Αντιδράσεις για τη δημοσίευση ονομάτων χορηγών του Τραμπ

(AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ενός Δημοκρατικού από το Τέξας να δημοσιεύσει στο Twitter τα ονόματα χορηγών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Σαν Αντόνιο.

Πολλές επιχειρήσεις πίστεψαν ότι το ξαφνικό μπαράζ τηλεφωνημάτων που δέχθηκαν ίσως σήμαινε περισσότερους πελάτες. Αλλά, οι περισσότερες από τις 25 κλήσεις που δέχθηκε ο Τζάστιν Χέρικς πριν το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν από ανθρώπους που ήθελαν να του πουν πως ήταν υπέρμαχος του λευκού εθνικισμού που χορηγεί χρήματα στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Πολλοί άνθρωποι μου είπαν, ‘θα θέλαμε να συνεργαστούμε επιχειρηματικά μαζί σου, αλλά ανακαλύψαμε ότι είσαι ρατσιστής’», ανέφερε στην «New York Times» ο κ. Χέρικς, ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής εταιρείας «Precision Pipe Rentals» στο Σαν Αντόνιο. «Ελπίζουμε να καείς στην κόλαση και να πάρεις και την επιχείρησή σου μαζί σου».

Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι κάλεσαν του Χέρικς ήταν το γεγονός πως το όνομά του περιλαμβανόταν σε έναν κατάλογο 44 κατοίκων του Σαν Αντόνιο που έχουν προσφέρει χορηγίες στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον βουλευτή Χοακίν Κάστρο (Joaquin Castro), ο οποίος διατελεί επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας του δίδυμου αδερφού του Τζούλιαν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι κατηγορούν τον βουλευτή για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων πολιτών με σκοπό την υποκίνηση παρενοχλήσεων προς τους υποστηρικτές του Προέδρου.

Ανάλογη αναστάτωση για χορηγούς του Τραμπ έχει προκληθεί και στον εύρωστο Χάμπτονς, στο οποίο κατασκευαστές ακινήτων ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν δύο ερανικές εκδηλώσεις υπέρ του κ. Τραμπ την Παρασκευή.

Διάφοροι προοδευτικοί που θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους κατά του Τραμπ και των υποστηρικτών του έχουν απειλήσει πως θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ προς τα δημοφιλή στούντιο «SoulCycle» και τα γυμναστήρια «Equinox», τα οποία ανήκουν και τα δύο στον Στίβεν Ρος (Stephen Ross), στο σπίτι του οποίου στο Σαουθχάμπτον ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις.

Η έγκληση ανθρώπων που χρηματοδοτούν εκστρατείες δεν είναι μία νέα τακτική στην πολιτική, σχολιάζει η «ΝΥΤ». Αλλά, το κατά πόσο θα πρέπει να δημοσιεύονται τα ονόματα των χορηγών έχει υπάρξει ένα ζήτημα το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί, με επικεφαλής των επικεφαλής τους στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο σε υπόθεση του 2010 έχει αποφασίσει να επιτρέπεται η δημοσίευση -με τον συντηρητικό δικαστή Αντονίν Σκάλια να επιχειρηματολογεί πως χωρίς τέτοιες αποκαλύψεις «η Δημοκρατία είναι καταδικασμένη» – οι Ρεπουμπλικανοί και οι πλούσιοι σύμμαχοί τους όπως οι αδερφοί Κοχ πως κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα την παρενόχληση των χορηγών και την καταστρατήγηση της ελευθερίας του λόγου.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των εκστρατειών έχει τις εξαιρέσεις της, όπως τους ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν πως έχουν απειληθεί με παρενόχληση.

«Ενα μεγάλο ζήτημα είναι: έχει το διαδίκτυο αλλάξει αυτό σκεπτικό;», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Χέισεν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο University of California, Irvine. «Η γενική άποψη των συντηρητικών είναι πως οι συντηρητικοί στοχοποιούνται για τις απόψεις τους και πως κατευθύνονται εναντίον τους παρενοχλήσεις», τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available