Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Pool Photo via AP, FILE).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Πέντε αριστερές οργανώσεις και κόμματα, καθώς και η Basın Sen, η συντεχνία των εργαζομένων στον τουρκοκυπριακό Τύπο, με ανακοινώσεις τους έχουν καταδικάσει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” είναι η μοναδική που τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου. Ο Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της Αφρίκα, σε άρθρο του τονίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και άρθρο του Αλί Κισμίρ, Προέδρου της Basın Sen, της συντεχνίας των εργαζομένων στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Ο Κισμίρ κατηγορεί τον Ερντογάν για έλλειψη σεβασμού προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια που Τούρκος Πρόεδρος δεν μεταβαίνει μετά την ορκωμοσία του πρώτα στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά στο Αζερμπαϊτζάν. O Αλί Κισμίρ θεωρεί ότι αυτό είναι μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και προσθέτει: «Ανοικτά μιλώντας και ο Ερντογάν αισθάνεται ενοχλημένος με τους Τουρκοκύπριους και οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ενοχλημένοι από τον Ερντογάν. Ανησυχεί πολύ γιατί εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν υποτασσόμαστε στην πλειοψηφία».

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπων των τουρκοκυπριακών κομμάτων, σύμφωνα με τους οποίους δεν αναμένεται αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό.

Ο γγ του ΡΤΚ, Ερντογάν Σορακίν ανέφερε ότι δεν αναμένει πολλά πράγματα από την επίσκεψη Ερντογάν αλλά προσδοκεί θετικά μηνύματα από τον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με την κινητικότητα που, κατά την έκφρασή του, επανακάμπτει.

Η γγ του Δημοκρατικού Κόμματος, Αφέτ Οζτζιαφέρ θεωρεί ως εθιμοτυπική την επίσκεψη Ερντογάν και χαρακτηρίζει λανθασμένες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο γγ του κόμματος του Λαού, Γιενάν Σενίν θεωρεί ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα συζητηθούν δύο θέματα, το Κυπριακό και το οικονομικό πρωτόκολλο του 2019 και ευχήθηκε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κατά την παραμονή του Τούρκου Προέδρου.

Ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτσιούογλου θεωρεί ότι οι επικριτές της επίσκεψης Ερντογάν «αλείφουν το βούτυρο στο ψωμί των Ελληνοκυπρίων».

Ο διευθυντής της εφημερίδας “Χαβαντίς” υπενθυμίζει ότι η τελευταία αναφορά που έγινε από κυβερνητικό αξιωματούχο της Τουρκίας για το Κυπριακό, ήταν οι πληροφορίες ότι στην τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου – που παραμένει στο Υπουργείο – κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να σκεφτούν μια άλλη λύση από αυτή της ομοσπονδίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available