Αντιπαράθεση ΝΔ και κυβέρνησης για την ψήφο αποδήμων

Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

ΑΘΗΝΑ. Σε κλιμακούμενη αντιπαράθεση εξελίσσεται το θέμα της ψήφου των Αποδήμων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να νομοθετήσει σχετικά με το δικαίωμα να ψηφίζουν οι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους.

Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών που τάσσονται υπέρ της ψήφου, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συζητάει το θέμα, αλλά αδιαφορώντας και για τα κοινοβουλευτικά ήθη, δεν αφήνει προφανώς και τον πρόεδρο της Βουλής να φέρει προς συζήτηση την σχετική πρόταση νόμου που έχει δύο φορές καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετσι, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και πέταξε το γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά συναίνεση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, Αττικής και Β’ Αθηνών.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη έγινε μέσω εκτενούς συνέντευξης που έδωσε πριν τρεις ημέρες στο «Βήμα της Κυριακής» λέγοντας:

«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά, να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα.

Η κυβέρνηση όμως, αντί για μία απάντηση που να δείχνει το ενδιαφέρον της για την Ομογένεια, παραθέτοντας κάποια επιχειρήματα, πέρασε στην αντεπίθεση με σκληρά λόγια, καθώς το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, έκανε λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής σε ένα «χυδαίο δούναι και λαβείν»:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών -όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους- σαν κακομαθημένα παιδιά. Συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, θέλοντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει.

»Το θέμα για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β’ Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν. Η άρνησή τους να συμβάλλουν σε μία ακόμη αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα και αν εμφανιστεί, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο».

Δεν άργησε η ανταπάντηση της ΝΔ, που σε ανακοίνωσή της επέστρεψε τον χαρακτηρισμό περί «κακομαθημένων παιδιών», στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ενώ εμμένει στο θέμα του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με καθυστέρηση 36 ωρών ο Πρωθυπουργός έλυσε την αμήχανη σιωπή του χωρίς, ωστόσο, και πάλι να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας…».

Υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ καταθέτει την συγκεκριμένη πρόταση: «Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα θα του θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή η ΝΔ την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016, ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να την προωθήσει το συντομότερο θεωρώντας την αυτονόητη. Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη ΝΔ να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρότασή της».

Κλείνοντας, η ΝΔ απαντά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού περί κακομαθημένων παιδιών αναφέροντας ότι «κακομαθημένα παιδιά δεν είναι εκείνα που θέλουν να δώσουν στους Ελληνες του εξωτερικού το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου, αλλά εκείνα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια δημοκρατία οι καρέκλες της εξουσίας δεν είναι μόνιμες και επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τις κρατήσουν λίγο ακόμη».

Τζανακόπουλος

 

Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τρίτη. Χαρακτήρισε «πανθολογούμενο» το γεγονός ότι η πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής αποτελεί «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είπε ότι, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων».

Ανακοίνωσε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις «βαρωνίες» της ΝΔ».

Απάντηση από τη ΝΔ

«Η κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε φαιδρές δικαιολογίες για να μην πάρει θέση στη σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους», απάντησε η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Πειραιώς αναφέρει πως σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος υπονόησε ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον οι νέοι του brain drain να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και προσθέτει:

«Είναι μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν. Η κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας».

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή του να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μαζί με την αυτονόητη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας.

«Να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση», επισημαίνει η Ν.Δ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available