Η Βουλή κατά Καμμένου για αντισταθμιστικά οφέλη στα F-16

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Αμυνας -που εμφανίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή να υπερασπιστεί τροπολογία για αντισταθμιστικά οφέλη στην αναβάθμιση των F-16, παρά την αντίθεση του νόμου- προχώρησε σε έναν ελιγμό λέγοντας πως δέχεται την πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί η τροπολογία σε ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξοπλισμών.

Μάλιστα, ζήτησε αυτή η συνεδρίαση να γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή και η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ την Δευτέρα. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια δικαιολογίας για ένα θέμα που ως αντιπολίτευση κι αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετα αντίθετοι με αντισταθμιστικά οφέλη, ουσιαστικά «απείλησε» έμμεσα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία στην ονομαστική ψηφοφορία της Δευτέρας η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) κινδυνεύει να κλείσει.

Επίσης, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία, πού θα πάνε τα 230.000.000 ευρώ.

Είπε, δε, ότι στη συζήτηση που θα γίνει στις επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να κληθούν και φορείς όπως η ΕΑΒ και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που χρωστάει η Lockheed στην Ελλάδα από συμβάσεις που ξεκινούν από τη δεκαετία του 2000, και το τελικό ποσό που μας οφείλουν είναι 230.000.000 έως 265.000.000.

«Ο νόμος που κατάργησε και σωστά κατάργησε τα αντισταθμιστικά οφέλη, δεν προβλέπει πώς τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να νομοθετήσουμε, ώστε όλα τα παλαιά οφειλόμενα που προκύπτει από αυτήν την 20ετή σύμβαση, να τα πάρει η ΕΑΒ και να δουλέψει, όπως θα δουλέψουν και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι εταιρείες ελληνικές, που όλοι μας τις προωθούμε», σημείωσε και εξήγησε ότι «τα 230.000.000 ευρώ είναι όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη που αναφέρονταν στην κύρια σύμβαση. Και αφού ο νόμος τα απαγορεύει, γίνεται η τροπολογία για να πληρώσει η εταιρεία προς την Ελλάδα και κλείνουν ως λογαριασμός της Lockheed προς την Ελλάδα».

«Αυτό το ήθελε η Lockheed, διότι απαλλάσσεται από παλαιές συμβατικές υποχρεώσεις…», σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο Ευ. Βενιζέλος.

«Τι να κάνουμε; Να πούμε ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230.000.000 έως 265.000.000 ευρώ; Να κλείσει και η ΕΑΒ; Αυτό είναι το ερώτημα» απάντησε ο κ. Καμμένος και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:

«Δεν είναι μια τροπολογία περίεργη και πονηρή. Πάμε να καθαρίσουμε έναν λογαριασμό που μας χρωστάνε. Να πάρουμε λεφτά και να δουλέψει η ΕΑΒ. Αυτό πάμε να κάνουμε. Ολες οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την αμυντική βιομηχανία, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, θα πάρουν δουλειά. Και μακάρι να πάρουν και την τεχνογνωσία. Να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπρος την αμυντική βιομηχανία. Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν σκιές, να μην περάσει η τροπολογία. Και να τα χαρίσουμε τα 265.000.000 και να κλείσουμε την ΕΑΒ. Μην αξιοποιείτε μια πολιτική συγκυρία με τέτοιον τρόπο. Αν δεν περάσει η τροπολογία, η ΕΑΒ τέλος. Θα κλείσει η ΕΑΒ, σας το λέω και αμαρτίαν ουκ έχω. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν δεν πάνε τα λεφτά στην ΕΑΒ;».

«Υπάρχει θέμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα ψηφίσουν αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είναι υπέρ της αναβάθμισης των F-16, είναι υπέρ και της ενίσχυσης της ΕΑΒ και υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης με το ΝΑΤΟ. Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία στη διαχείριση 230.000.000 ευρώ, που είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, «δεν είναι δώρο της Lockheed».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση διότι «αν και θα έφερνε το νέο, παρέκαμψε την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων» και διότι «η τροπολογία αυτή έρχεται μέρες που ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος μιλάει για ολετήρες και αποστάτες και προαναγγέλλει το υποτιθέμενο διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα».

Την αποδοχή του αιτήματος να συζητηθεί η τροπολογία στις επιτροπές της Βουλής εκ μέρους του Πάνου Καμμένου χαιρέτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ήταν ορθή η κατάργηση των Αντισταθμιστικών με νόμο του Ευ. Βενιζέλου, γιατί ήταν θερμοκοιτίδα σκανδάλων, και να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει τον αμαρτωλό θεσμό των Αντισταθμιστικών.

«Η ονομαστική ψηφοφορία θα οδηγούσε σε φιάσκο την τροπολογία και γι’ αυτό υπήρξε αλλαγή πλεύσης από τον κ. Καμμένο, που δεν ήθελε διεξοδική συζήτηση» εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι το περιεχόμενο της προτεινόμενης διάταξης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά αφού «από τα 230.000.000 ευρώ, το 30% θα πάει στον αντιπρόσωπο της Lockheed, τον κ. Χατζημηνά, που θα διαχειριστεί εν λευκώ τα χρήματα που θα δώσει ο Ελληνας φορολογούμενος και μέσω της Lockheed επιστρέφουν στην Ελλάδα».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την κατάργηση των Αντισταθμιστικών γιατί τα θεωρούσαν άντρο διαφθοράς». Ανέφερε, ακόμα, ότι η εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρείες που είναι γνωστές ποιες είναι, και είναι γνωστές και στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available