Αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση (βίντεο)

Στο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

ΑΘΗΝΑ. Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν στη Βουλή την Πέμπτη οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται, ενίοτε, εξαιρετικά τεχνική. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη σημασία της, τα κοινωνικά αποτελέσματα που επιφέρει η αλλαγή μιας διάταξης του Συντάγματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Γι' αυτό και εμείς θα επιδιώκουμε πάντοτε αυτή η συζήτηση, αυτή η αντιπαράθεση, να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Για να κατανοήσουν όλοι ότι δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων. Αλλά έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία. Και ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση. Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε την μεγάλη πολιτική ανατροπή.Θα πάρει θέση και το 2019. Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Ομιλία στη #Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, March 14, 2019

«Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας», σχολίασε. Δηλαδή, όπως είπε, «ότι η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνον εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία».

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια. Είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση- να «εκβιάσει» αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, διότι, σημείωσε, το πολίτευμα χαρακτηρίζεται όχι με βάση τον τρόπο εκλογής, αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητες.

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. #vouli

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, March 14, 2019

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ξανά τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των Ευρωεκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας: «Η Αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό…»

«Είστε μια κυβέρνηση κουρελού, άλλοι ξεκίνησαν την Συνταγματική Αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Πώς σας λένε τώρα ΣΥΠΡΟΣΥ; Προοδευτική συμμαχία;», αναφερόμενος στο όνομα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δύο μήνες θα έχουμε εκλογές, τριπλές ή τετραπλές. Εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, τότε ο λαός θα μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κάλπη της 26ης Μαϊου θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με την δική τους φωνή, αφού ενδιαμέσως δεν υπήρξαν άλλες εκλογές.

«Οι Ελληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει, δύο μνημόνια, χρέη και κατασχέσεις, 29 νέους φόρους και μία νέα εθνική πληγή, την Συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε για «ψέματα, σκευωρίες, διχασμούς και χυδαία προπαγάνδα, τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «γίνεστε χειρότεροι μήπως και διασωθεί η κυβέρνηση, όπως κρίνω από την χθεσινή σας ομιλία».

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό για «συμπτώματα κυβερνητικής ελαφρότητας, ενώ η ατμόσφαιρα για την χώρα είναι βαριά», και πρόσθεσε: «Συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Εκείνος που έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας μιλάει για μέτρα που δήθεν έρχονται».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available