιλενάδων που μεγάλωσαν από παιδιά μαζί. Η ζωή τους δεν ήταν τόσο καλή και λίγο πριν πεθάνουν, μπροστά στον φόβο του θανάτου, θάβουν προσωπικά τους αντικείμενα σε μέρος όπου έπαιζαν από μικρές, ώστε αν ξαναγεννηθούν να μπορέσουν να τα βρουν και να είναι πάλι μαζί. Ο σκοπός της επανένωσης είναι να διορθώσουν όλα τα λάθη που είχαν κάνει στην προηγούμενη ζωή. Το μυθιστόρημα αυτό έχει κωμικά στοιχεία και μεταφυσικά. Εδώ φαίνεται πόσο έχω επηρεαστεί από τα παραμύθια.

«Ο καθρέφτης του φεγγαριού», το τρίτο μυθιστόρημα είναι ένα αστυνομικό. Κι αυτό έχει στοιχεία μεταφυσικά και διαδραματίζεται στη Βραζιλία. Διαπραγματεύεται την κλοπή ενός ανεκτίμητου φυλακτού από ένα μουσείο. Είναι μια περιπέτεια που θα μεταφερθεί από την πόλη στα έγκατα του Αμαζονίου, όπου θα αποκαλυφθούν μυστικά και χαρακτήρες.

«Το Αρωμα λεμόνι», το τελευταίο μυθιστόρημα, διαπραγματεύεται τα εφηβικά όνειρα. Τι γίνονται όταν πια μεγαλώσουμε. Σβήνουν ή σιγοκαίνε και κάποια στιγμή φουντώνουν;

Η συγγραφέας κ. Αντιγόνη Πόμμερ.

Εργαζόσουν σε μία πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία, όταν αποφάσισες ν’ αλλάξεις πορεία στη ζωή σου και να ασχοληθείς με τη διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής. Πώς κατέληξες σε αυτήν την απόφαση;

Ολα ξεκίνησαν από το δεύτερο βιβλίο μου, όταν ήρθα σε επαφή με τον σεναριογράφο-ηθοποιό Παναγιώτη Καποδίστρια με σκοπό να το κάνει τηλεοπτική σειρά. Από αυτή τη συνάντηση, προέκυψε κάτι άλλο.

Προέκυψε μία πρόταση από τη μεριά του Παναγιώτη να διδάξω στη σχολή του Λογοτεχνική Γραφή και για να είμαι ειλικρινής, με βρήκε απροετοίμαστη, αλλά δέχτηκα. Ηταν μια πρόκληση για μένα και δεν το μετάνιωσα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στη σχολή Tabula Rasa, κατάλαβα πως υπάρχουν ιδανικές συνθήκες εργασίες. Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς. Μπορεί να γελάσετε, αλλά πιστεύω ότι για κάτι τέτοιο γεννήθηκα.

Εκπαιδεύεις νέους συγγραφείς σε πολλά και διαφορετικά είδη λογοτεχνικής γραφής. Πώς νιώθεις κάθε φορά που οι μαθητές σου εκδίδουν το βιβλίο τους;

Είναι σπουδαίο όταν μετά από πολλές συναντήσεις με τους μαθητές, μετά από πολλές συζητήσεις, μετά από πολλές υποδείξεις να μου τηλεφωνούν για να μου ανακοινώσουν ότι θα εκδοθεί ένα βιβλίο τους ή ότι έχουν κερδίσει σε κάποιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. Πολλές φορές είμαι η πρώτη που το μαθαίνω.

Είναι πολύ συγκινητικό που με θυμούνται σε αυτές τις στιγμές, γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η ζωή προχωράει και οι άνθρωποι ξεχνάνε. Τους ευχαριστώ όμως, γιατί αυτό μου δείχνει ότι είναι σημαντική η σχέση που δημιουργήσαμε. Να συμπληρώσω ότι είμαι πολύ περήφανη για όλους, γιατί κάποιοι δεν έρχονται για να εκδώσουν ένα βιβλίο, αλλά για περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί μας.

Στο τελευταίο σου βιβλίο το «Αρωμα Λεμόνι» ένας από τους ήρωες είναι Ελληνας της Αμερικής που επιστρέφει στην Ελλάδα σε μεγάλη ηλικία, για να βρει τον μοναδικό έρωτα της ζωής του. Τι θα μπορούσε να κάνει η Αντιγόνη από αγάπη;

Πόσο δύσκολη αλλά και εύκολη ταυτόχρονα αυτή η ερώτηση. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσα να κάνω. Από το να μοιραστώ το φαϊ μου, να κόψω την τσίχλα μου στη μέση, να φροντίσω ένα ζώο, μέχρι να κάνω κάτι ακραίο. Ο ενθουσιασμός μου τροφοδοτεί θετικά τις κινήσεις μου και τις αποφάσεις μου. Αγαπώ γιατί με έχουν αγαπήσει.

Με ποιον ήρωα από το τελευταίο σου βιβλίο το «Αρωμα Λεμόνι» έχεις τα περισσότερα κοινά στοιχεία και ποια είναι αυτά;

Ολοι οι ήρωες έχουν στοιχεία από τον χαρακτήρα μου, από τις συμπεριφορές μου. Θα έλεγα όμως, ότι πιο πολύ κοντά είμαι στην γιαγιά της ιστορίας που αγκαλιάζει τους πάντες με αγάπη, είναι το σημείο αναφοράς όλων, είναι αυτή που τους δίνει δύναμη και τους καθοδηγεί, είναι αυτή που περιμένει στωικά τον άνθρωπο της ζωής της, σίγουρη ότι θα έρθει.

Τι ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο;

Γράφω ένα νέο μυθιστόρημα που πραγματικά με έχει συνεπάρει, χρειάζεται όμως αρκετή δουλειά ακόμα για να τελειώσει. Επίσης, πρόκειται να εκδώσουμε ένα συλλογικό βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα των σπουδαστών της σχολής, καθώς επίσης και ένα συλλογικό με παραμύθια που θα είναι παρωδίες κλασικών παραμυθιών και τα οποία επιμελούμαι.

Ας κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη με τα λόγια κάποιου από τους ήρωές σου.

«Η αλήθεια είναι εκεί που δεν πιστεύεις» από το βιβλίο «Ο καθρέφτης το φεγγαριού».

Η Αντιγόνη Πόμμερ

Η Αντιγόνη Πόμμερ γεννήθηκε στην Αθήνα, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εργάστηκε ως μεταφράστρια σε διάφορα έντυπα, ενώ στην πορεία εντάχθηκε στο δυναμικό πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρείας στο τμήμα Πολυμέσων και Ιντερνετ.

Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Βραζιλία που την επισκέφτηκε πολλές φορές. Εχει γράψει τέσσερα βιβλία με την ακόλουθη σειρά: «Γκρεκίνια» (2003), «Η ζωή μου κύκλους κάνει» (2006),

«Ο καθρέφτης του φεγγαριού» (2012), «Αρωμα Λεμόνι» (2015). Επίσης, έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια μυθιστορημάτων, αλλά και παραμυθιών. Από το 2010 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στην πρώτη πλήρους φοίτησης Σχολή Δημιουργικής Γραφής στην Ελλάδα «Tabula Rasa». Μιλάει Αγγλικά και Πορτογαλικά. email: antigone_pommer@yahoo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available