Αντιμέτωπο πρώτα με το ψύχος το ΝΑΤΟ στην Αρκτική και μετά με τη Ρωσία

(AP Photo/Vladimir Isachenkov)

ΡΕΖΟΛΟΥΤ ΜΠΕΙ. ΚΑΝΑΔΑΣ. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, αλλά η πρώτη αποστολή των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων είναι να πολεμήσουν το ψύχος, γράφει η «Νew York Times».

Οπως εξηγεί η εφημερίδα, η Μόσχα σπεύδει να διεκδικήσει αρκτικό έδαφος καθώς τα παγωμένα εμπόδια μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Αμερικής λιώνουν. Ωστόσο, τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που υπερασπίζονται τις παγωμένες θαλάσσιες διαδρομές απειλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η «ΝΥΤ», σε ανταπόκριση από τον όρμο Ρεζολούτ (Resoloute) του Καναδά, αναφέρει ότι με που ολοκλήρωσαν μία εκπαιδευτική άσκηση στο δριμύ ψύχος, οι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την φρουρό (ρέιντζερ) Ντέμπι Ικαλούκ (Debbie Iqaluk), να ακούσουν για ένα αναπόφευκτο γεγονός της ζωής στα βόρεια αρκτικά εδάφη. Ο πάγος λιώνει παρά τις θερμοκρασίες ψύχους. Κι αυτό σημαίνει ότι έρχονται οι Ρώσοι.

Η επανάληψη της ιστορίας της για το πώς παρακολούθησε την αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου, λίγα μόλις πόδια από τη στρατιωτική βάση στον όρμο Ρεζολούτ, ήταν καθηλωτική.

Είναι διαφορετικό να ακούς συνεχώς για το λιώσιμο των πάγων που εξαφάνισε τα άλλοτε αδιαπέραστα εμπόδια Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας και διαφορετικό να ακούς τη μαρτυρία από πρώτο χέρι.

Το παγόβουνο χρειάστηκε πέντε χρόνια να λιώσει, και όταν το 2018 χάθηκε, έγινε αντιληπτό ότι κάθε χρόνο έλιωνε όλο και πιο νωρίτερα. Το λιώσιμο έφερε τους Ρώσους στην πόρτα του Καναδά.

Το ΝΑΤΟ σπεύδει να προλάβει. Τον περασμένο μήνα εκατοντάδες στρατιώτες από μέλη-χώρες του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων, Νορβηγών, Φιλανδών και Σουηδών, μαζί με Καναδούς, εφέδρους και φύλακες της περιοχής (ρέιντζερς) για ασκήσεις Nanook-Nunavut, που εν μέρει στοχεύουν να βοηθήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις απέναντι στην ρωσική ετοιμότητα σε ακραία κλίματα. Οι ΗΠΑ φέτος έστειλαν παρατηρητές κι όχι στρατιώτες.

«Η Ρωσία αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική», δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ (Dylan White), εκπρόσωπος Τύπου για το ΝΑΤΟ, επικεντρώνοντας στον νέο ρωσικό στόλο παγοθραυστικών, οπλικών συστημάτων και ραντάρ. Η δυτική στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε, «παρακολουθεί προσεκτικά την ανάπτυξη της Ρωσίας στην Αρκτική».

Στην ουσία, η Ρωσία έχει ήδη διεκδικήσει το Βόρειο Πόλο και το 2007 έστειλε δύο μικρά υποβρύχια να τοποθετήσουν μία ρωσική σημαία από τιτάνιο δυόμιση μίλα κάτω στο βυθό της θάλασσας.

Δώδεκα χρόνια μετά, στη διάρκεια των συμμαχικών ασκήσεων του περασμένου μήνα, Καναδοί στρατιωτικοί αξιωματικοί εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Πλοία τώρα πλέον διασχίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα τον Ιούλιο με ασφάλεια, κάτι απίστευτο το 1845, όταν ο Βρετανός εξερευνητής Σερ Τζον Φράνκλιν (Sir John Franklin), προσπάθησε να το περάσει αλλά αποκλείστηκε από τον πάγο κοντά στο νησί King William. Εχασε τη ζωή του, όπως και τα 129 μέλη της ομάδας του.

Το 20% του ρωσικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προέρχεται από την Αρκτική, είτε είναι ορυκτά, είτε λόγω των διαδρομών με πλοία. Βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τη Βόρεια Αμερική σε ό,τι αφορά την κίνηση εκεί. Συγκριτικά, μόνο το 1% της οικονομικής παραγωγής προέρχεται από την Αρκτική.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα πλοίο εταιρείας αλιευμάτων «Maersk» φορτωμένο με ρωσικό ψάρι έγινε το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ολοκλήρωσε μια αρκτική θαλάσσια διαδρομή και την οποία η Μόσχα σχεδιάζει ως τμήμα μιας αρκτικής λεωφόρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available